Ljubljana, 15. oktobra 2020 - Zaključni dogodek izbora tovarne leta 2020, ki je bil načrtovan za danes, smo zaradi okoliščin povezanih s širjenjem COVID-19 prestavili za en teden, potekal pa bo prek spleta.

Kdo izmed treh finalistov bo zmagovalec izbora Tovarna leta 2020 bo znano teden dni pozneje, v četrtek, 22. oktobra ob 13.30. Današnji sklepni dogodek letošnjega izbora smo skupaj z gostiteljico Ljubljanskimi mlekarnami, lanskoletno tovarno leta, namreč prestavili. Ta je bil načrtovan v ljubljanskem hotelu Austria Trend, vendar bo zaradi novih ukrepov, ki so povezani s širjenjem COVID-19 potekal v živo prek spleta.

Dobra novica je, da bo dogodek lahko spremljalo več kot 150 ljudi, kolikor je bilo prijavljenih. To je sicer bilo tudi največje dovoljeno število udeležencev za dogodek v skladu z zahtevami in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Dodajmo, da so prijavljeni udeleženci za dogodek pozitivno sprejeli našo odločitev. O prenosu prek spleta vas bomo še posebej obvestili.

Spomnimo, izbor letošnje tovarne leta poteka od 31. januarja, finalisti pa so (po abecednem vrstnem redu):
- proizvajalec malih gospodinjskih aparatov BSH Hišni aparati Nazarje,
- proizvajalec žarometov in svetlobne opreme za avtomobile Hella Saturnus Slovenija ter
- proizvajalec arhitekturnih svetil Intra lighting.

Najboljše industrijsko podjetje bo med tremi finalisti v živo izbrala strokovna komisija, ki bo po spletnih predstavitvah finalistov zastavila tudi nekaj vprašanj. Komisijo sestavljajo Anton Papež, izkušen menedžer, ki je predsednik strokovne komisije. Njena člana sta tudi tokrat Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, in Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana. Pridružila pa se jim bo Valerija Širovnik, direktorica obrata Ljubljana v Ljubljanskih mlekarnah. Slednje so zmagale na lanskem izboru tovarne leta, medtem ko je leto prej zmagovalka bila Krka, Novo mesto.

Dobre proizvodne prakse in napredne tehnologije je v izboru Tovarna leta 2020 ob bok drugim uspešnim industrijskim podjetjem letos postavilo pet podjetij iz različnih dejavnosti. Družba KPMG poslovno svetovanje, strokovni partner projekta Tovarna leta, je v ožji izbor za najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji, podobno kot leta 2018 tudi v letu 2020 uvrstila vsa prijavljena podjetja, ki so se odločila sodelovati v zahtevni tekmi. K odločitvi, da v drugi krog uvrstijo vseh pet prijavljenih podjetij in njihove dobre prakse v proizvodnji ocenijo na terenu, so botrovale izredne okoliščine zaradi pandemije koronavirusne bolezni. Pandemija ni le upočasnila ali za nekaj časa celo povsem ustavila poslovanje mnogih podjetij, temveč je kar nekaj uspešnih proizvodnih podjetij tudi odvrnila od sodelovanja v izboru Tovarna leta 2020. Potem ko so peterico obiskali in se seznanili s celovitim poslovno-tehnološkim procesom podjetij in njihovimi dobrimi praksami v proizvodnji, so skupaj z uredništvom Tovarne leta izbrali tri finaliste.

Tudi letos priznanje uredništva Tovarne leta
Poleg prestižne lovorike tovarna leta 2020 bomo na sklepnem dogodku izbora najboljšega proizvodnega podjetja tudi letos podelili posebno priznanje uredništva Tovarne leta. In s tem izkazali pozornost dobrim praksam v njihovi proizvodnji, pa tudi ekipi strokovnjakov, ki so za proizvodnjo odgovorni. Lani je to nagrado prejel proizvajalec avtomobilskih sedežev Adient Novo mesto, in sicer za organiziranost proizvodnje in obvladovanje oskrbovalne verige po sistemu just in time.

O PROJEKTU TOVARNA LETA
S projektom Tovarna leta se predstavljajo dobre prakse slovenskih industrijskih podjetij na področju digitalizacije proizvodnje in poslovanja, tehnološke naprednosti, učinkovitosti proizvodnje, energetske učinkovitosti in skrbi za varstvo okolja ter skrbi za zaposlene. Projekt povezuje in združuje vodilne ljudi v proizvodnji in njihove dobavitelje ter zaposlenim v slovenskih proizvodnih podjetjih daje priznanje za prispevek pri napredku in blaginji Slovenije. Stičišče skupnosti so spletna stran finance.tovarna.si, dvotedenske e-novice o proizvodnih praksah, družbena omrežja in osrednji letni dogodek – finalni izbor tovarne leta, najboljšega proizvodnega podjetja v Sloveniji. Vsemu temu pa se bo 20. oktobra 2020 pridružil še prvi tematski dogodek Dobre prakse pametnih tovarn.


Nazaj