(Ljubljana, 24. 11. 2015) Na današnji konferenci sMind, v organizaciji podjetja Ceneje d.o.o., ki upravlja vodilni slovenski portal za primerjalno nakupovanje Ceneje.si, se je s podelitvijo nagrad najboljšim slovenskim spletnim trgovcem zaključil največji raziskovalni projekt na področju spletne trgovine pri nas: Spletni trgovec leta (STL).

Naziv spletni trgovec leta 2015 je prejela trgovina Malinca, nagrado glas ljudstva portal Moje-lece.si, trgovci v 14-ih različnih kategorijah pa so prejeli nagrade za odličnost spletne prodaje. Primere dobrih praks so nadgradili izsledki raziskave STL, ki kaže, da že 85 % slovenskih uporabnikov interneta kupuje prek spleta, 52 % jih spletne nakupe opravlja pogosto ali intenzivno. Število in intenziteta spletnih nakupov vztrajno rasteta, prav tako kot rast čezmejnega nakupovanja, ki ima na področju Evropske unije še velik potencial za rast.

Za naziv Spletni trgovec leta 2015 se je potegovalo 92 spletnih trgovin, k izboru zmagovalcev je prispevalo več kot 33.000 slovenskih spletnih kupcev. Splošno zmago si je prislužila spletna trgovina Malinca, medtem ko so kupci največ glasov namenili portalu Moje-lece.si.

»Med zmagovalci in poraženci odloča kakovost nakupne izkušnje. Najboljše poslovne prakse trgovcev na spletu smo določili na podlagi kombinacije tehnične dovršenosti in izjemne podpore strankam. Konkurenca je vse ostrejša, saj je rast spletne trgovine pri nas, podobno kot v ostalih državah srednje Evrope, okoli 20- do 25-odstotna,« je povedal Darko Dujič, izvršni direktor podjetja Ceneje d.o.o.

Nagrade za odličnost spletne prodaje je prejelo 14 spletnih trgovcev. Na področju avto-moto je slavila trgovina Silux, v kategoriji dom in vrt Kralj Žara, na področju fotografije pa trgovina Beseničar. Zmagovalka v kategoriji erotika je trgovina Svet erotike, Malinca v kategoriji hrana in pijača ter Zoohit v kategoriji male živali. Spletna trgovina Anni je slavila na področju računalništva in zabavne elektronike, v kategoriji lepota in zdravje se je na prvo mesto uvrstila trgovina Moje-lece.si, portal Funky.si je zmagal v kategoriji za otroke. Prvak v kategoriji oblačila in obutev je Obuta mačka, Printink pa najboljši spletni trgovec za pisarniške in šolske potrebščine. Zmagovalni trgovec s športno opremo je Extremevital, za telefonijo Gizzmo.si, najboljši spletni nakupovalni center pa je postala trgovina Mimovrste.

Le 16 % uporabnikov interneta ne kupuje prek spleta
Projekt Spletni trgovec leta je v štirih letih trajanja postal ključni projekt in pomembno gonilo razvoja na področju spletne trgovine v Sloveniji in regiji. Z največjo raziskavo spletnih nakupovalnih navad v Sloveniji, v izvedbi partnerjev Ceneje d.o.o. in Valicon, je letos dodatno osvetlil ozadje sodobnega nakupnega procesa.

»Število spletnih kupcev konstantno narašča. V primerjavi z letom 2013 je delež intenzivnih spletnih kupcev, ki mesečno opravijo vsaj en nakup prek spleta, narasel za 58 %. Danes najmanj en spletni nakup mesečno opravi že 30 % uporabnikov interneta. Na drugi strani se je za 30 % zmanjšal delež tistih, ki s spletnimi nakupi nimajo izkušenj in tako le še 16 % uporabnikov interneta pravi, da ne kupuje prek spleta,« je povedal Matjaž Robinšak, direktor projektov in partner v raziskovalni hiši Valicon. Slovenija se sicer po številu opravljenih spletnih nakupov uvršča pod evropsko povprečje, zato obstaja prostor za dodatno rast.

