Ljubljana, 21. september 2023 - Rezultati nove raziskave podjetja Schneider Electric, vodilnega na področju digitalne transformacije pri upravljanju z energijo in avtomatizaciji dokazujejo, da je obnova stavb z uporabo digitalnih rešitev najboljši pristop k razogljičenju. Stavbe prispevajo okoli 37 % globalnih emisij ogljika[1]. Približno polovica današnjih stavb bo verjetno v uporabi do leta 2050[2], zato sektor nujno potrebuje zmanjšanje operativnih emisij ogljika z izboljšanjem energetske učinkovitosti stavb.

Rezultati raziskave kažejo, da lahko implementacija rešitev podjetja Schneider Electric za digitalizacijo stavb in upravljanja porabe energije[3] zmanjša operativne emisije ogljika v poslovnih stavbah za do 42 %, s povratkom investicije v manj kot treh letih. Z zamenjavo ogrevalnih sistemov na fosilna goriva z električnimi alternativami ter vzpostavitvijo mikro mreže z lokalnimi obnovljivimi viri energije, stavbe postanejo popolnoma električne in digitalne. Takšne stavbe bodo zmanjšale operativne emisije ogljika za dodatnih 28 %, kar bo privedlo do skupnega zmanjšanja emisij za 70 %.

"Ključni vzvod za razogljičenje v obstoječih stavbah in doseganje neto ničelnih emisij do leta 2050 je zmanjšanje operativnih emisij. Izsledki raziskave razkrivajo, da je zmanjšanje emisij ogljika do 70 % dosegljivo, če obstoječe stavbe preoblikujemo v energetsko učinkovite, popolnoma elektrificirane in digitalizirane objekte," je dejal Arthur Vašarević, generalni direktor za Slovenijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino pri podjetju Schneider Electric.

Raziskava, izvedena v sodelovanju s svetovalno družbo WSP, temelji na spremljanju energetske učinkovitosti in ravni emisij ogljika velikih poslovnih stavb, zgrajenih v začetku 2000-ih v različnih klimatskih območjih ZDA[4]. Treba je poudariti, da je digitalni pristop k obnovi stavb uporaben za vse vrste stavb in različne klimatske razmere, zato predstavlja najučinkovitejšo strategijo za razogljičenje stavb in omogoča hitre rezultate z manj emisijami iz obsega 1[5].

Obnova stavb z uporabo digitalnih tehnologij, ne samo izboljšuje in olajša vsakodnevne poslovne dejavnosti uporabnikov v stavbah, temveč je tudi ključnega pomena za dolgoročni prispevek k trajnost. Stavbe, ki niso v skladu s standardi energetske vzdržnosti izgubljajo vrednost in privlačnost za investitorje in najemnike. Prehod na obnovo ali gradnjo stavb z nizko ravnjo ogljika odpira tudi velik potencial za ustvarjanje novih delovnih mest, kar kažeta nedavni raziskavi Inštituta za globalno trajnost na Univerzi v Bostonu in Inštituta za raziskave trajnosti podjetja Schneider Electric.

Schneider Electric je mednarodno priznano podjetje s pomembnim vplivom na področju razogljičenja. Njihovi izdelki in rešitve omogočajo povezanost programske opreme s trajnostnimi cilji ter pomagajo izboljšati operativno učinkovitost, odpravljajo izgubo energije ter zagotavljajo pomoč pri uveljavljanju strategij za zmanjševanje emisij ogljika v stavbah, tovarnah, podatkovnih centrih, infrastrukturi in domovih. Raziskave in koncepti razogljičenja podjetja Schneider Electric ponujajo praktične rešitve, ki organizacijam pomagajo premagati izzive pri zelenem prehodu.

Več o rezultatih Schneiderjeve raziskave in postopku doseganja ciljev neto ničelnih emisij v treh korakih (strategija, digitalizacija, razogljičenje) se nahaja na spletni strani: https://go.schneider-electric.com/WW_202309_Climate-Week-Decarbonizing-the-Office-with-Building-Renovations_EA-LP.html

[1] Tracking Clean Energy Progress (International Energy Agency 2022).
[2] Energy Technology Perspectives (International Energy Agency 2020).
[3] Rešitve podjetja Schneider Electrica vključujejo EcoStruxure Building Operation, EcoStruxure Building Advisor, Connected Room Solutions, AccuSine za izboljšanje moči, kompenzacijske rešitve in harmonično filitriranje, PowerLogic števce.
[4] Uporaba ASHRAE (Ameriško društvo inžinirjev za ogrevanje, hlajenje in klimatizacijo) 90.1-2004 osnove za velike stavbe (12 nadstropji, 46728 m2).
[5] Emisije obsega 1 se nanašajo na emisije primarno povezane z ekstrakcijo in proizvodnjo gradbenih izdelkov in materiajalov.