Ljubljana, 11. aprila 2017 – Današnjega seminarja z naslovom »Priložnosti za slovenska podjetja v Južni Koreji in Kambodži,« ki je potekal pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija, se je udeležilo 30 predstavnikov slovenskih podjetij, ki jih zanima poslovanje na obeh južnoazijskih trgih. Na dogodku so bile predstavljene aktualne gospodarske razmere in trendi v obeh deželah, tamkajšnje poslovne priložnosti v različnih sektorjih in praktične informacije o možnostih in načinih uspešnega vstopa ter poslovanja na obeh trgih.

Uvodoma je mag. Suzana Papež Skubic z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo predstavila prednosti prostotrgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in Južno Korejo. »Določila sporazuma, ki je bil podpisan leta 2011, evropskim podjetjem bistveno olajšujejo dostop na tamkajšnji trg, vlagateljem pa omogočajo lažje naložbe v tej hitro rastoči azijski državi. Sporazum ureja tudi medsebojne odnose na področju intelektualne lastnine, javnih naročil, politike konkurence in trajnostnega razvoja. Pozitivni učinki so že vidni -  blagovna menjava med državami EU in Južno Korejo se je od uveljavitve sporazuma povečala, je pa še veliko možnosti za izboljšave.«

»Zdaj je pravi trenutek za vstop na 15 milijonski nišni kamboški trg, saj ta ponuja številne poslovne priložnosti v vseh sektorjih, konkurence pa je zaenkrat malo, pa tudi poslovati s to državo je bistveno lažje kot z ostalimi državami v regiji,« je pojasnil Fabrice Bernard iz EuroCham Kambodža. »V zadnjih dveh desetletjih se je BDP na prebivalca v Kambodži potrojil, medtem ko se je število investicij kar podeseterilo.« Po njegovih besedah so najpomembnejši stebri gospodarske rasti te dežele v razvoju kmetijstvo, nepremičnine in gradbeništvo, turizem in tekstilna industrija. »Predvsem velja izkoristiti posebne nišne trge – turizem, prehrambna industrija, organski izdelki, obnovljivi viri energije in podobno.« Med konkurenčnimi prednostmi države je izpostavil odprto gospodarstvo, strateško geografski položaj, neizkoriščen trg, s priložnostmi v vseh sektorjih, dobro kakovost življenja in konkurenčno delovno silo.

Južna Koreja s 50 milijoni prebivalcev velja za enajsto največje gospodarstvo na svetu in četrto največje v Vzhodni Aziji ter sodi med gospodarsko najbolj dinamične države na svetu, je dejal Christoph Heider iz European Chamber of Commerce v Koreji. “Zanimivi sektorji v tej deželi so predvsem avtomobilski, logistika, organska prehrambna industrija, zdravstvo in medicinska tehnologija, industrijski dizajn, gradbeništvo in notranja oprema, obnovljivi viri energije, predvsem zelene in okolijske tehnologija, pa tudi ostali sektorji.” Povpraševanje po evropskih izdelkih je veliko, če je ta kakovosten, ima zagotovljen servis in ugled. Podjetjem je svetoval, naj se trga lotijo z lokalnimi partnerji in ne neposredno, saj bo na ta način vstop nanj bistveno učinkovitejši.

Na koncu je Phillipe Girard-Foley iz South-East Asia IPR SME Helpdesk udeležence opozoril na pomen zaščite intelektualne lastnine še pred pričetkom poslovanja v azijskih državah. Kršitev teh pravic je za podjetje lahko usodna, saj lahko pomeni izgubo posla, dohodka, ugleda in konkurenčne prednosti. »Čeprav je kamboški pravni okvir zaščite intelektualnih pravic še v fazi razvoja, pa je dejstvo, da so v nekaterih pogledih njihovi zakoni vezani na tovrstno zaščito bistveno naprednejši kot v ostalih državah v regiji. Izziv pa ostaja njihovo uveljavljanje v praksi,« je dejal.

Po zaključku seminarja so imela slovenska podjetja vnaprej dogovorjena individualna srečanja z gostujočimi strokovnjaki. Udeleženci so vsebino seminarja ocenili kot zelo koristno, prav tako pogovore.

Mateja Kalin iz podjetja Bujaka, d. o. o.: »Naše podjetje se ukvarja s proizvodnjo in prodajo revolucionarne menstrualne zaščite - menstrualne skodelice LaliCup, ki je bila zasnovana in izdelana v Sloveniji. Vse bolj razmišljamo tudi o širitvi na tuje trge, saj je slovenski trg relativno majhen. V naši spletni trgovini smo zabeležili kar nekaj kupcev iz Južne Koreje, zato smo začeli razmišljati, da bi ta trg uvrstili na naš seznam potencialnih tujih trgov za širitev. S tem namenom sem se udeležila tudi tega seminarja, ki je bil zame zelo koristen, saj sem dobila vrsto uporabnih informacij, ki mi bodo prišle prav pri nadaljnjih korakih, povezanih s tem trgom.«

Luka Jarc iz podjetja Printbox, d. o. o. : »Naše podjetje se z inovativnim in ekološkim pristopom k digitalnemu tisku širi tudi na tuje trge. Predvsem nas zanimajo trgi z velikim številom prebivalstva, ki so že v bolj razviti fazi, saj tako obstaja tudi večja potreba po tiskanju. Primarno nas tako zanima Južna Koreja, v bližnji prihodnosti pa tudi Kambodža zaradi svoje lege v središču Azije in povezav s sosednjimi trgi. Začeli smo na domačem, slovenskem trgu, potem pa svoje znanje in izdelek zapeljali v franšizni paket in svoj poslovni model doslej uspešno razširili na sedem tujih trgov. Predvsem iščemo lokalne partnerje, ki bodo od nas prevzeli znanje in programsko opremo ter vse to uspešno aplicirali na lokalnem trgu. Ugotovili smo, da so oddaljeni trgi bolj dovzetni za rešitve, ki prihajajo iz Evrope, zato smo se tudi odločili pozornost usmeriti nanje. Tovrstni dogodki so za nas neprecenljivi, saj v nekaj urah spoznaš osebe s konkretnega trga, dobiš uporabne informacije ter obenem srečaš tudi podjetja, ki jih zanima ta trg in si izmenjaš precej koristnih informacij.«

Javna agencija SPIRIT Slovenija je seminar organizirala s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter v sodelovanju z EuroCham Cambodia, European Chamber of Commerce in Korea - ECCK ter South-East Asia IPR Helpdesk.

Foto: SPIRIT Slovenija/LV