SPIRIT Slovenija organizira skupni sejemski nastop slovenskih podjetij na sejmu DSEI - Defence & Security Equipment International, ki bo med 12. in 15. septembrom 2017 potekal v Londonu. Enega izmed največjih svetovnih sejmov s področja obrambne industrije in varnosti se bo udeležilo 12 slovenskih podjetij in institucij, ki se bodo predstavili na 112 kvadratnih metrih slovenskega razstavnega paviljona.

Sejem DSEI je namenjen predstavitvi izdelkov in tehnologij s področja varnosti in obrambe in se odvija na vsaki dve leti. V letu 2015 se je na sejmu predstavilo več kot 1.600 razstavljavcev iz 54 držav, obiskalo pa ga je 34.000 obiskovalcev. Sejem privablja proizvajalce opreme in vojaške strokovnjake svetovnega formata, saj se na njem predstavljajo izdelki, tehnologije in storitve s področja obrambne industrije in varnosti. Predstavlja odlično platformo za izmenjavo, razpravo in mreženje članov varnostnih, obrambnih in vojaških združenj.

SPIRIT Slovenija je januarja objavil javno povabilo podjetjem za skupno udeležbo na tem sejmu, na katerega se je odzvalo 12 slovenskih podjetij, in sicer: AREX d. o. o. Šentjernej, Armas d. o. o. C - Astral d. o. o., DAT - CON d. o. o. EM.TRONIC d.o.o., Guardiaris d. o .o., LX NAV d. o. o., MIL sistemika d. o. o., Predilnica Litija d. o. o., PREVENT & DELOZA d. o. o., VALHALLA TURRETS d. o. o. in Ministrstvo za obrambo RS.

»Skupinska predstavitev naših podjetij povečuje prepoznavnost Slovenije kot tehnološko razvite industrijske države na področju obrambe in njenim podjetjem pomaga pri uveljavljanju na obrambnih trgih po svetu. Obrambne industrije držav se na takšnih sejmih predstavljajo na nacionalnih stojnicah v okvirih njihovih nacionalnih združenj obrambne industrije, ki so močno povezane z njihovimi ministrstvi za obrambo. Gre za visokotehnološke industrije in takšne predstavitve posredujejo v svet tudi informacijo o doseženi tehnološki ravni nacionalnih industrij,” o prednostih skupinskega nastopa razmišlja Jože Renar, direktor Grozda obrambne industrije Slovenije, ki bo tudi prisoten na sejmu. »Naša podjetja bodo predstavila zanimive in inovativne proizvode, v katere je vloženo veliko vrhunskega znanja in dosegajo najvišje svetovne standarde kakovosti. Lokacija razstavnega prostora je zelo dobra, v bližini največjih svetovnih ponudnikov obrambnih proizvodov, zato pričakujemo zelo dober obisk obstoječih in potencialnih novih poslovnih partnerjev,« je še dodal.

Slovenska podjetja, ki delujejo na tem področju so po besedah sogovornika relativno majhna in vsa v zasebni lasti. »Povezana so v grozd obrambne industrije, za seboj pa nimajo močne državne podpore tako kot v večini držav po svetu, saj sodi naša država med države, ki ne vlagajo veliko sredstev v posodobitev vojaške opreme. Zato so izjemno odvisni od izvoza, ki v povprečju pri naših članih predstavlja 80% vseh prihodkov od prodaje. Udeležba na tem sejmu je tako za slovenska podjetja nujnost,” je še dodal.

Do konca leta 2017 bo SPIRIT Slovenija pripravil še pet skupinskih predstavitev na sejmih v tujini, in sicer na sejmu sodobnega oblikovanja in interierjev 100 % DESIGN v Londonu, Velika Britanija (20. - 23. 9. 2017), sejmu prehrambne in živilske industrije ANUGA v Kölnu, Nemčija (7. - 11. 10. 2017), sejmu avtomobilske industrije, vozil in komponent za električna vozila eMOVE 360 Europe - eCarTEC v Münchnu, Nemčija (17. - 19. 10. 2017), sejmu navtične industrije in navtične opreme METSTRADE v Amsterdamu, Nizozemska (14. - 16. 11. 2017) in sejmu izdelkov umetnostne obrti AF - L 'ARTIGIANO IN FIERA v Milanu, Italija (2. - 10. 12. 2017).

Več informacij o sejmu je na voljo na spletni strani: www.dsei.co.uk.