Abu Dabi, 22. februar 2021 - Včeraj se je v Abu Dabiju pričel sejem IDEX, ki velja za osrednji obrambno varnostni dogodek na celotnem območju Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Na njem se bo vse do 25. februarja 2021 pod okriljem SPIRIT Slovenija predstavljalo osem slovenskih podjetij in dve instituciji. Podjetja predstavljajo zanimive in inovativne izdelke, v katere je bilo vloženega veliko vrhunskega znanja in dosegajo najvišje svetovne standarde kakovosti.

Organizator sejma je ocenil, da trenutne zdravstvene razmere v Abu Dhabiju dovoljujejo izvedbo sejemskega dogodka v živo, a pri tem vzpostavil stroge ukrepe, ki udeležencem omogočajo varen obisk in udeležbo sejemskega dogodka. Sejem IDEX je namenjen predstavitvi izdelkov in tehnologij s področja varnosti in obrambe in velja za enega pomembnejših sejemskih dogodkov na svojem področju v regiji. Predstavlja edinstveno platformo za vzpostavitev in krepitev odnosov s ključnimi nosilci odločanja iz vladne, vojaške in obrambne industrije iz celotne regije. Odvija se vsako drugo leto že od leta 1993, na njem pa predstavljajo najnovejše dosežke na področju orožja in vojaške tehnike kopenske vojske, letalstva, protizračne obrambe in vojne mornarice. V letu 2019 se je na 168.000 kvadratnih metrih predstavilo 1.310 razstavljavcev iz 176 držav, pretežno tujih (15 % iz regije MENA), obiskalo pa ga je več kot 130.000 obiskovalcev. 

SPIRIT Slovenija je na pobudo slovenskih podjetij leta 2019 prvič pripravil skupinski sejemski nastop na tem sejmu, ki poteka vsaki dve leti. Letos se na razstavnem prostoru velikosti 107 m2, ki je umeščen v neposredno bližino paviljona Kraljevine Savdske Arabije, predstavlja 10 slovenskih razstavljavcev, in sicer: AREX d. o. o., ARMAS d. o. o., C - ASTRAL d. o. o., DAT - CON d. o. o., Prevent&Deloza d. o. o., TIMTEC d. o. o., VALHALLA TURRETS d. o. o., 365 PLUS d. o. o. ter Grozd obrambne industrije Slovenije in Ministrstvo za obrambo RS. Sejem sta si ogledala tudi dr. Tomaž Kostanjevec, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija in njegova namestnica, mag. Karin Žvokelj, ki sta se na slovenskem razstavnem prostoru srečala z razstavljavci in Nj. Eksc. Otom Pungartnikom, veleposlanikom RS v Abu Dabiju. Razstavljavci so izrazili veliko zadovoljstvo z organizacijo sejemskega nastopa s strani SPIRIT Slovenija, obenem pa pozdravljajo skupinske nastope slovenskih podjetij na sejmih v tujini, saj menijo, da si z njimi lažje utirajo nove poslovne poti obenem pa večajo prepoznavnost tako svojega podjetja kot tudi Slovenije kot konkurenčne in gospodarsko močne države.


Nazaj