Na tujem nakupuje 57 % slovenskih spletnih kupcev
Še en pomemben trend je rast čezmejnega nakupovanja. Podatki kažejo, da Slovenci še vedno bolj zaupamo domačim trgovcem. 43 % uporabnikov interneta še vedno nakupuje izključno v slovenskih spletnih trgovinah, a na drugi strani zanje postajajo ponudbe tujih trgovcev vse bolj relevantne. Delež kupcev, ki vsaj enega od desetih nakupov opravijo v tujini, se je v primerjavi z lani povečal za skoraj 12 % in predstavlja 57 % vseh uporabnikov interneta. Pri tem je kupcev, ki več kot polovico nakupov opravijo prek tujih spletnih trgovin, 21 %, kar je dve odstotni točki več kot lani.

»Evropska komisija v eni zadnjih raziskav ugotavlja, da v EU čezmejna spletna trgovina še ni dovolj razvita, saj kar 61 % evropskih potrošnikov bolj zaupa domačim spletnim trgovcem kot tistim v drugih državah članicah. Ukrepi evropskih institucij se zato gibljejo v smeri odstranjevanja ovir v čezmejni e-trgovini. Tem prizadevanjem sledi tudi evropska značka zaupanja, ki jo podeljuje Emota[1] in jamči varen nakup pri že več kot 15.000 evropskih spletnih trgovcih,« je povedal Maurits Bruggink, generalni sekretar Emote, evropske krovne institucije za področje spletne in večkanalne trgovine, ki si aktivo prizadeva za vzpostavitev enotnega evropskega trga.

V letu 2016 se bo Emoti pridružila tudi Slovenija, in sicer bo član institucije in nacionalni podeljevalec evropske značke postalo podjetje Ceneje d.o.o., ki v Sloveniji in na Hrvaškem že podeljuje značko zaupanja »Zanesljiv trgovec«. Emotina značka tako pomeni korak dlje, saj bo trgovcem v regiji omogočila povečanje kredibilnosti izven nacionalnih meja in s tem doseg širšega kroga potrošnikov na ravni EU.

Spletno poslovanje vse bolj tehnološko napredno in internacionalno
»Na razvoj spletne trgovine intenzivno vpliva predvsem penetracija novih tehnologij, ki sooblikujejo naš potrošniški vsakdan. Sodobna trgovina prihodnosti ne bo omejena samo na nacionalne trge in tudi ne zgolj na splet, temveč jo bo zaznamovala mreža fizičnih lokacij in spletnih prodajnih rešitev. Razvoj tehnologije namreč vse bolj omogoča rast hibridnih oblik nakupovanja, kot so "klikni in prevzemi",« napoveduje Dujič s Ceneje d.o.o.

»Danes želi vsakdo povsod po svetu imeti dostop do kateregakoli izdelka. Zakaj ne bi mogli kupovati slovenskih specialitet, če živimo na Kitajskem? Ogromno ovir, kot so dostava, lokalizacija, marketing in podpora strankam, lahko že rešimo z modernimi programskimi rešitvami. To omogoča trgovcem, da se osredotočijo na tisto, kar je konec koncev najpomembnejše – odnos s strankami,« je na konferenci povedal Stefan Jorgensen, danski serijski podjetnik in ustanovitelj uspešne globalne platforme Itembase.com.

»Trgovci na manjših nacionalnih trgih hitreje razumejo, da bodo morali delovati mednarodno, če želijo nadaljnjo rast poslovanja. V Nemčiji lahko zrasteš do 40-kratne velikosti, preden si prisiljen razmišljati mednarodno, že samo zaradi števila prebivalcev. Če torej slovenska podjetja že zgodaj razmišljajo o internacionalizaciji, imajo velik potencial, da presenetijo,« je priložnost za slovenske spletne trgovce izpostavil Jorgensen.

[1] EMOTA, The European eCommerce and Omni Channel Trade Association.

Več informacij