Ljubljana, 9. november 2022 – Na mednarodnem tekmovanju, ki ga organizira vodilno kemijsko podjetje v Evropi ter vodilno na področju raziskav in razvoja v kemijski industriji, BASF, je letos sodelovalo več kot 100 inovatorjev in zagonskih podjetij, od tega v BASF Adriatic regiji (Slovenija, Hrvaška, Srbija ter Bosna in Hercegovina) 27 podjetij, katerih ideje neposredno ali posredno prispevajo k stebrom zelenega dogovora - čisti energiji, pametnemu prevozu in strategiji »od kmetije do vilic«.

Natečaj BASF Innovation Hub traja šest mesecev in je organiziran v 11 državah Srednje in Jugovzhodne Evrope. Simon Franko, generalni direktor BASF Slovenija, Hrvaška, Srbija ter Bosna in Hercegovina in predsednik žirije, poudarja, da je bilo tekmovanje obsežno in da je v teh šestih mesecih spoznal nekaj čudovitih zamisli mladih inovatorjev.

»Ko presojaš med tolikimi dobrimi idejami, so odločitve res težke. V zadnjih nekaj letih smo organizirali podobne projekte in vedno smo naleteli na enak vtis – da imajo vsi inovatorji veliko odličnih idej, ki jih je treba podpreti. Naj bo to v obliki nasvetov, finančne pomoči ali izmenjave morebitnih koristnih stikov, vse je zanje bistvenega pomena. Zato smo izjemno veseli, da imamo priložnost organizirati BASF Innovation Hub«, poudarja Franko in dodaja: »Vesel sem, da je bilo hrvaško zagonsko podjetje izbrano in priznano kot eden od lokalnih predstavnikov, saj to kaže, kako raznolik in dobro utemeljen je naš regionalni potencial«.

V velikem finalu BASF Innovation HUB 2022 natečaja sta bili za zmagovalni razglašeni dve rešitvi: »ekolive« iz Slovaške, ki razvija rešitev za biološko luženje, bioremediacijo in proizvodnjo stimulansov za zdravo in varno pridelavo hrane, ter »Holloid« iz Avstrije s 3D orodjem v realnem času, ki se lahko uporablja za okoljsko spremljanje podzemne in odpadne vode, biotske raznovrstnosti in onesnaževal  kot je mikroplastika.

Izmed štirih sodelujočih slovenskih zagonskih podjetij, se je med šest najboljših idej v BASF Adriatic regiji uvrstilo podjetje Green solution, ki je mednarodni žiriji predstavilo prvo popolnoma biorazgradljivo kompostno svečo v svetu. Sveča Evergreen je rezultat dolgoletnega razvoja in vrste kemičnih analiz. Izdelana je iz biorazgradljivega rastlinskega voska in lesenega furnirja slovenskega porekla. Kot zmagovalec BASF Adriatic regije pa se je v veliki finale šest najboljših zagonskih podjetij v Srednji in Jugovzhodni Evropi v okviru letošnjega natečaja uvrstilo hrvaško podjetje Green Energy Pal. Osredotoča se na omogočanje prehoda na zeleno energijo in energetsko učinkovitost za vsakogar, in sicer prek njihove zasebne platforme za energetsko svetovanje, namenjene malim in srednje velikim podjetjem.