»V Sloveniji vsako leto nastane več kot 4.500 ton odpadkov od sveč. S tem bi lahko napolnili približno 60 olimpijskih bazenov. Prav tako smo ugotovili, da svojci na pogrebu v povprečju prejmejo do 100 zavojev sveč, kar v vrednosti znaša približno 2.000,00 evrov. Prav zaradi tega smo izdelali izdelek sožalnica. Gre za unikat, ki ga nismo zasledili še nikjer, ne pri nas, ne v Evropi,« je povedal Branko Potočnik (naslovna fotografija), direktor podjetja Zagožen, kjer so ta izdelek premierno predstavili javnosti. »Ljudje se v večini žal sploh ne zavedajo, kako resen je ta problem odpadkov od sveč. Zato s tem želimo v podjetju Zagožen poudariti ekološki pomen in ozavestiti  ljudi o tovrstnem problemu. Žalujočim pa na ekološki način pokažemo solidarnost,« je dodal direktor podjetja Zagožen.

Sožalnica je posebna skrinjica z vgrajenim sefom. Namenjena je zbiranju finančnih prispevkov namesto prinašanja sveč in drugih žalnih aranžmajev. Vsak posameznik lahko na pogrebu v skrinjico vloži žalno posvetilo in diskretno priloži namenjen prispevek. Pri tem je zagotovljena popolna diskretnost, hkrati pa tudi varnost, da bodo sredstva res pristala v rokah žalujočih. Na vrhu skrinjice bodo prižgane svečke, ki simbolno prikazujejo žalovanje. Sožalnica bo del ponudbe pogrebnih zavodov in komunalnih podjetij.

Z unikatnim izdelkom bomo zmanjšali odpadke od sveč in odpadno embalažo (karton, celofan, okrasne pentlje ipd.). Sožalnica ne bo rešila le ekološkega in cenovnega problema, temveč bo žalujočim prihranila prostor, ker jim ne bo treba shranjevati velikega števila sveč. Dolgoročno prihranimo tudi na času, ker bomo svečo kupili v trenutku, ko jo bomo potrebovali, zato se s tem ne bomo obremenjevali veliko prej. Takšna sveča bo zagotovo prilagojena letnemu času in bo služila svojemu namenu.

Podjetje Zagožen je specializirano za prodajo izdelkov za zunanji vodovod in kanalizacijo. Delež lastne proizvodnje predstavlja preko 25 odstotkov, velik delež prodaje pa predstavljajo artikli tujih in slovenskih proizvajalcev, ki jih zastopajo na slovenskem trgu. So podjetje s tradicijo, prisotno na trgu že več kot 40 let. Ohranjajo status razvojnega dobavitelja, v Sloveniji spadajo med vodilne proizvajalce in prodajalce materialov za zunanji vodovod in kanalizacijo. V državah jugozahodnega Balkana je podjetje prisotno že od samega začetka, zadnjih 16 let pa se aktivno širi po celotni Evropi. Trenutno izvažajo v 27 držav.

Foto: Sašo Radej


Nazaj