Zurich – Ljubljana, 22. avgust 2017 – Izdelki in podjetja kot so Hofer, OBI, Medex, OMV, Müller, Zavarovalnica Triglav in Fructal so za milenijce v Sloveniji najboljši primer in tipični simboli najboljšeg razmerja med ceno in kakovostjo (najboljša kakovost za porabljen denar – best value for money) na slovenskem trgu. To so rezultati najnovejše, inovativne raziskave Best Buy Award Millennials Slovenija 2017/2018, ki jo je junija 2017. izvajala švicarska organizacija ICERTIAS na specifičnem vzorcu potrošnikov generacije milenijcev (generacije Y).

Globalni trendi kažejo, da je obnašanje določene skupine potrošnikov izjemno pomembno za podjetje in njegovo rast, in sicer je to skupina potrošnikov MILLENNIALS(milenijci oziroma generacija Y, rojeni med leti 1982 – 2000), in prav ti predstavljajo temelj inovativne Best Buy Award Millennials raziskave. ICERTIAS v svojih raziskavah meri izkušnje in zadovoljstvo potrošnikov z razmerjem med ceno in kvaliteto izdelkov in storitev na trgu.

V okviru raziskave Best Buy Award Millennials Slovenija 2017/2018 so bili anketiranci naprošeni, da podajo mnenje o tem, kaj za njih predstavlja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo – najboljša kakovost za porabljen denar, in sicer na podlagi njihovih osebnih izkušenj z določenimi kategorijami izdelkov in storitev, prisotnih na slovenskem trgu. Vprašanja v raziskavi Best Buy Award Millennials Slovenija 2017/2018 so bila odprtega tipa, tj. anketiranci niso imeli vnaprej ponujenih odgovorov. Prosto so lahko naštevali imena proizvajalcev in ponudnikov storitev, ki na podlagi njihovih izkušenj na trgu ponujajo najboljše razmerje med ceno in kakovostjo v svoji tržni kategoriji.

Na primer, v anketi v kategoriji „drogerije “ je bilo anketirancem, pripadnikom Millennials generacije, postavljeno naslednje vprašanje: „Navedite ime verige drogerij (trgovine z drogerijo, kozmetiko ipd.), ki po vaši osebni izkušnji ali izkušnji vaših bližnjih ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo na slovenskem trgu:“. Najpogostejši odgovor anketirancev na to vprašanje je bil „Müller“. Pri vprašanjih, ki se nanašajo na kategorije „bencinski servisi“ in „kavarna z gastro oddelekom znotraj bencinske črpalke“ je prvo mesto (največ glasov slovenskih potrošnikov generacije milenijcev) osvojil OMV. V kategoriji proizvajalcev jogurtov je prvo mesto zavzela blagovna znamka Mu Ljubljanskih mlekarn.

Prva mesta znotraj ostalih kategorij, ki so bile del raziskave v Sloveniji, so zavzeli OBI (trgovska veriga za ureditev hiše, doma vrta in dvorišča), Žito (žita in muesli za zajtrk), Dr. Oetker (puding v prahu), Nutella (sladki namazi), Medex (med), Nescafé (espresso kava), Axe (deodorant), Philips (električni aparati za osebno nego), Arriva (mednarodni avtobusni prevoznik), Frosch (univerzalna čistila za gospodinjstvo), Fructal (sadni sok), Zavarovalnica Triglav (zavarovalna hiša), Pikapolonica (trgovska veriga z opremo za dojenčke), Vinakras (specializirana trgovina s ponudbo vin), Sonček (turistična agencija), ter številni drugi.

Veriga trgovin Hofer je osvojila celo pet zmagovalnih kategorij (pojem najboljšega razmerja med ceno in kakovostjo, mednarodna maloprodajna trgovska veriga, oddelek svežega sadja in zelenjave, oddelek svežih pekovskih izdelkov ter oddelek prodaje cvetja in podobnih dodatkov). Pomembno je omeniti, da se z raziskavo Best Buy Award ne merijo vrednost ali tržni delež blagovne znamke. Za merjenje razmerja med ceno in kakovostjo blaga in storitev na trgu so bile izključno uporabljene izkušnje, mnenje, zadovoljstvo in percepcija potrošnikov, ki temeljijo na osebnih izkušnjah.

Metodologija in vzorec
Raziskavo Best Buy Award Millennials Slovenija 2017/2018 je na vzorcu 1.200 anketirancev izvajala švicarska organizacija ICERTIAS – International Certification Association GmbH (Mednarodno certifikacijsko združenje). Vsi anketiranci, ki so sodelovali v raziskavi, so državljani Slovenije – izključno uporabniki interneta v starosti 18-37 let (milenijska generacija – generacija Y). Anketiranje je bilo izpeljano s pomočjo spletnega vprašalnika v mesecu juniju leta 2017, uporabljena je bila metoda CAWI – DEEPMA (Computer Assisted Web Interwieving – Deep Mind Awareness).

Milenijci v fokusu
Milenijci so ena največjih generacij na Zemlji, kar pomeni, da je njihov delež v delovni sili izjemno velik. Starejši milenijci, tisti, ki so stari od 25 do 35 let, so zdaj v letih, ko bodo porabili največ (osamosvojitev, zasnovanje družine ipd.). V Ameriki je okrog 80 milijonov milenijcev s pričakovanim razpoložljivim dohodkom 1,4 milijarde dolarjev do leta 2020, ko bo njihova poraba predstavljalala 30% skupne maloprodajne prodaje. Prav njihova velikost in potrošniška moč je tisto, zaradi česar bodo v prihajajočih letih postali izjemno pomembna skupina potrošnikov.

Milenijci so mladi potrošniki in profesionalci, ki neizogibno nosijo visoko življenjsko vrednost. Trenutno se nahajajo v življenjski fazi, ko imajo neodvisne dohodke, kar jim omogoča, da porabijo več; zaradi visoke stopnje izobrazbe gradijo svojo kariero in so usmerjeni k napredovanju, da bi zaslužili višje plače; ustvarjajo si družine, kar poveča obseg in tudi vsebino njihovih nakupov. Zdaj se gradijo njihovi odnosi do izdelkov in storitev, na katere se lahko še vedno vpliva, zato so prav oni dolgoročno pomembni za vsako podjetje. Milenijci so inovatorji, ki med prvimi sprejemajo novosti na trgu ter s svojimi nakupi vplivajo na svoje otroke in starše - influence power.

Cilj projekta in certifikata Best Buy Award je poenostavitev iskanja najboljših izdelkov in storitev po najbolj ugodni ceni. Namen projekta je, da koristi kupcem na lokalnem in mednarodnem trgu.

© 2017, ICERTIAS International Certification Association GmbH