»Ko sem spremenila sebe, se je spremenila organizacija. Ko sem si dovolila poslušati srce, so zaposleni delali z intuicijo. Knjiga je resnična izpoved moje poslovne poti, skozi katero sem tudi osebnostno rasla. Je iskren zapis o tem, kaj sem delala dobro in kaj ne. Kako sem se soočila z izzivi in jih sprejela kot moje učenje, da sem danes tukaj, kjer sem. Želim, da s knjigo pomagam marsikateremu posamezniku, da se odloči živeti svoje sanje in prebudi zmagovalca v sebi. Še vedno pa želim ostati poslovna uspešna ženska, saj samo z rezultati in pravimi primeri iz prakse lahko pokažeš zaposlenim, da se da. Vse se da,« je ob včerajšnji premierni predstavitvi svoje prve knjige Spremembe vredna delila misli uspešna poslovna ženska, managerka in motivatorka Tanja Skaza. Odkrito, brez dlake na jeziku, je več kot 150-im obiskovalcem v polni dvorani in ob čudoviti energiji predstavila svojo poslovno in osebno pot – z vodilno mislijo, da je vse mogoče.

Tanja Skaza je prepričana, da smo vsi odgovorni zase in za svojo srečo. »Vsak je lahko uspešen, samo na življenje naj gleda bolj pozitivno in poišče delo, ki ga veseli, da bo ustvarjal dodano vrednost. Še posebej pa želim opolnomočiti ženske, da verjamemo vase, da zmoremo – lahko smo dobre mame in žene ter na drugi strani uspešne na poslovnem področju. Ko smo srečni sami, šele takrat lahko osrečimo druge«, je pojasnila in pozvala k povezovanju, sodelovanju in solidarnosti. S ten namenom je ustanovila Inštitut Skaza, kjer bo s spoštovanjem, pristnostjo, z odgovornostjo in znanjem pomagala ljudem in jih navdihovala pri iskanju izzivov.

»Kot mine vsak trenutek življenja, tako minejo tudi težki trenutki, ki ti bodo prišli na pot. Ne ustraši se samote. Ne ustraši se, ko ne podpirajo tvoje ideje. Ne ustraši se, ko te prežamejo dvomi in skrbi. Si močna. Vztrajaj! Ni enostavno, je pa vredno,« je zapisala v knjigi.

»Navdušujejo me ljudje, ki si upajo, znajo, se ne ustrašijo, imajo vizijo in cilj. Takšna pozitivna energija spodbuja druge k rasti. Tu med nami vidim uspešne managerje, ki delate preboje v slovenskem gospodarstvu. Vsak od vas dobro ve, kakšen davek ste dali za uspeh v poslu in kakšno zadovoljstvo je ob doseženem. To nas vse navdihuje, da se da, če želimo. Mislim, da smo si mnogi med nami v nečem zelo podobni – postavimo si cilj, verjamemo vanj in uspemo. Verjamemo, da se da doseči,« je knjigo na pot pospremila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

Ganljive izkušnje svoje poslovne poti in sodelovanja s Tanjo Skaza so zaupali Jože Mermal, predsednik upravnega odbora BTC Cityja, Sonja Gole, predsednica uprave Adria Mobil. Poudarila sta, da z veliko dela, vztrajnosti, trudom, drznostjo, vizijo lahko uspeš, le verjeti moraš v to. Vrhunski kadrovici Vesna Vodopivec, direktorica Sektorja za upravljanje s kadri in razvoj organizacije v NLB, in Nataša Bazjak Cristini, regionalna HR direktorica v Atlantic Grupi, pa sta poudarila pomembno vlogo vsakega posameznika in zadovoljstvo zaposlenih.  Predavanja pa je z motivacijskim govorom obogatil vrhunski trener poslovnih veščin Darko Mirković.

Del predstavitve in Tanjine zgodbe so bili manager leta Tomaž Berločnik ter menežerke in menedžerji Iza Login, Janez Škrabec, Sabina Sobočan, Boštjan Gorjup, Medeja Lončar, Aleksander Zalaznik. Za še dodatno energijo sta poskrbela zgovorni radijski voditelj Miha Deželak in odlična pevka Nina Pušlar.

Tanja Skaza je uspešna menedžerka, ki je ime podjetja Skaza ponesla v svet in v času njenega vodenja potrojila število zaposlenih. Podjetje danes spada v skupino 100 najbolj navdušujočih podjetij v Evropi in je prejelo že številne nagrade, med drugim priznanje Zlata gazela 2014, Managerkam prijazno podjetje, leta 2015 pa prestižno nagrado »Ustvarjalci stoletja«, ki jih podeljuje Mednarodni ekonomski forum (EMF) Perspektive s sedežem v Dubrovniku. Nagrado »Ustvarjalci stoletja« so prejeli tudi leta 2016. Letos so prejeli nagrado nemškega gospodarstva. Podjetje je razvojno usmerjeno in je pod imenom znanih multinacionalk, s katerimi sodeluje, prisotno v več kot pet milijonih domov po vsem svetu. Podjetje je na ugledni lestvici 1000 podjetij, ki navdihujejo Evropo. Na lestvici, ki jo je objavila Londonska borza (LSE), so podjetja iz vseh 28 članic EU.

S knjigo Spremembe vredna v ospredje postavlja njeno vlogo kot prenašalke izkušenj, znanj in motivatorke. Zaveda se, da je timsko delo tisto, kjer se prispevek posameznika vidi v mnogokratniku ekipe. Skoraj 20-letne vodstvene izkušnje z izjemno žensko energijo in ambicioznimi cilji prenaša na managerke in podjetnice, ki želijo uspeti.

Foto: Barbara Reya in Miran Juršič


Nazaj