Pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija bo 18. in 19. septembra 2017 osemnajstčlanska gospodarska delegacija iz Slovenije obiskala regijo Vologda, ki leži na severu evropskega dela Ruske federacije in je po gospodarski rasti med vodilnimi tamkajšnjimi regijami.

Regija ima dober milijon prebivalcev in se lahko pohvali z ugodno strateško lego in razvito infrastrukturo. Najpomembnejši mesti v tem delu Ruske federacije sta administrativno središče Vologda in gospodarsko središče Čerepovec, oba z okoli 300.000 prebivalci. Po zemljepisni dolžini je regija na sredini med Moskvo in Sankt Peterburgom.

V delegaciji bo 18 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij, in sicer: Cleangrad, d. o. o., eTrade, d. o. o., Elan Inventa, d. o. o., Fibmarkt, d. o. o., Javna razsvetljava, d. d., Frank proizvodnja strojev, Andrej Frank, s. p., Kompas Xnet, d. o. o., Robust, d. o. o., Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Mestna občina Maribor, Občina Ajdovščina in RRA Ajdovščina (razvojna agencija ROD).

Nekatera podjetja v delegaciji so na ruskem trgu že prisotna in regijo Vologda vidijo kot priložnost za širitev svojega poslovanja. Za večino prijavljenih podjetij, ki so se odzvala povabilu agencije, pa bo tokratna delegacija predstavljala prvi poslovni stik s tem trgom.

V podjetju Fibmarkt, ki proizvaja različne konstrukcije po naročilu, so se za obisk v Vologdi odločili zaradi iskanja novih kupcev zunaj Evropske unije, regijo pa vidijo kot hitrorastoče območje z velikim potencialom. Podjetje Javna razsvetljava d. d. gre na pot z namenom iskanja potencialnih ruskih partnerjev za javna naročila v Sloveniji in na zahodnem Balkanu, medtem ko podjetje eTrade d. o. o. že uspešno sodeluje s številnimi pekarnami in slaščičarnami v različnih delih Ruske federacije ter namerava tokrat iskati potencialne poslovne partnerje.

»Nekaj časa že razmišljamo, kako začeti oziroma intenzivneje delati s tujino, torej razširiti našo neposredno prodajo na tuje trge. Ruski trg je izjemno širok, obsežen in zanimiv, zato smo se odločili, da ga pobliže spoznamo osebno, vzpostavimo prvi stik in se prepričamo, če je ta država za nas primerna in kaj ji lahko sploh ponudimo,« so svoje razloge pojasnili pri Frank proizvodnji strojev, v katerem so svoje stroje že uspeli prodati na druge celine, na svoj prvi uspešen preboj na rusko tržišče pa še čakajo.

Tudi v ostalih podjetjih v delegaciji so mnenja, da je vstop na ruski trg zahteven in se ga je zato treba lotiti preudarno in organizirano. V podjetju Kompas XNet d. o. o. ponujajo pomoč pri prenovi informacijske infrastrukture ter informacijsko podporo pri organizaciji mednarodnih športnih in kulturnih prireditev in si želijo sodelovati z regionalnimi in lokalnimi oblastmi v regiji Vologda.. Svoje storitve so v zadnjih letih že uspešno izvajali v Azerbajdžanu in Turkmenistanu, dveh drugih nekdanjih republikah Sovjetske zveze.

Na organiziran pristop prisegajo tudi v podjetju Cleangrad d. o. o., ki je v Rusiji že izvedlo štiri projekte postavitve čistih prostorov. Sedaj računajo na nove projekte in nove kupce. Za delegacijo so se odločili, »ker je naveza z organizatorji vsekakor boljša pot za iskanje partnerjev (kupcev) na tem trgu, kot pa če bi se tega lotili samostojno«.

Poleg podjetij bo rusko regijo obiskala tudi Razvojna agencija ROD, ki že dlje časa uspešno sodeluje s SPIRIT Slovenija. V Rusiji namerava predstaviti investicijske priložnosti in podporne aktivnosti za gospodarstvo v Občini Ajdovščina, hkrati pa vzpostavljati povezavo med Ajdovščino in ruskimi podjetji ter regionalno Vlado.

Vologda je regija, ki na gospodarskem področju še veliko obeta in v kateri si želijo sodelovanja s podjetji iz tujine. Gospodarsko sodelovanje s Slovenijo je zanimivo za številna regionalna podjetja, številna pri poslovanju z našo državo še nimajo izkušenj.

Območje se že stoletja nahaja na trgovski poti med osrednjo Rusijo in severnim mestom Arhangelsk ob Belem morju, ki je bil nekoč celo glavno pristanišče v državi. Skozi pokrajino potekajo zvezne ceste in železnice ter rečna povezava med Volgo in Baltskim morjem. V prihodnosti bi se pomen regije lahko še povečal, če bi se uresničil projekt Nove Svilne poti, ki predvideva učinkovite prometne povezave med Evropo in Kitajsko preko Rusije.

Tamkajšnje gospodarstvo je posebej močno v sekundarnem oziroma industrijskem sektorju, industrijska proizvodnja v regiji je nad ruskim povprečjem. Gospodarsko življenje regije je bilo v preteklosti močno odvisno od črne metalurgije in ene največjih jeklarskih družb na svetu, holdinga Severstal. Regionalna vlada je po letu 2011 vložila veliko energije v razpršitev gospodarstva in razvoj podjetij iz različnih gospodarskih panog. Regija se je še pred leti na ruskih gospodarskih lestvicah uvrščala precej nizko, pestili so jo številni dolgovi, danes pa je med vodilnimi ruskimi regijami po gospodarski rasti, ki jo za zgled izpostavljajo številni ruski analitiki in politiki. Vologda ima tudi veliko število malih in srednje velikih podjetij (po tem kazalniku je tretja regija v Rusiji) in nizko stopnjo registrirane brezposelnosti, ki znaša le 1,6%.

Med najbolj razvite gospodarske panoge regije sodijo strojegradnja, metalurgija, kemična industrija, kmetijstvo in prehrambna industrija, lesna oziroma lesnopredelovalna industrija. Pa tudi informacijske tehnologije, turizem in biotehnologija. Za usmerjen razvoj teh panog oblasti razvijajo grozde, hkrati pa v iskanju novih naložb vabijo investitorje iz tujine, tudi z davčnimi ugodnostmi in posebnimi davčnimi conami na nekaterih območjih, kar je že prepričalo tudi nekatere velike multinacionalke. Pri obetih za bližnjo prihodnost oblasti izpostavljajo 6% rast v napredni predelavi lesa, 10% v kmetijstvu in prehrambni industriji, 17% v proizvodnji produkcijskih sredstev in 20% v strojegradnji.

SPIRIT Slovenija je delegacijo pripravila v sodelovanju z vlado regije Vologda.

Več informacij