Področje robotike in splošne robotizacije delovnih mest se vedno zdi neke vrste dvorezen meč. Ob naložbi v sodobne robote, kar sicer lahko predstavlja zelo velik začetni strošek, se učinkovitost v podjetju hitro poveča, saj je delo lahko opravljeno hitro in zanesljivo. To pomeni več prihodka za podjetje in nenazadnje njegovo rast, kar zveni odlično.

Pa je temu vedno tako? Dejstvo je, da si robotiziran način dela lahko privoščijo izključno velika podjetja, ki so sposobna take naložbe, si lahko privoščijo veliko časa za programiranje ter imajo dovolj prostora za namestitev.  Poleg kopice ugodnosti ima robotizacija delovnih procesov torej tudi negativno plat. Da bi se ji kar najbolj izognili, hkrati a uživali vse ugodnosti robotske pomoči, je podjetje Universal Robots razvilo idejo kolaborativnih robotov – ko-botov, robotskih rok, katerih naloga je tesno sodelovanje z zaposlenimi.

Kaj so koboti?
Koboti so majhni, ekonomični in uporabniku prijazni roboti. Soustanovitelj podjetja Universal Robots, Esben Østergaard, je bil prvi, ki je že leta 2008 predstavil to novo kategorijo robotov. Razvil je majhne, uporabniku prijazne, prilagodljive ter ekonomične robote, ki omogočajo človekovo delo v njihovi neposredni bližini. Za delo v njihovi bližini ni potrebno postavljati ograd, ne potrebujejo velike varnostne razdalje. Zlahka jih je mogoče programirati in preprogramirati za delo na različnih področjih. Kot že samo ime pove, ne gre za klasične robote, temveč ko-bote, kolaborativne robote, katerih funkcija je sodelovanje z zaposlenimi. Z njihovo pomočjo lahko zaposlene razbremenimo monotonih, nevarnih opravil.

Bo kobot delal namesto vas?
Funkcija kobotov ni opravljanje dela zaposlenih, temveč sodobna pomoč. Njihova cenovna dostopnost in preprosta uporaba, sta na kožo pisani podjetjem vseh velikosti. Lahko bi celo rekli, da ne obstaja podjetje, ki bi bilo premajhno za kobotsko roko. Praksa kaže, da je kobote najbolje uporabiti za opravila, ki sicer ne stimulirajo delavcev in dela, ki bi lahko predstavljala nevarnost, denimo podajanje v stiskalnice, delo z nevarnimi snovmi in podobno. Tak način sodelovanje prinaša rast podjetja, višanje učinkovitosti, predvsem pa zaposlenim omogoča, da se osredotočijo na naloge, ki niso monotone in predstavljajo izziv. Priljubljenost kobotov in porast njihove uporabe kažeta, da so koboti investicija prihodnosti!


Nazaj