Če razmišljate o iskanju novih kariernih priložnosti in menjavi službe, je zdaj za to pravi čas. Na podlagi pregleda trga dela v letu 2018 in kadrovske napovedi za leto 2019 so v kadrovski agenciji Adecco pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

Zdaj je pravi čas za aktivno iskanje priložnosti in menjavo službe
Izbira je relativno velika, podjetja pa so pripravljena bistveno več plačati za kompetentne in izkušene kadre. Zdaj je pravi čas za aktivno iskanje priložnosti in menjavo zaposlitve, saj ne moremo napovedati, koliko časa bodo še tako ugodne razmere za izbiro zaposlitve.

Svoj življenjepis objavite v spletnih bazah in izkoristite družbene medije
Tako boste zlahka dostopni delodajalcem. Družbena omrežja so lahko dobra priložnost tudi za izkušene strokovnjake – uporabljajte jih in jih izkoristite, da se predstavite.

Izkoristite prednosti osebne komunikacije
Udeležujte se dogodkov, kjer lahko mrežite in se srečate s potencialnimi delodajalci. Izrazite svojo željo po iskanju zaposlitve ljudem v svoji okolici.

Pomembno je vseživljenjsko izobraževanje
Ostanite v koraku s časom. Mnogo novih veščin in znanj različnih računalniških programov se je mogoče naučiti doma, s pomočjo lastnega računalnika.

Pri menjavi službe realno ocenite situacijo
Preverite reference podjetij, pozanimajte se, v kakšno delovno okolje prihajate, bodite radovedni o tem, kaj podjetje ponuja, predvsem pa bodite odprti za priložnosti in vsaj poslušajte ponudbo podjetja.

Študentje začnite čim prej nabirati delovne izkušnje
Najboljši nasvet za mlade je proaktivnost. Mladi, ki vstopate na trg dela, izstopite iz povprečja in se potencialnim delodajalcem predstavite na drugačen način.

Najbolj iskani kadri v letu 2019
Praktično ni več področja, na katerem podjetja ne bi imela izzivov s pridobivanjem primernih kandidatov. Nekatere pa lahko še posebej izpostavimo. V letu 2019 bodo med kadri z višjo izobrazbo najbolj iskani IT strokovnjaki, predvsem Java programerji, strokovnjaki za prodajo in finance, strojni tehniki in na splošno vsi tehnični profili, naravoslovni in farmacevtski strokovnjaki. Na poklicnem nivoju podjetja potrebujejo večje število natakarjev in kuharjev, CNC operaterjev, ključavničarjev, varilcev, skladiščnikov, viličaristov in proizvodnih delavcev.

K letošnji gospodarski rasti so najbolj pripomogla podjetja v farmaciji, avtomobilski industriji, turizmu in logistiki. V letu 2019 je pričakovano, da bodo največ novih sodelavcev iskala logistična podjetja zaradi številnih investicij v letošnjem letu, kandidati, kot so skladiščniki, viličaristi in skladiščni manipulanti pa lahko pričakujejo tudi višje plače. Gradbeništvo bo nadaljevalo svoje dobro obdobje, avtomobilska industrija pa je v zadnjem kvartalu letošnjega leta doživela manjši upad, ki se lahko še poveča.

Glede na usmeritev gospodarstva je manj priložnosti za kandidate z izobrazbo družboslovnih smeri. Ti zasedajo nižje pozicije, kot jih pričakujejo glede na izobrazbo. Za boljše karierne priložnosti se morajo specializirati – kot na primer strokovnjaki za digitalni marketing, ki so bili letos zelo iskani.

Moč v rokah iskalcev dela
Iskalci kariernih priložnosti v trenutnih razmerah usmerjajo trg dela in imajo odločevalno moč. »Zaradi ugodnih gospodarskih razmer se je v številnih panogah zgodil preobrat, ki je pripeljal do tega, da je povpraševanje po kadrih večje, kot je kandidatov na trgu. To se ne omejuje zgolj na deficitarne poklice, kot smo izpostavljali v preteklosti, ampak postaja splošno dejstvo, s katerim se sooča večina podjetij, ki deluje na slovenskem trgu,« pravi Miro Smrekar, direktor Adecca Slovenije in regije Adriatic.