Iz družbe Visa so sporočili, da so s storitvijo Visa Token Service izdali že več kot milijardo žetonov po vsem svetu, kar predstavlja pomemben mejnik. S storitvijo je družba zagotovila pospeševanje inovacij na področju e-trgovine in poskrbela za varnejša plačila. Visa Token Service nadomešča občutljive podatke o plačilnih karticah z edinstvenim digitalnim identifikatorjem ("žetonom"), ki se uporablja za obdelavo plačil brez uporabe dejanskih podatkov o računu.

Hitro sprejetje tehnologije družbe Visa za tokenizacijo je posledica hitrega globalnega prehoda na digitalno poslovanje – v raziskavi, opravljeni v marcu, je 90 % potrošnikov potrdilo, da se izogiba nakupovanju v fizičnih trgovinah in 45 % jih je trdilo, da je spletno nakupovanje sedaj nujno[1]. Po napovedih bo število digitalnih potrošnikov doseglo 2,1 milijarde do leta 2021[2], zato ima tehnologija družbe Visa za tokenizacijo še bolj ključno vlogo pri krepitvi varnosti digitalnega plačevanja po vsem svetu. Vse več trgovcev sprejema tehnologijo tokenizacije - trenutno 13.000 trgovcev uporablja Visa COF žetone3. Na 150 trgih pa je tudi 8.200 izdajateljev, ki nudijo storitev Visa Token Service.

"Množični premik na digitalno tehnologijo v svetu poudarja potrebo po enostavnem in varnem digitalnem poslovanju, kar se odraža tudi na številu žetonov, ki smo jih izdali s storitvijo Visa Token Service," je dejal Ansar Ansari, višji podpredsednik za produkte in digitalno plačevanje pri družbi Visa. "Samo v zadnjih 12 mesecih je družba Visa izdala več kot 680 milijonov žetonov. Navdušeni smo, da bomo svoje zmogljivosti še bolj razširili in zagotovili več vrst digitalnih transakcij."

Naslednja milijarda žetonov - Visa tokenizacijo premika s kartice v oblak
Visa uvaja nove rešitve za zmanjšanje operativnih tveganj v zvezi z varstvom podatkov za trgovce in mobilne operaterje. Ta dodatni razvoj bo družbi Visa omogočil zagotavljanje najnovejših varnostnih ukrepov v plačilni industriji, ki jih je mogoče uporabiti tako na ravni omrežja kot na ravni finančnih institucij.

Token ID širi možnosti tokenizacije onkraj kartice: Visa je naznanila preznamčenje storitev nedavno prevzete družbe Rambus Payments v Token ID - storitev družbe Visa. Token ID širi zmožnosti tokenizacije Visa onkraj plačil s karticami v omrežju Visa na tista v domačih kartičnih omrežjih, plačilih na računu in v realnem času. Skupaj s storitvijo Visa Token Service bo Token ID pomagal zmanjšati število goljufij in zagotavljal varnejše plačilne rešitve. Visa bo s pomočjo nove storitve Token ID razširila storitve tokenizacije na nove trge s posebnimi zahtevami glede lokalizacije, kot sta Turčija in Kitajska.

Storitev upravljanja žetona CyberSource: Storitev upravljanja žetona CyberSource centralizira in poenostavlja upravljanje žetona za zaščito podatkov o imetnikih kartic, izboljša konverzije plačil in olajša zagotavljanje skladnosti s PCI standardi.  Povezuje žetone ponudnikov storitev, vse vrste plačil in kanale za trgovce, potrošnike in tehnološke platforme. Ustvari en poenoten identifikator žetona - žeton vseh žetonov - za centralizacijo in  upravljanje vseh plačilnih instrumentov, vključno s karticami, bančnimi računi in lokalnimi plačilnimi shemami. Poenoten identifikator žetona družbe CyberSource ščiti občutljive podatke o plačilih in omogoča 360-stopinjski pregled potrošnika po plačilnih kanalih, nagradah trgovcev in programi zvestobe.

Žetoni v oblaku: Potrošniki uporabljalo čedalje več različnih naprav za spletno nakupovanje, zato je družba Visa razvila nov sistem tokenizacije v oblaku, ki omogoča večjo prilagodljivost. Storitev tokenizacije v oblaku omogoča, da se žetoni povežejo z več zaupanja vrednimi napravami in niso vezani na specifično e-trgovino ali napravo.

[1] Poročilo o potrošniških raziskavah: Marec 2020
[2] Statista, Število kupcev na spletu po svetu od leta 2014 do 2021
3 Podatki trgovcev VisaNet na podlagi tokeniziranih transakcij, obdelanih med januarjem 2019 in junijem 2020


Nazaj