18. marec 2020 - »Po slabih dveh mesecih dela od doma se poslovanje na Kitajskem vzpostavlja nazaj v prvotno stanje, proizvodnja se zaganja. Večjih težav ni. Je pa vlada na Kitajskem res prisluhnila podjetnikom, jih šla naproti, in zmanjšala prometni davek na storitve iz treh na en odstotek. Tako pomaga podjetnikom, da se lažje vključilo v sam proces dela,« je v luči koronavirusa trenutno stanje na Kitajskem opisal Andrej Boštjančič (naslovna fotografija), direktor podjetja Softnet, ki je z dvema poslovalnicama prisotno tudi v Šanghaju in Hong Kongu.

»Od doma smo urejali tekoče stvari. Obseg dela se je malo zmanjšal. Nekaj težav je bilo z likvidnostjo. Trajalo bo še kar nekaj časa, da se vse normalizira,« stanje v svojih kitajskih poslovalnicah opiše Boštjančič.

Softnet je na azijskem trgu prisoten tudi v Vietnamu, Singapurju in na Filipinih. »V Vietnamu se, v nasprotju s Kitajsko, razmere zaostrujejo, saj se je koronavirus tam šele začel širiti. Zaradi poslabšanja stanja v državi, povečanja števila obolelih in vzpostavljanja karantene, smo tudi v našem podjetju uvedli delo od doma. Prav tako je stanje resno na Filipinih, glavno mesto je že v karanteni, družabnega življenja več ni. Zato smo temu prilagodili in tudi tam uvedli delo od doma. Dodajam, da so bili tamkajšnji prebivalci izjemno previdni že v prvi fazi, ko so nosili zaščitne maske, upoštevali osnovne varnostne ukrepe in se izogibali prireditvam,« je izkušnjo, kako njegovo podjetje deluje v azijskih državah, povzel direktor podjetja Softnet.

Podjetje Softnet deluje že 24. leto, pred dobrima dvema letoma pa so na slovenski trg vstopili kot tretji ponudnik virtualnega mobilnega omrežja oziroma kot sedmi ponudnik mobilne telefonije. Njihova prednost je, da lahko podjetjem, tudi največjim, zagotovijo celostne telekomunikacijske storitve, ki so v celoti prilagojene potrebam posameznega podjetja. Strankam nudijo vso podporo na enem mestu, so hitro odzivni in prilagodljivi. Prisotni so v 16-ih državah: poleg Slovenije še na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji, Nemčiji, Avstriji, Bolgariji, Romuniji, Albaniji, Rusiji, na Kitajskem, v Singapurju, Vietnamu in na Filipinih. V Sloveniji imajo 18 zaposlenih, po vsem svetu pa več kot 55.

Foto: Barbara Reya


Nazaj