Ljubljana, 11. februar 2021 -- Nova raziskava IBM-ovega Instituta za poslovno vrednost (IBV) razkriva, da številni izvršni direktorji iz vsega sveta kot svoj največji izziv v naslednjih letih vidijo upravljanje z delovno silo na daljavo. Uspešni izvršni direktorji, sodelujočih v raziskavi, katerih podjetja se nahajajo med 20 % podjetij z najvišjo rastjo prihodkov, pri pozicioniranju za rast po pandemiji COVID-19 prednost dajejo talentom, tehnologiji in partnerjem.

Raziskava Poiščite svoje bistvo (ang. »Find your essential«) je vključila 3.000 izvršnih direktorjev iz 26 panog in skoraj 50 držav. Raziskava je bila izvedena v sodelovanju s svetovalnim institutom Oxford Economics in je svoje izsledke primerjala z ugotovitvami vsakoletne raziskave mnenj izvršnih direktorjev, ki jo IBM izvaja že 20 let.

»Pandemija COVID-19 je mnoge vodilne izzvala k ponovnem razmisleku o načinih digitalizacije in njenem pospeševanju,« je dejal Michele Leonardi, izvršni direktor IBM Slovenija. »Raziskava ugotavlja, da vodilni kadri po vsem svetu poenoteno izpostavljajo napredne tehnologije, kot so internet stvari, hibridni oblak, umetno inteligenco in avtomatizacijo. Z njimi bodo njihova podjetja postala pametnejša, bolj odzivna in odpornejša na spremembe, ki jih je pandemija prinesla v vse panoge.«

Izbira prožnih in prilagodljivih tehnoloških temeljev
Najpomembnejše tehnologije, ki bodo izboljšale poslovanje njihovih podjetij v naslednjih nekaj letih, so oblak, umetna inteligenca (UI), internet stvari (IoT) in robotska avtomatizacija procesov (RPA), menijo v raziskavi sodelujoči izvršni direktorji. Tisti najuspešnejši v primerjavi s svojimi manj uspešnimi poslovnimi kolegi dvakrat pogosteje izpostavljajo tehnološke temelje kot največji izziv, saj se zavedajo, da je pomembno ohranjati stik s tehnološkim napredkom in da razvoj novih tehnologij zahteva tudi evolucijo tehnoloških temeljev.

Več kot dvakratno število izvršnih direktorjev uspešnih podjetij pričakuje, da se bo uporaba umetne inteligence obrestovala v naslednjih dveh do treh letih. IBM-ova teza je, da so ti voditelji morda boljši od svojih poslovnih kolegov pri uvajanju umetne inteligence v svoje organizacije in da so umetno inteligenco dodatno postavili v središče svojih inteligentnih delovnih tokov za razliko od manj uspešnih kolegov, ki umetno inteligenco uporabljajo le za posamezne ali nepovezane pilotske projekte.

Tehnologije, kot so UI, IoT in avtomatizacija, lahko z uporabo hibridne infrastrukture v oblaku izboljšajo odzivnost in inteligenco temeljnih poslovnih procesov (dobavna veriga, finance, kadrovske zadeve, nabava), povečajo učinkovitost in uspešnost v spreminjajočem se poslovnem okolju ter v realnem času zagotavljajo vpogled v funkcijske silose.

Osredotočenost na zaposlene
Rezultati vsakoletne raziskave družbe IBM so razkrili tudi, da je večina anketiranih izvršnih direktorjev kot svojo prednostno nalogo v 2020 izpostavila opolnomočenje delovne sile na daljavo. Polovica uspešnih izvršnih direktorjev je obenem dejala, da bo upravljanje s tako delovno silo poglavitni vodstveni izziv v prihodnjih letih v primerjavi z le 25 % izvršnih direktorjev tistih podjetij, ki so se znašla med 20 % podjetij v raziskavi z najnižjo rastjo prihodkov.

Poleg tega je 77 % uspešnih izvršnih direktorjev dejalo, da se bodo osredotočili na zagotavljanje dobrega počutja zaposlenih kljub morebitnemu negativnemu vplivu na kratkoročne poslovne rezultate, s čimer se je strinjalo le 39 % izvršnih direktorjev manj uspešnih podjetij, kar kaže, da so uspešni vodje trenutno močno osredotočeni na svoje zaposlene.

Partnerstvo za uspeh z uporabo inovacij
Raziskava IBV prav tako razkriva, da so izvršni direktorji uspešnih podjetij bolj osredotočeni na partnerstva. 63 % takšnih direktorjev trdi, da so partnerstva postala pomembnejša za zagotavljanje poslovne uspešnosti v primerjavi z okoli polovico njihovih manj uspešnih poslovnih kolegov. Na podlagi rezultatov te raziskave IBM tako meni, da so se uspešnejši izvršni direktorji osredotočili na tiste naloge, pri katerih so najboljši, za širše ideje in priložnosti za inovacije pa se zanašajo na partnerje in ekosisteme.

