V Sloveniji se bo prihodnji teden mudila 22-članska delegacija jordanskih gospodarstvenikov. Ob tej priložnosti Javna agencija SPIRIT Slovenija pripravlja Slovensko-jordanski poslovni forum z individualnimi pogovori med podjetji obeh držav. Dogodek bo potekal v ponedeljek, 7. oktobra 2019, med 14. in 17. uro, v Stekleni dvorani Grand Hotela Union v Ljubljani.

Državi tradicionalno dobro sodelujeta na različnih področjih družbenega in gospodarskega življenja, zato obisk predstavlja podlago za nadaljevanje medsebojnega poslovanja in investicij. V 22-članski jordanski gospodarski delegaciji, ki bo v Sloveniji med 7. in 9. oktobrom 2019, bodo predstavniki podjetij različnih dejavnosti: obramba, varnost in letalstvo, gospodinjski aparati, prehrambna in kozmetična industrija, pametne rešitve v energetiki, gradbeni materiali in oprema in zdraviliški turizem. Na poslovnem forumu bosta podrobno predstavljeni poslovni okolji obeh držav, vključno s poslovnimi priložnostmi in možnosti skupnih sodelovanj, sledila pa bodo poslovna srečanja med slovenskimi in jordanskimi podjetji. Slovenska podjetja, ki jih zanima poslovanje z Jordanijo, se lahko na poslovni forum in individualne pogovore z jordanskimi podjetji prijavijo do vključno 6. 10. 2019.

Jordanski trg, ki velja za trgovski in finančni center v regiji, se odlikuje po prijateljskih odnosih z vsemi državami v regiji ter je znan po svoji odprtosti in tržni naravnanosti. Kot država s pomembnim geografskim in strateškim položajem v arabski regiji je primerna vstopna točka na trge arabskega sveta. Slovenija z Luko Koper pa za jordanska podjetja predstavlja izhodišče za vstop na trge vzhodne in zahodne Evrope. Jordanija sicer ne sodi med pomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, zato je veliko priložnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja. V letu 2018 je obseg blagovne menjave dosegel najvišjo vrednost v zadnjih letih in znašal 13,2 mio EUR, kar predstavlja precejšnjo rast v primerjavi z letom 2017. Slovenski izvoz v Jordanijo je znašal 13 mio EUR in tudi presegel vse dosedanje vrednosti izvoza v to državo

Obisk jordanske delegacije v Sloveniji in poslovni forum SPIRIT Slovenija pripravlja skupaj s partnersko organizacijo Jordan Europe Business Association (JEBA).


Nazaj