BASF že drugo leto zapored organizira kemijski projekt Teens' Lab, ki se osredotoča na srednješolce. V mesecu septembru bodo dijakom ponudili kemijske delavnice, ki so zanje in za šole povsem brezplačne. Z njimi želi BASF pri dijakih spodbuditi zanimanje za naravoslovne znanosti ter jim predstaviti povezavo med kemijo in vsakdanjim življenjem.

Iz teorije v prakso – 16 neznanih snovi in 8 poskusov
»Veseli me, da se veliko zanimanje šol za projekt Teens' Lab nadaljuje tudi letos. Delavnice prenašajo teorijo v vsakdanje življenje, hkrati pa dijakom omogočajo neformalno okolje, v katerem se lahko povežejo s supervizorji in svojimi sošolci. Eksperimenti, ki jih izvajajo so izjemno kreativni, poleg vsebine pa se naučijo tudi različnih veščin,« poudarja Simon Franko, direktor BASF Slovenija.

Delavnice trajajo en šolski dan, vodijo jih študenti Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Pedagoške fakultete in Fakultete za farmacijo, ki kot supervizorji predajajo svoje znanje in navdušenost mlajšim generacijam.

Simona Tekavec, vodja supervizorjev Teens' Lab je ob tem izpostavila: »Osrednji del delavnic je raziskovanje in analiziranje. Naš cilj je, da dijaki vso teoretično znanje, ki ga dobijo v gimnazijah ali srednjih šolah prenesejo potem v prakso ter se spoznajo z laboratorijskimi pripomočki.« Tako bodo dijaki imeli priložnost izvesti eksperiment Labirint snovi, v katerem bodo spoznavali 16 neznanih snovi in izvedli 8 poskusov: fermentacija, plamenske reakcije, ugotavljanje videza, določanje gostote snovi, Benediktov test, topnost snovi v vodi, določanje pH vrednosti in izdelava stiropornih krogel. S pomočjo rezultatov, ki jih bodo pridobili s poskusi, pa bodo lahko na koncu delavnice točno določili, katere snovi so analizirali.

Vir novih idej za delo v šolskem laboratoriju
Brezplačne kemijske delavnice Teens' Lab so šole zelo dobro sprejele. Romina Kralj, profesorica kemije na Gimnaziji Antonio Sema Piran in Gimnaziji Gian Rinaldo Carli Koper, je ob tem dodala: »Obisk fakultete in laboratorijev je za naše dijake izredno zanimiv in poučen, saj tako spoznajo novo okolje, fakulteto, na kateri bodo morda nadaljevali svojo študijsko pot. Za profesorje in laborante pa so takšne delavnice tudi vir novih idej za delo v šolskem laboratoriju.«

Delavnice, ki bodo potekale na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, so namenjene predvsem 1. in 2. letnikom, v petih zaporednih dneh jih bo obiskalo več kot 160 dijakov iz različnih šol, med njimi so Gimnazija Ledina iz Ljubljane, Gimnazija Rudolfa Maistra Kamnik, Gimnazija in srednja šola Kočevje, Gimnazija Franceta Prešerna iz Kranja, Gimnazija Antonio Sema Piran in Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper.


Nazaj