Ljubljana, 16. januar – Na že 84. izvedbi edinstvene mednarodne sejemske prireditve prehrambene, kmetijske in vrtnarske industrije Grüne Woche/Zeleni teden v Berlinu, ki bo od 18. do 27. januarja, se bodo letos prvič predstavili tudi slovenski pivovarji.

Predstavitev, ki ga je pod okrilje vzelo Ministristvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v imenu pivovarjev koordiniralo stanovsko Združenje Slovenskih pivovarn. Slovenska piva bodo predstavile Pivovarna Laško Union (Laško Zlatorog), Pivovarna Vizir (Maximus), Pivovarna Tektonik (Tektonik`s Normal Ölstar Pale ALE), Pivovarna Hopsbrew (Harvest Wet Hop IPA), Pivovarna Adam Ravbar (Mešano Lager), Pivovarna Maister (General Maister), Pivovarna Ressel (69 Cream ALE), Pivovarna Green Gold (Rocket Queen IPA) Pivovarna Reservoir Dogs (Lone Wolf), Pivovarna Barut (Summer Snow – Brett Berliner), Frizi Beer (Ke Si Blond), Castra pivovarna (Vendor), Humanfish pivovarna (Humanfish.Stout.) in tudi Institut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, ki bo prav tako predstavilo svoje pivo (Pale Ale Kolibri).

Grüne Woche je prostor, kjer se srečajo predstavniki ministrstev, proizvajalci, trgovci, izvozniki hrane z vsega sveta. Letos pričakujejo ministre, državne sekretarje in visoke predstavnike iz 200 držav, kar nedvomno potrjuje vogo in pomen dogodka. Prav Zeleni teden je vir zasnovanega globalnega foruma za prehrano in kmetijstvo (GFFA). Letos organizatorji napovedujejo 1715 razstavljalcev iz 65 držav, ki bodo predstavili okoli 100 tisoč proizvodov in privabili okoli 400 tisoč obiskovalcev, od katerih bo kar okoli 90 tisoč trgovcev. Upravičeno ga imenujejo Davos Agrobiznisa. Profesionalci kmetijske stroke lahko prisluhnejo preko 300 konferencam, seminarjem, forumom.

14 slovenskih proizvajalcev piva se tokrat prvič predstavlja organizirano v okviru svoje stanovske organizacije in tudi pristojnega Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Slovenska piva bodo obiskovalcem na voljo na posebnem razstavnem otoku, postrežena s pomočjo rešitve “hitre pipe”, ki jo proizvaja slovensko podjetje Quick tap. Raznolikost izbora piv, ki so ga pripravili pivovarji, odraža kreativnost naših ustvarjalcev piv, ki jih uvršča med pogumne postavljalce trendov in kreatorje novih okusov. Slovenski proizvajalci piv imajo izjemen privilegij, da domača piva lahko varijo iz izjemno kakovostnih naravnih surovin, odlične vode, vrhunskih sort hmelja, sladu in kvasovk.

Sodelovanje na sejmu sledi poslanstvu Združenja slovenskih pivovarn, ki si prizadeva za večjo mednarodno prepoznavnost in uveljavitev slovenskih piv, za več povezovanja naših pivovarjev s tujimi partnerji, za širitev pivu prijaznih tržnih okoliščin in s tem več poslovnih priložnosti za slovenske pivovarje. Teh je po zadnjih podatkih že preko 80.

Sejem bo od obiskala tudi ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Dodatne informacije o slovenski pivovarski udeležbi na sejmu najdete v priponki.

Foto: Messe Berlin GmbH


Nazaj