(Maribor, 9. 1. 2018) Če bo avstrijski parlament potrdil zakon, s katerim se tujcem zaposlenim v Avstriji zniža otroški dodatek, bodo slovenski delavci migranti pravico iskali po sodni poti na ravni Evropske unije.

Sindikat delavcev migrantov Slovenije (SDMS), ki združuje interese več kot 20.000 delavcev, budno spremlja aktivnosti avstrijskega političnega vrha glede sprejemanja zakona, ki predvideva nižanja otroških dodatkov. Če se bo to res zgodilo, gre za kršenje prava evropske unije na področju koordinacije sistema socialne varnosti. Zakon namreč predvideva, da se otroški dodatek zniža na raven dodatka, ki bi ga delavec prejel v svoji državi, kljub temu, da tam zaposleni plačujejo enako visoke prispevke kot državljani Avstrije.

Mario Fekonja, predsednik SDMS: "Prepričani smo, da bo avstrijski parlament ta zakon zagotovo potrdil. V kolikor se bo to zgodilo, bo sindikat prisiljen ukrepati. Ker slovenski delavci, zaposleni v Avstriji kot tujci, nimamo nobenega formalnega zagovornika, imamo pa močan pravni interes, razmišljamo o ustavni presoji zakona na avstrijskem ustavnem sodišču, izključena ni niti tožba na evropskem sodišču. Gre namreč za evidentno kršenje pravic, ki jih določa evropska uredba o koordinaciji sistema socialne varnosti. Po tej uredbi imamo tuji delavci enake pravice iz naslova zavarovanja kot državljani države, v kateri smo zavarovani. To je načelo enakega obravnavanja oz. načelo nediskriminacije."

Ob tem pa Fekonja izraža še razočaranje nad lastno državo, ki se ob napovedani potezi avstrijske vlade niti ne oglasi, s čimer je ponovno pokazala mačehovski odnos do slovenskih delavcev.  Opozori na pohvalno rekacijo madžarske vlade, ki je ob napovedani uvedbi otroških dodatkov na podlagi narodnosti za delavce migrante v Avstriji, ostro protestirala. Medtem ko je slovenska vlada molčala, so se madžari nemudoma ostro odzvali in napovedali gospodarske sankcije proti Avstriji, če bo zakon res sprejet. Fekonja poudarja, da so s tem  zaščitili svoje državljane, ki bi bili v tem primeru diskriminirani v primerjavi z avstrijskimi delavci in v veliko slabšem položaju, kot so sedaj.

Več informacij