Srce Slovenije ustvarja prijetne zgodbe in dobre prakse, ki so mnogim vzor. Povezujejo občine, ljudi, turizem, podjetništvo in institucije v eno srce, ki utripa in se širi. Nahajajo pa se v samem središču Slovenije.

»Razvojni center Srca Slovenije je v 15-ih letih delovanja vzpostavil sistem izobraževanj in usposabljanj z različnih tematskih področij, ki se jih je udeležilo že več kot 13 000 ljudi. Ljudem in ponudnikom v lokalnem okolju dajemo možnost, da razvijajo svoje dejavnosti, jih prodajajo, mi jih promoviramo. Tako smo pomagali z razvojnimi sredstvi Leader in občinskimi v višini 2 mio sredstev ter podprli 83 projektov. Hkrati pa z zaključenimi 23 evropskimi projekti tudi razvijali in promovirali celotno zgodbo Srca Slovenije,« našteje le nekaj odlik, ki so jih dosegli, direktorica podjetja Razvojni center Srca Slovenije Aleksandra Gradišek (prva fotografija).

V njihove dejavnosti spadata tudi skrb za bogato turistično ponudbo in lokalno samooskrbo. V septembru in oktobru bodo začeli z obogatitvijo turistične ponudbe na Vikendih odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji, Lukovici, Kamniku in Litiji. S tem pa odpirajo tudi nove tržne poti v lokalnih območjih. Ob 15-letnici delovanja pa so se odločili, da s svojo ponudbo obogatijo Vikende odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji, Litiji, Lukovici in Kamniku.

Že ta vikend se lahko podate na lov za srčki v Šmartno pri Litiji. Ogledali si boste lahko znamenitosti mesta, se udeležili brezplačnih lončarskih delavnic z vretenom pri Barbari Dacar, se podali na doživetje na brezplačnem ogledu stalne zbirke savskih prodnikov, uživali v sprehodu po gozdni čebelarski poti v Dragovškem, raziskovali na brezplačnih vodenjih v Gradišču pri Primskovem, kjer vas pričakuje Etnološko društvo Jurija Humarja, zeliščarji pa vas bodo popeljali na Javorsko energijsko pot na Javorju. Šmartno pri Litiji pa slovi po svojem gradu Bogenšperk, ki bo posebej ta vikend ponujal brezplačne vodene oglede in ustvarjalne delavnice.

Če se boste potepali po mestu, boste sigurno našli srčke na vratih lokalnih ponudnikov, kar pomeni, da vam pripravljajo ugodnosti in presenečenja. Domačija Spominov vas bo prijazno sprejela na razstavi starih predmetov in fotografij, eko domačija Vovk vabi na vodene oglede z degustacijo, zeliščarska domačija Pivec vas bo razvajala z degustacijo zeliščnih čajev, gostilna Maček pripravlja posebne jedilnike z domačimi testeninami in istrskimi fuži, gostilna Pustov mlin bo navduševala s postrvmi, domačim kruhom in pecivom, gostilna Janez pa z jedmi naših babic.

Naslednji vikendi odprtih vrat so še: od 4. do 6. septembra, v Lukovici, kjer boste lahko okusili domač kruh in lokalno pivo, spoznali čebelarstvo in stare obrti. Na lov za gozdnimi pustolovščinami in tradicijami oglarjenja ter rokodelstva se lahko podate v vikendu od 25. do 27. septembra, v Litiji. Srce Slovenije bo na stežaj odprlo svoja vrata tudi v Kamniku od 23. do 25. oktobra, ki navdušuje z razgledi po bogati preteklosti in po slikoviti naravi Kamniško-Savinjskih Alp.

Vikende odprtih vrat za nepozabne potepe lahko načrtujete tule.

Opis zadnje fotografije:
Lokalni ponudniki: Mirko Brinovec - vodja Domačije Brinocev, Joži Bajc Pivec - vodja zeliščarske domačije Pivec in Drago Vrhovnik


Nazaj