Poleg tega IBM opaža rast pomembnosti ekosistemov, saj mnogi voditelji vedno bolj prepoznavajo prispevek, ki ga lahko njihova podjetja ponudijo pri reševanju medsebojno povezanih globalnih vprašanj, kot so podnebne spremembe. Raziskava IBV vključuje priporočila IBM glede načinov, na katere lahko voditelji trenutno obdobje izkoristijo za ponastavitev in osredotočanje na faktorje, ki bi lahko igrali bistveno vlogo pri uspešnosti: izbiro prilagodljivih in razširljivih tehnoloških platform, kot je odprti hibridni oblak, ustvarjanje spodbudnega delovnega okolja in sklepanje partnerstev za širši dostop do inovacij.

Izjave vodilnih v Srednji in Vzhodni Evropi o digitalizaciji, vlogi tehnologije in njihovem partnerstvu z IBM-om

SLOVENIJA: »Uporaba naprednih tehnoloških rešitev za zagotavljanje okolju prijaznega poslovanja in zmanjšanja ogljičnega odtisa je bila vedno naša poslovna prioriteta. V letu 2020 smo se zato povezali z IBM. S pomočjo rešitve IBM E-POWER bomo izboljšali energetsko učinkovitost, kakovost energije in zmanjšali naš ogljični odtis,« je dejal Dr. Peter Venturini, Direktor, Helios TBLUS (Slovenija).

ČEŠKA REPUBLIKA: Proizvajalec avtomobilov SKODA AUTO je v sodelovanju s strokovnjaki za umetno inteligenco in oblikovalci družbe IBM na Češkem razvil virtualnega pomočnika, ki ga poganja umetna inteligenca, podjetju pa pomaga upravljati s človeškimi viri. Gre za spletnega asistenta, ki iskalcem zaposlitve omogoča, da se prijavijo na delovno mesto prek virtualnega pogovora in ne z izpolnjevanjem obsežnih obrazcev v papirnati obliki. Z avtomatiziranim zbiranjem podatkov predstavljena rešitev omogoča proaktivne in prilagojene storitve kadrovski ekipi družbe SKODA, obenem pa zagotavlja zasebnost podatkov. Storitev IBM Watson Assistant je mogoče zagnati kjerkoli, v kateremkoli oblačnem okolju – na delovnem mestu ali v kateremkoli zasebnem, javnem ali hibridnem oblaku.  S tem lahko podjetja uporabljajo virtualnega pomočnika, ki ga upravlja umetna inteligenca, za vse svoje podatke. Navidezni asistent pri upravljanju s človeškimi viri deluje v oblaku IBM Cloud podjetja SKODA in zagotavlja varnost podjetja z vsemi šifriranimi podatki RSA.

 »Virtualni pomočniki predstavljajo novo obliko komunikacijskega kanala za prosilce zaposlitve. Ta preprost način interakcije prek spletnega pogovora s kandidati je enostaven za uporabo in pušča dober vtis o družbi SKODA AUTO pri njihovim prvem stiku s podjetjem. Pri razvoju rešitve je IBM svoj čas posvetil preučevanju potreb kandidatov in kadrovnikov na kraju samem, da bi jih bolje razumel, in tako dokazal, da je razvoj lahko hiter in prilagojen,« je dodala Jana Sramova, kadrovska direktorica, kadrovska služba, SKODA AUTO.

HRVAŠKA: »Tehnološke novosti popolnoma spreminjajo današnjo poslovno krajino in modele. Vidimo številne trende, ki bodo vplivali na naftno in plinsko industrijo v vseh poslovnih segmentih in podpornih funkcijah,« je povedal Goran Pavlović, operativni direktor industrijskih servisov, INA. »Skupino INA in družbo IBM povezuje dolgoletno sodelovanje na področju IT. Skupaj sodelujemo pri uvajanju avtomatizacije poslovnih procesov z uporabo tehnologije RPA. Zadnji, četrti krog projekta RPA nam je pomagal doseči boljšo učinkovitost, natančnost in vzdržnost na področju financ, prodaje na drobno in trgovanja ter pri industrijskih storitvah.«

ROMUNIJA: »Po pandemiji COVID-19 so številna podjetja po vsem svetu pospešila proces digitalizacije in ne glede na panogo izkoristila tehnologijo, da bi zagotovila neprekinjeno poslovanje. Prepričani smo, da je digitalizacija, ki presega izzive sedanje pandemije, nov način poslovanja, ki lahko našim strankam prihrani čas in denar, obenem pa razvije nove priložnosti. Zato za UniCredit Bank v Romuniji digitalna preobrazba pomeni strateško usmeritev, želimo pa si postati vodilni igralec na področju digitalnega bančništva, kar je v skladu z večkanalnim pristopom v celotni skupini.  Svojim strankam želimo ponuditi bančne storitve, ki so zanje res pomembne. Uspešno sodelujemo z IBM-om pri različnih projektih digitalizacije, kjer so inovacije in varnost v središču naših pobud,« je dejal Carlo Driussi, vodja GBS UniCredit Bank Romunija (Romunija).