V Münchnu se je včeraj zaključil največji evropski investicijsko-nepremičninski sejem EXPO REAL 2019, na katerem je SPIRIT Slovenija na svojem razstavnem prostoru v osrednji hali B2 skupaj s sorazstavljavci tujim investitorjem uspešno predstavljala različne investicijske priložnosti v Sloveniji. Ti so bili z izraženim zanimanjem tujih vlagateljev nad njihovimi projekti zelo zadovoljni, prisotnost na sejmu pa je po njihovem mnenju nujna tako z vidika promocije kot tudi vidika ohranjanja in vzpostavljanja stikov z obstoječimi in novimi poslovnimi partnerji.

SPIRIT Slovenija je februarja objavila javno povabilo za nabor in izbor tržno zanimivih investicijskih projektov za skupno sejemsko predstavitev na mednarodnem investicijsko-nepremičninskem sejmu EXPO REAL 2019. Tako so na 88 kvadratnih metrih prenovljenega slovenskega razstavnega prostora v hali B2 med 7. in 9. oktobrom 2019 svoje investicijske projekte predstavili konzorcij razvojnih agencij vzhodne Slovenije (Mariborska razvojna agencija, Razvojni center Murska Sobota, Razvojni center Novo mesto d. o. o. in RRA Koroška), Razvojna agencija ROD Ajdovščina in DUTB d. d.

Letos je agencija z vizualno prenovljenim razstavnim prostorom uspešno predstavila investicijske priložnosti v Sloveniji. Za enotnejšo predstavitev je izdala skupni katalog investicijskih projektov in nekatere izpostavila tudi v digitalni aplikaciji, ki je bila na voljo obiskovalcem razstavnega prostora. Ker na nepremičninsko industrijo vse bolj vpliva digitalizacija, je tovrstna predstavitev projektov, ki je sledila tudi komunikacijski kampanji za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini Green. Creative. Smart, vzbudila precej zanimanja potencialnih investitorjev.

V času sejemske predstavitve je na slovenskem razstavnem prostoru potekal sprejem potencialnih tujih investitorjev, ki jih zanimajo vlaganja v slovenske nepremičninske projekte. Slovenska stojnica je ponujala tudi možnost za poslovne pogovore med slovenskimi podjetji in obiskovalci sejma ter tujimi podjetji in razstavljavci. Letos so sejem obiskali župani in predstavniki 11 občin dolenjske regije, ki so se na sejmu seznanili z razvojem nepremičninske industrije, predstavitvijo posameznih con in investicijskih projektov ter si ogledali primere dobrih praks predstavitve drugih držav, pokrajin in mest.

Sejem EXPO REAL v Münchnu poteka že od leta 1998 in velja za najodmevnejši investicijsko-nepremičninski sejem na območju Evropske unije. Vsako leto gosti celotno nepremičninsko investicijsko industrijo iz celotnega sveta, zato je po mnenju nosilcev investicijskih projektov prisotnost na sejmu nujna tako s promocijskega kot z vidika ohranjanja in vzpostavljanja stikov z novimi in obstoječimi poslovnimi partnerji ter spoznavanja trendov v nepremičninski industriji. Letos se je na 64.000 kvadratnih metrih v šestih sejemskih halah predstavljalo več kot 2.000 razstavljavcev, v času sejma je potekal tudi bogat konferenčni program z več kot 500 uglednimi govorci, sejem pa je letos obiskalo več kot 45.000 obiskovalcev iz 72 držav.

Na sejmu so se predstavljali udeleženci celotnega nepremičninskega ciklusa: od razvoja ideje, koncepta, investiranja, financiranja, izvedbe, trženja in upravljanja. Teme letošnjega Expo Reala so bile osredotočene na nepremičninske projekte s področja trgovine na drobno, hotelov in logistike, velik poudarek pa je bil tudi na področju inovacij in digitalizacije. Slednje so bile predstavljene v novi hali A3 – NOVA³, kjer se je v okviru Tech Alley Startups predstavil tudi slovenski startup AgiliCity d. o. o., ki se je med 1500 startupi s svojo rešitvijo za načrtovanje sodobnih mest uvrstil med pet finalistov v sklopu »Next City Solutions«.

Sicer pa so slovenski udeleženci prednosti skupnega nastopa videli v povezovanju in skupnem nastopu slovenskih nepremičninskih projektov, ki so v primerjavi z drugimi na sejmu predstavljenimi projekti manjši, zato je bil slovenski skupni nastop za potencialne tuje investitorje tako bolj zanimiv in privlačen.         

Mag. Božidar Pučnik, Mariborska razvojna agencija: »Z izkupičkom letošnje udeležbe na sejmu Expo Real smo zadovoljni. Urnik sestankov smo imeli poln, za kar gre zahvala dobri pripravi in možnosti vnaprejšnjega dogovarjanja za sestanke. Sejemski prostor, ki ga zagotavlja SPIRIT Slovenija je omogočil lažjo izvedbo sestankov s potencialnimi investitorji in že v samem začetku večjo kredibilnost. Zelo zadovoljni smo, da je letos agencija izdala skupni katalog investicijskih projektov, kar dodatno pripomore k boljšemu rezultatu pri pogovorih. Za sodelovanje na sejmu smo se odločili, ker je ta odlična priložnost, da pridemo v kontakt s potencialnimi investitorji in jih seznanimo z investicijskimi projekti v Podravski regiji.«

Jana Vauh Buhvald, Sabina Potočnik Magdič, Aleksej Metelko, Razvojna agencija vzhodne Slovenije: »Skupni nastop pod okriljem nacionalne institucije pripomore k večji vidnosti in prepoznavnosti posameznih razstavljavcev kot samostojni nastop, obenem pa na ta način predstavimo širšo ponudbo Slovenije. Opažamo, da je bila v primerjavi s preteklim letom udeležba oz. izvedba sestankov boljša, zelo dobra pa se nam zdi tudi predstavitev posameznih projektov v skupnem katalogu investicijskih projektov.«

Gregor Rožman, PROTIM Ržišnik Perc: »Na trgu je občutiti optimizem in to se odraža tudi na sejmu. Ocenjujem, da je število aktivnih obiskovalcev nadpovprečno, večina je zelo ciljno naravnana. Izmenjava informacij je ključna, udeležba na sejmu pokrije vrzel, ki jo v tekočem poslu iz dneva v dan ni možno zapolniti. Letošnji sejem je intenziven, na novo ustvarjenih kontaktov je veliko, izplen v smislu dejanske realizacije bo možno ocenjevati kasneje, občutek pa je dober. Sejma smo se udeležili v prvi vrsti za kratkotrajno zamenjavo okolja, ki omogoča pogled iz drugega zornega kota na trg in industrijo oziroma panogo, v kateri delamo. Iskanje novih projektov je seveda cilj, ki je vodil odločitev za udeležbo.«

Foto: arhiv SPIRIT Slovenija/HS


Nazaj