Dublin – 2. julij 2018 – Medtronic plc (v nadaljevanju MDT), vodilni svetovni proizvajalec na področju medicinske tehnologije, je danes najavil, da so prejeli oznako CE (Conformité Européenne) za medicinski pripomoček MiniMed™ 670G, sistem hibridno zaprte zanke, prvi in edini sistem za samodejno in personalizirano odmerjanje bazalnega inzulina 24 ur na dan1. Sistem je potrjen z oznako CE za zdravljenje posameznikov s sladkorno boleznijo tipa 1, starih 7 let in več in študijami za razširitev uporabe na ostalo populacijo bolnikov.

"Ponosni smo, da lahko predstavimo naš najnaprednejši algoritem samodejnega dovajanja SmartGuard tudi izven Združenih držav Amerike, ki ne le, da preprečuje nizke vrednosti glukoze v krvi, ampak vzdržuje vrednosti glukoze v ciljnem območju – najpomembnejše merilo učinkovitega vodenja sladkorne bolezni – z zmanjševanjem časa v hiperglikemiji,« je dejal Alejandro Galindo, predsednik Oddelka za napredno dovajanje inzulina (Advanced Insulin Management) znotraj Skupine za diabetes v podjetju Medtronic. "Sistem MiniMed 670G, s samodejnim prilagajanjem dovajanja bazalnega inzulina na vsakih 5 minut, na osnovi s senzorjem izmerjenih vrednosti glukoze, dviguje možnost samodejne ustavitve in ponovnega dovajanja inzulina na naslednjo stopnjo razvoja tovrstnih naprav in tako predstavlja najnaprednejši algoritem za doseganje najboljših kliničnih izidov."

Najnaprednejša tehnologija SmartGuard ™ in najnatančnejši2 monitor za neprekinjeno merjenje glukoze (CGM) - Guardian ™ Sensor 3 - sodelujeta pri samoprilagajanju bazalnih odmerkov inzulina, ki omogoča zaščito pred nihanji glikemije in veča čas v ciljnem območju (odstotek časa v optimalnem območju glikemije). Tehnologija SmartGuard je edini pametni algoritem, ki se lahko prilagaja nihanju ravni glukoze in samodejno prilagaja odmerjanje inzulina, kar stabilizira nihanja. Napredni algoritem posnema nekatere funkcije zdrave trebušne slinavke in je edina tehnologija na svetu, ki proaktivno veča čas, ki ga uporabnik preživi v »idealnem (želenem) območju glikemije« ter tako krajša čas visokih in nizkih ravni glukoze. S sistemom se ekskluzivno povezuje tudi merilnik glukoze v krvi, CONTOUR® NEXT LINK 2.4, podjetja Ascensia Diabetes Care.

"Spremljamo lahko, kako ta inovacija nudi boljši nadzor nad ravnmi glukoze in izboljša kakovost življenja tistih, ki živijo s sladkorno boleznijo tipa 1", je dejal dr. med. Pratik Choudhary, višji predavatelj in svetovalec za diabetes na King's College v Londonu. "Zmogljivost sistema MiniMed 670G za samodejno stabiliziranje ravni glukoze kaže pomemben napredek in vesel sem, da ga lahko predstavim bolnikom v Evropi."

Ciljno območje ravni glukoze v krvi
Ciljno območje se nanaša na odstotek časa, ki ga posamezniki s sladkorno boleznijo tipa 1 preživijo v optimalnem glikemičnem območju od 70-180 mg / dl (3,9-10 mmol / L). Cilj obvladovanja sladkorne bolezni je podaljšati čas v tem območju in zmanjšati visoke in nizke ravni glukoze v krvi, ki lahko privedejo do akutnih in kroničnih zapletov, kot so poškodbe krvnih žil - povečanje tveganja za nastanek koronarne arterijske bolezni, srčni napad in možganske kapi. Poškodbe krvnih žil lahko povzročijo tudi izgubo vida, nastanek bolezni ledvic in okvaro živčevja. Dolgoročno povečanje časa v ciljnem območju lahko dosežemo z uporabo naprednih tehnologij s področja zdravljenja sladkorne bolezni, kot je sistem MiniMed 670G s tehnologijo SmartGuard, ki avtomatizira bazalno dovajanje inzulina. 3,4

Podjetje Medtronic bo sistem MiniMed 670G sprostilo v prodajo v izbranih državah v Evropi jeseni 2018, ob upoštevanju lokalnih predpisov.

Več informacij

1. Iturralde E, et all. The Diabetes Educator. 2017; 43(2):223 – 232.
2. Christiansen M, et all. Diabetes Technol Ther. 2017; 19(9): 1 – 11.
3. Bergenstal, R. M. et al. Jama. 2016; 316 (16): 1407 – 1408.
4. Garg SK et al. Diabetes Technol Ther. 2017 Mar;19(3):155-163.