Ljubljana, 9. 12. 2022 - Več kot polovica potrošnikov bo letos namenila podobno vsoto denarja za nakupe božično-novoletnih daril kot lansko leto. Letošnji hiti božičnih daril bodo izdelki za nego oz. kozmetični izdelki ter knjige. 32 % vseh vprašanih bo vsaj polovico božičnih daril kupilo na spletu. 

Dobra novica za spletne trgovce. Kljub krizi, s katero se soočamo tudi Slovenci, kot kaže, ne nameravamo preveč varčevati v božičnem času. Takšne rezultate vsaj lahko razberemo iz raziskave, ki so jo izvedli pri Ceneje.si (del skupine Heureka) med več kot 4500 vprašanimi spletnimi uporabniki. Več kot polovica potrošnikov bo letos namreč namenila podobno vsoto denarja za nakupe božično-novoletnih daril, kot so jo tudi lani. Opaziti pa je mogoče določene spremembe v nakupnih navadah Slovencev. “Ljudje nakupujejo bolj premišljeno in letos bodo še previdnejši pri primerjavi in izbiri izbranih izdelkov, da bi se tako izognili morebitnemu zapravljanju denarja za nakup t.i. neuporabnih oz. neprimernih daril,” pravi Honza Mayer, izvršni direktor Heureka.cz - shopping advisor. Kar 32 % vseh vprašanih pa bo vsaj polovico božičnih daril letos kupilo na spletu.

30 % vprašanih potrošnikov bo za božična darila porabilo med 120 in 200 evri, največji delež slovenskih potrošnikov (26 %) pa bo v povprečju obdaroval 5 ali 6 oseb, nekoliko manj (20 %) 3 ali 4 osebe, le 6 % potrošnikov pa se bo odločilo za obdarovanje več kot 20-ih oseb. Več kot polovica vprašanih (54 %) bo za božična darila zapravilo podobno vsoto denarja kot preteklo leto, 39 % sodelujočih v raziskavi pa jih bo v primerjavi z lanskimi nakupi - bolj varčnih ter bodo tako potrošili manj denarja za božično-novoletno obdarovanje. 

“Letos gledajo potrošniki nekoliko drugače na obdarovanje kot v minulih letih. Precej bolj previdno bodo namreč iskali ugodne ponudbe, saj so razlike med cenami trgovcev lahko izjemno velike, s skrbnim pregledovanjem ponudb pa lahko prihranijo zajeten kupček denarja,” pravi Honza Mayer iz skupine Heureka in nadaljuje, “Spletni kupci se bodo letos raje odločili za nakup enega dražjega, ekskluzivnejšega darila, ki bo zagotovo razveselilo prejemnika, kot pa za 5 majhnih, šaljivih izdelkov, ki bi lahko končali neuporabljeni, na dnu kakšnega predala. Na splošno bodo letos popularnejša dražja, celo luksuzna darila. To so, na kratko, izdelki, ki si jih posamezniki ne bi kupili sami, a jih je nadvse prijetno prejeti, saj so koristni in nam lahko več pomenijo kot druga darila. Letos bodo potrošniki darila tudi kupovali na spletu, božičnemu spletnemu nakupovanju se bo po izsledkih raziskave izognilo le 13 % vprašanih Slovencev.” 

Letošnji hiti božičnih daril bodo izdelki za nego oz. kozmetični izdelki ter knjige
Tipični primeri letošnjih božičnih daril bodo kozmetični izdelki dražjih, prestižnih znamk, ki si jih obdarovanci sami ne bi kupili. Opazen pa je tudi trend povečanega povpraševanja po knjigah, ekskluzivnih kosih oblačil, parfumih in mobilnih telefonih, ki bo v prihajajočih tednih še opaznejši. 

Naši bližnji bodo letos za božič očitno prejeli tudi praktična darila, kot so kuhinjski roboti, ki bodo prihranili čas in denar pri peki oz. kuhanju ter pametne ure, s pomočjo katerih bodo obdarovanci lažje poskrbeli za svoj zdrav življenjski slog. Našim bližnjim, predvsem ženskim predstavnicam, pa bomo Slovenci letos očitno podarjali tudi izbrane kose nakita, kot so zapestnice. Letošnjo božično raziskavo so izvedli na Ceneje.si (del skupine Heureka) na svojih spletnih straneh v mesecu septembru in oktobru, v njej pa je sodelovalo preko 4500 spletnih uporabnikov.