Ljubljana, 12. oktober 2017 - Čez nekaj dni pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija v Moskvo odhaja delegacija podjetij in institucij, ki bo 16. in 17. oktobra 2017 obiskala  Inovacijski center Skolkovo in Sklad za razvoj spletnih pobud. Člani delegacije se nadejajo novih poslovnih stikov in vzpostavitve poslovnega sodelovanja na področju inovativnih tehnologij. Obisku slovenskih podjetij v Moskvi bo 19. in 20. oktobra 2017 sledil povratni obisk iz Ruske federacije.

Kot smo že pisali, je Inovacijski center Skolkovo sodobni znanstveno - tehnološki center, posvečen razvoju in komercializaciji novih tehnologij.  Zamišljen je kot moderni znanstveno - tehnološki park, povezan znanstveno - poslovni ekosistem in tudi kot samostojno mesto s stanovanji, v katerem naj bi spodbujali nastajanje novih uspešnih podjetij in novi gospodarski razvoj Rusije na temelju inovativnih tehnologij.

V delegaciji bodo predstavniki podjetja Arctur, d. o. o., XLAB, d. o. o., FMC Group, VPD, d. o. o. in Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Podjetje Arctur, d. o. o. iz Nove Gorice poleg končnih kupcev svojih visokotehnoloških izdelkov na ruskem trgu išče tudi distributerje in partnerje za raziskave in razvoj. »Ruski strani bomo predstavili našo superračunalniško infrastrukturo, preko katere lahko ruski proizvajalci ponujajo svojo programsko opremo kupcem iz Evropske unije, in to po načelu pay-as-you-go, ki močno poveča dostopnost dražje opreme tudi za manjša podjetja. Med drugim bomo predstavili tudi AISense Gamma IV, edini ročni lokator izvora gama sevanja na svetu, plod slovenskega razvoja z velikim potencialom za uporabo tako v civilne kot vojaške namene.«

Podjetje XLAB v si želi vzpostaviti stike z IT oddelki velikih podjetij iz katerekoli panoge, večje IT sistemske integratorje in ruska podjetja, ki proizvajajo in tržijo svojo programsko opremo po svetu, kot je denimo Kaspersky. »V okviru delegacije bomo ruski strani predstavili naš izdelek ISL Online, ki omogoča dostop do oddaljenih računalnikov in tehnično podporo na daljavo. Gre za tehnologijo, ki jo uporabljajo tako majhna in srednje velika podjetja kot multinacionalke. Za velika podjetja so mogoče tudi rešitve zasebnega in strogo varovanega računalništva v oblaku, ki lahko delujejo brez dostopa do interneta in so zanimive tudi za vladne institucije, banke in zavarovalnice.«

V delegaciji bo tudi skupina podjetij FMC Group iz Ljubljane, ki ponuja rešitve pri informacijski in telekomunikacijski infrastrukturi za potrebe zahtevnih okolij, rešitve za podjetja, pametna mesta in podporo IT procesom, lastni podatkovni center z najvišjimi varnostnimi standardi, varnostne in kriptografske rešitve, pa tudi vzdrževanje in servisiranje računalniške opreme priznanih blagovnih znamk.

S potencialnimi partnerji s področja medicinske opreme se bo srečalo podjetje VPD, d. o. o., ki trži medicinsko-tehnične pripomočke, kot so merilniki holesterola, krvnega sladkorja in krvnega tlaka, lističi za optično merjenje vrednosti sladkorja in igle za vbrizgavanje inzulina. V bo tudi Fakulteta za računalništvo in informatiko vodilna slovenska fakulteta in znanstveno-raziskovalna inštitucija na področju računalništva in informatike, s skoraj štiridesetletno tradicijo na področju raziskav umetne inteligence in strojnega učenja. Fakulteta išče znanstveno-raziskovalne partnerje na področjih podatkovnega rudarjenja, računalniškega vida, interneta stvari (IoT) in drugih. Do sedaj je fakulteta že navezala stike z institucijami, kot sta Univerza Innopolis v Republiki Tatarstan in Severno-Kavkaška zvezna univerza v Stavropolu.

Obisku slovenskih podjetij v Moskvi bo 19. in 20. oktobra 2017 sledil povratni obisk iz Ruske federacije ob robu 1. sejma inovativnih digitalnih rešitev »Feelthefuture« v Celju. Člani delegacije se bodo 19. oktobra 2017 udeležili okrogle mize na Fakulteti za računalništvo in informatiko, 20. oktobra 2017 pa še poslovnega foruma z b2b srečanji na sejmu Feel The Future v Celju. Dodatno bodo ruski gospodarstveniki obiskali nekatera slovenska podjetja, ki bodo predstavila svoje izdelke in storitve v Moskvi. 

PODPIS POD FOTOGRAFIJO: »Hiperkocka«, prva in ena od najbolj prepoznavnih zgradb v Skolkovu. Vir: Ilija Ivanov/wikipedia.org