Švicarski investitor Pangea Blockchain Fund in družba Bitcoin.com sta investirala kar 4 milijone evrov v visokotehnološko podjetje Eligma s sedežem v Sloveniji. Gre za eno redkih mednarodnih investicij v katero koli izmed številnih svetovnih podjetij, ki so v zadnjih letih zagonska sredstva zbirala s t.i. javno množično prodajo žetonov.

V dobrem letu dni je Eligma razvila unikatno infrastrukturo Elipay, ki trgovcem omogoča izjemno hitro in enostavno prejemanje kriptovalut na njihovih prodajnih mestih. Eligma je Slovenijo s tem postavila na prvo mesto na svetu po številu fizičnih trgovin in ponudnikov storitev, ki za svoje blago in storitve poleg evrov že sprejemajo tudi kriptovalute. Sledilo je nekaj izjemnih mednarodnih partnerstev, vstop na Hrvaško, zdaj pa tudi štirimilijonska investicija, ki bo omogočila širitev na globalni trg.

Nakupi s kriptovalutami – hitrejši od gotovine
»Svetovni razvoj gre v smer, ko gotovina počasi postaja preteklost, tudi zato, ker je poslovanje z njo precej zamudno. Ena glavnih težav kriptovalut je danes v tem, da potrditev transakcij lahko traja tudi več minut, kar je pri vsakodnevnem plačevanju povsem nesprejemljivo. Mi smo to učinkovito rešili z Elipayjem, ki omogoča takojšnjo transakcijo s kriptom; hkrati pa trgovec prejme plačilo v želeni lokalni valuti, v Sloveniji torej v evrih, zato ni izpostavljen morebitnemu valutnemu nihanju. Uporaba kriptovalut je tako izjemno hitra in enostavna. Ne smemo namreč pozabiti, da so kriptovalute nastale kot vizija plačevanja prihodnosti,« je povedal direktor Eligme Dejan Roljić.

Eligma je v Sloveniji in na Hrvaškem vzpostavila že več kot 430 lokacij, ki dnevno sprejemajo kriptovalute. Poleg hotelov, trgovin, restavracij, športnih objektov in cele vrste storitev, kot so nakupi letalskih kart, taksi prevozi in najem vozil, med lokacijami z Elipayjem najdemo tudi 14 supermarketov veletrgovca Tuša in 19 trgovin Big Banga. Kupec z mobilno aplikacijo poskenira QR-kodo na prodajnem mestu, izbere kriptovaluto za plačilo in potrdi transakcijo, trgovec pa plačilo prejme v evrih. Na vseh lokacijah lahko trenutno plačuje 20.000 uporabnikov aplikacije Elipay in več kot 4 milijone uporabnikov aplikacije Bitcoin.com Wallet, v prihodnosti pa bo Eligma omogočila tudi uporabo drugih kripto denarnic.

Štirje milijoni evrov za globalno širitev
Prednosti sistema Elipay so vzbudile tolikšno zanimanje, da se je za partnerstvo z Eligmo pred nekaj meseci odločil kripto velikan Bitcoin.com, ki je s švicarsko investicijsko družbo Pangea Blockchain Fund v Eligmo zdaj investiral 4 milijone evrov. S tem sta se investitorja pridružila ostalim partnerjem Eligme, med katerimi je tudi družba BTC d.d.

»Vsakodnevno nas kontaktirajo trgovci in podjetja iz različnih držav, kjer kriptovalute že predstavljajo pomembno alternativo lokalnim valutam. To ne pomeni le izjemnega priznanja za naše trdo delo in vztrajnost, temveč predvsem, da dokazujemo praktično uporabnost naših idej in rešitev. Veseli nas, da smo z njimi vzbudili pozornost družb Bitcoin.com in Pangea Blockchain Fund, ki sta z investicijo pokazali trdno prepričanje, da ima naša rešitev potencial na globalnem trgu, « je še povedal direktor Roljić.

Roger Ver, predsednik družbe Bitcoin.com in eden prvih investitorjev v najbolj razširjeno kriptovaluto Bitcoin, pa je izjavil: »Bitcoin.com investira v Eligmo, saj verjamem, da bomo skupaj pomembno prispevali k enostavnejši uporabi kriptovalut v vedno več državah po vsem svetu.«


Nazaj