Če bi prebivalec Slovenije pri nakupu odločal izključno na osnovi kakovosti, bi vozil Volkswagen, uporabljal mobilne naprave Samsung, šel na koncert Perpetuum Jazzile in na tekmo NK Maribor. To so rezultati najnovejše raziskave QUDAL – QUality meDAL, ki jo je v letošnjem januarju v Sloveniji izvedla mednarodna organizacija ICERTIAS – International Certification Association. Glede na zadnjo raziskavo QUDAL kakovosti na območju Slovenije leta 2016 najnovejši rezultati kažejo na nekatere zanimive spremembe.

Pojem kakovosti v športu – Luka Dončić
V kategoriji „najkakovostnejši športni klub na svetu (ne glede na vrsto športa)“ je prvo mesto zasedel Real Madrid, medtem ko je najkakovostnejši domači klub NK Maribor.

Zanimiv preobrat glede na leto 2016 se je pokazal v kategoriji „najkakovostnejši športnik/športnica na svetu“. Pred dvema letoma sta enak odstotek glasov prejela Tina Maze in Peter Prevc, letošnji naslov pa pripada košarkarju Luki Dončiću.

Pojem kakovosti v glasbi: Selena Gomez, Green Day, Jan Plestenjak in Perpetuum Jazzile
Raznolikost kulturnih preferenc je vidna v rezultatih kategorij „najkakovostnejša glasbena skupina na svetu“ in „najkakovostnejša glasbena skupina v Sloveniji“. Prebivalci Slovenije so izdvojili Green Day in Perpetuum Jazzile. Selena Gomez je „najkakovostnejša mednarodna izvajalka“, medtem ko je Jan Plestenjak s svojim doprinosom h glasbi „najkakovostnejši domači izvajalec“ po glasovanju prebivalcev Slovenije, ki so sodelovali v raziskavi kakovosti QUDAL – QUality meDAL.

Veriga Mercatorjevih trgovin nudi najvišjo raven kakovosti
Prebivalci Slovenije so v kategoriji „proizvajalec mobitelov“ na prvo mesto po kakovosti umestili Samsung pred vsemi preostalimi blagovnimi znamkami. Vprašanje v tej kategoriji se je glasilo: „Navedite ime proizvajalca MOBITELA, ki po vaši osebni izkušnji ali izkušnji vaših bližnjih ponuja absolutno najvišjo kakovost na slovenskem trgu“. Največ anketiranih slovenskih prebivalcev je odgovorilo: Samsung.

Prebivalce Slovenije smo v raziskavi QUDAL – QUality meDAL vprašali, katera maloprodajna trgovska veriga jim ponuja absolutno najvišjo raven kakovosti. Slovenski potrošniki so na prvo mesto po kakovosti postavili verigo Mercatorjevih trgovin, kakovost domačih blagovnih znamk pa prepoznajo tudi v drugih podskupinah, ki jih je zajemala raziskava.

V okviru raziskave QUDAL – QUality meDAL v januarju 2018 so zmagovalna mesta po glasovih anketirancev (N=1.200) npr. zavzeli: Triglav (kategorija: zavarovalnica), Zlato polje (kategorija: riž), Zvezda (kategorija: jedilno olje), Zala (kategorija: negazirana mineralna voda), Petrol (kategorija: bencinski servis), Kras (kategoriji: pršut in mortadela), Fructal (kategorije: sadni sirup, marmelada in sadni sok), A1 (kategorija: mobilni operater), NLB (kategorija: banka), Telemach (kategorija: ponudnik interneta), Lidl (mlečni namaz in sredstvo za čiščenje sanitarij), Nestle (žitarice za zajtrk), Thomy (majoneza), Adria Airways (letalski prevoznik), Podravka (dodatek jedem) in drugi.

Osredotočenje na kakovost
Prebivalci Slovenije so v najnovejši raziskavi QUDAL – QUality meDAL odgovarjali na vprašanje, kaj bi kupili in kaj uporabljali, če jim finančna sredstva ne bi predstavljala nobene ovire in da jih pri nakupni odločitvi vodi izključno kakovost. Raziskava QUDAL – QUality meDAL zato ponuja popolnoma novo sliko slovenskega trga in odkriva razmišljanja lokalnih prebivalcev o vrednotah in kakovosti, ki jim je dostopna in kako jo prepoznajo in ovrednotijo.

Raziskava kakovosti QUDAL – QUality meDAL je potekala s pomočjo inovativne metode tržnih raziskav DEEPMA (Deep Mind Awareness), ki poleg metode CAWI in vprašanj odprtega tipa daje reprezentativne odgovore vprašanih

O mednarodni organizaciji ICERTIAS
ICERTIAS je glas potrošnikov – mednarodna organizacija, katere delovanje temelji na mnenju, izkušnjah in interesu samih kupcev oziroma uporabnikov izdelkov in storitev, dostopnih na trgu. Na podlagi izkušenj in mnenja javnosti ICERTIAS natančno išče, odkriva, potrjuje in nagrajuje najboljša podjetja, izdelke in storitve ter potrošnikom po vsem svetu lajša njihove nakupne odločitve. S svojimi programi certifikatov ICERTIAS Best Buy Award, QUDAL – QUality meDAL in ICERTIAS Customers' Friend ICERTIAS je prisotna v več kot 40 državah na petih celinah.

Rezultate njenih tržnih raziskav redno povzemajo vodilni nacionalni in globalni mediji, certifikate ICERTIAS pa danes ponosno nosijo izdelki in storitve stotine vrhunskih svetovnih in lokalnih podjetij. Organizacija ICERTIAS je bila ustanovljena leta 2011 v Zürichu v Švici, kjer je danes vpisana pod imenom „ICERTIAS – International Certification Association GmbH“.