Na sedežu Evropske organizacije za jedrske raziskave – CERN v Ženevi, bo 9. in 10. oktobra 2019 potekal »Dan slovenske industrije«. Na dogodku bo predstavnikom organizacije svoje inovativne izdelke, storitve in rešitve predstavilo 24 slovenskih podjetij.

Dogodek skupaj organizirajo SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Gospodarska zbornica Slovenije. V slovenski delegaciji, ki jo bo vodil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, šolstvo in šport, dr. Jernej Štromajer, bodo predstavniki 24 podjetij z različnih področij: gradbeništva, nizkih gradenj in tehničnih storitev, elektrotehnike in magnetov, elektronike in radijskih frekvenc, informacijske tehnologije, vakuuma in nizkih temperatur, strojništva in surovin, zdravja, varnosti in okolja.

Na dvodnevnem dogodku bodo podjetja predstavnikom CERN predstavila svoje inovativne izdelke, storitve in rešitve, organizirani bodo tudi poslovni sestanki B2B. Dogodek bo hkrati tudi priložnost, da bodo spoznali možnosti kandidiranja na javnih naročilih in ostale možne načine za skupno poslovno, prodajno in razvojno sodelovanje. SPIRIT Slovenija je ob tej priložnosti pripravil tudi brošuro s predstavitvami vseh udeleženih podjetij.

CERN sodi med najelitnejše znanstvene institucije na svetu, katere glavni namen je zagotavljanje raziskovalne infrastrukture – pospeševalnikov protonov, antiprotonov, težkih ionov, elektronov in pozitronov. S pridruženim članstvom Republike Slovenije v tej organizaciji so se odprle priložnosti vključevanja slovenskega gospodarstva v konkretne poslovne-prodajne in razvojno-poslovne aktivnosti, kar slovenskemu gospodarstvu lahko prinese številne dodatne koristi in ugodnosti v širšem smislu, tako na področju gospodarstva, znanosti kot tudi izobraževanja. CERN je v letu 2018 za naročila blaga in storitev namenil 585 milijonov švicarskih frankov. Največ naročil je bilo izvedenih na področju elektro inženiringa in magnetov, gradbeništva in tehničnih storitev, informacijskih tehnologij, strojništva in surovin. V prihodnjih desetletjih načrtujejo izgradnjo objekta Science Gateway in novega subatomskega superprevodnega pospeševalnika.

SPIRIT Slovenija že vrsto let uspešno izvaja predstavitve različnih gospodarskih sektorjev v okviru tako imenovanih Dnevov dobaviteljev oziroma sektorskih predstavitev in dogodkov B2B. Namen teh predstavitev je poleg večje gospodarske prepoznavnosti Slovenije pomagati pri povečanju prepoznavnosti slovenskih podjetij in njihovih izdelkov ter jim s tem olajšati vstop na tuje trge. S tovrstnimi dogodki, ki so se izkazali za zelo učinkovite, bo agencija nadaljevala tudi v letu 2020.

Foto: Julien Marius in Jacques Fichet (CERN)


Nazaj