Ljubljana, 22. julij 2020: Atlantic Grupa z blagovno znamko Argeta in Mercator sta se povezala s sporočilom »Podpiramo lokalno« in ponovno pokazala svojo pripravljenost pomagati slovenskemu gospodarstvu, tokrat z odkupom posoških postrvi ribogojnice Faronika iz Tolmina. Zaradi koronakrize in posledičnih odpovedi naročil je ribogojnica Faronika izgubila del svojega trga. S sodelovanjem Atlantic Grupe in Mercatorja bodo sedaj ribe uporabljene za nov ribji namaz Argeta posoška postrv, katerega ekskluzivni prodajalec bo Mercator. Atlantic Grupa in Mercator sta se odpovedala tudi dobičku od izdelka.

Spremenjene gospodarske razmere, ki so posledica zadnjih mesecev, so povzročile padec gospodarske aktivnosti in številne druge negotovosti. Omenjeno pa predstavlja veliko nevarnost predvsem za majhna podjetja slovenskega lokalnega gospodarstva, ki se preživljajo z izvozom ali direktno prodajo svojih izdelkov. Eno takšnih je tudi ribogojnica Faronika, ki je bila leta 2015 zgrajena na sotočju rek Soče in Tolminke. Podjetje je v lasti Ribiške družine Tolmin, ukvarja pa se z vzrejo avtohtonih vrst sladkovodnih rib, njihovo predelavo ter prodajo, skrbijo pa tudi za vzdrževalna in dopolnilna vlaganja za športni ribolov.

Direktorica ribogojnice Urška Bizjak (naslovna fotografija) je pojasnila, da bi zaradi izgube trga podjetje kmalu zaplavalo v rdeče številke, saj »so pred koronakrizo večji del naših kupcev predstavljali vrtci in šole iz vse Slovenije. Atlantic Grupa z blagovno znamko Argeta nam je v ključnem trenutku ponudila sodelovanje, ki se mu je na Atlanticovo pobudo pridružil tudi Mercator. Ta pobuda je bila za nas popolno presenečenje in z veseljem smo se odzvali, saj ima ribogojnica Faronika velike zmogljivosti. Vendar za nas to sodelovanje pomeni veliko več, kot samo trenutno rešitev iz zagate. Pomeni tudi potrditev trenutni ekipi zaposlenih in našemu skupnemu delu, da so naši izdelki dobri, da so iskani in da se tudi v težkih trenutkih lahko rodijo izjemna sodelovanja in nove priložnosti.«

»Dober sosed se izkaže v težkih časih,« se zavedata Atlantic Grupa in Mercator. Obe podjetji sta prepoznali priložnost za pomoč ter tudi poslovno priložnost, saj ima novi Argetin namaz nedvomno tudi velik tržni potencial. Atlantic Grupa je v juniju 2020 od ribogojnice Faronika odkupila posoške postrvi, ki bodo uporabljene za nov ribji namaz Argeta posoška postrv, ta pa bo od septembra dalje na voljo v omejeni seriji in ekskluzivno v trgovinah Mercator.

V tej zgodbi gre torej za veliko več kot samo za razvoj novega okusa, kar dokazuje tudi to, da sta se tako Atlantic Grupa kot tudi Mercator odpovedala dobičku. »Najbolj pomembno je, da je izdelek na voljo po ugodni ceni vsem kupcem, ki bodo s svojim nakupom prav tako pomagali pri ponovnem zagonu in okrevanju lokalnega gospodarstva,« je izpostavil Tomislav Čizmić, predsednik Mercatorjeve uprave, in dodal, da »so kupci vse bolj naklonjeni lokalnim izdelkom, Mercatorjeva strategija pa temelji na dolgoročnih odnosih z lokalnimi in regionalnimi dobavitelji. Usmeritev v lokalnost in v domače blagovne znamke je ključna tako za razvoj slovenskih dobaviteljev in dobaviteljev v regiji kot za nadaljnji razvoj lokalne proizvodnje in skupnosti,« je še poudaril. Prav zato so v Mercatorju razvili posebno platformo Moje znamke, ki najbolj priljubljenim domačim blagovnim znamkam prinaša nove tržne priložnosti in osvaja nove generacije kupcev.

V takšnih časih je pomembno, da znamo prepoznati tiste priložnosti, s katerimi lahko pomagamo pri ponovnem zagonu gospodarstva, predvsem na lokalni ravni, in na trgu ponudimo izdelke ali storitve, kot jih do sedaj nismo poznali. Kot dodaja Enzo Smrekar, podpredsednik Atlantic Grupe za delikatesne namaze, Donat Mg in internacionalizacijo, je »pomembno spremljati hitro spreminjajoče okoliščine in sočasno prepoznati priložnosti za razvoj uspešnih zgodb. Pri tem je dragoceno sodelovanje med slovenskimi podjetji – ne samo večjimi, za uspešno reševanje resničnih gospodarskih problemov v državi je ključno sodelovanje med manjšimi in večjimi podjetji. Takšna sodelovanja lahko v lokalnih okoljih naredijo veliko pozitivnih spremememb, ohranijo službe, spodbujajo aktivno lokalno skupnost in predvsem ljudem vrnejo upanje v boljši jutri. Podpora slovenskemu lokalnem okolju zato še naprej ostaja pomemben del strategije poslovanja Atlantic Grupe.«

Atlantic Grupa z blagovno znamko Argeta, Mercator in ribogojnica Faronika so navdihujoč dokaz prepoznavanja priložnosti za pomoč lokalnemu gospodarstvu, ki bo nedvomno deležno tudi potrditve pri potrošnikih.

Vse dobro, Slovenija!

Atlantic Grupa z blagovno znamko Argeta, Mercator, ribogojnica Faronika.

Foto: Neža Plestenjak


Nazaj