Slovensko društvo za zaščito voda s ponosom obvešča javnost, da bo na slovesnosti, ki bo v okviru 13. konference EWA potekala 6. novembra 2017 v Bruslju, slovenski doktor kemijskih znanosti prof. Milenko Roš za svoje zasluge prejel posebno priznanje - medaljo Williama Dunbarja.

Medaljo Dunbar podeljuje Evropsko združenje za vodo (European Water Association - EWA), že od leta 1973 pa jo sponzorira nemški Messe München GmbH. Podeljena je v spomin na Williama Philipsa Dunbarja, rojenega leta 1863 v Minnesoti v ZDA. W. P. Dunbar je bil septembra 1892 imenovan za direktorja Hygenic Institute v Hamburgu, da bi pomagal pri obvladovanju katastrofalne epidemije kolere, zaslužen pa je za izboljšave postopka odkrivanja kolere in drugih patogenov. Zaradi njegovih pionirskih izboljšav v mestnih sanitarijah je v tem sektorju še vedno mednarodno priznana avtoriteta.

Profesor Milenko Roš, doktor kemijskih znanosti, je bil od leta 1971 zaposlen na Kemijskem inštitutu, v Laboratoriju za kemijo, biologijo in tehnologijo voda, in ga je vodil več kot 25 let, vse do svoje upokojitve v letu 2009. V Sloveniji je uvedel etalon za kemijo (področje voda) in organiziral medlaboratorijske primerjave za slovenske laboratorije, ki so bili vključeni v monitoring in analizo odpadnih voda. V slovenskem jeziku je objavil več knjig s področja čiščenja odpadnih vod in terminologijo na področju voda. Profesor Roš je v Sloveniji zelo prepoznaven po svojih akademskih delih na področju voda in odpadnih voda. Je avtor knjige "Respirometry of Activated Sludge" (Taylor & Francis, ZDA 1993), drugih publikacij na področju čiščenja odpadnih voda ter izrazov s področja voda v slovenskem jeziku. Profesor Roš je soustanovil in podpiral Slovensko društvo za zaščito voda (SDZV), bil je predsednik društva in član upravnega odbora International Water Association (IWA) od leta 1995 do 2011, ter ne nazadnje pobudnik, da je Slovensko društvo za zaščito voda postalo član EWA.

Slovesnost s priložnostno večerjo bo ob podelitvi medalje Dunbar potekala med 13. konferenco EWA v Bruslju. Glavni cilj letošnje konference bo vzpostavitev dialoga med Evropsko komisijo in evropskimi strokovnjaki za vode ter zainteresiranimi stranmi.

Na tej povezavi najdete podrobnejši program 13. konference EWA (6. do 8. november 2017).

Več informacij

Foto: arhiv SDZV