Občinski svet Občine Kanal ob Soči je brez nasprotovanj podprl novelo zakona o varstvu okolja. Pred leti je več kot 1200 prebivalcev na spominskem shodu jasno izrazilo podporo izenačitvi mejnih vrednosti sosežigalnic s sežigalnicami, prav tako so bli prebivalci občine na referendumu proti sosežigu odpadkov.

Sprejetju Zakona sledi vsaj petletno prehodno obdobje, v katerem bo imelo podjetje dovolj časa za vse potrebne prilagoditve, prepričani pa smo, da se bodo v času prehodnega obdobja pojavile tudi številne druge rešitve, kako zagotoviti nižje emisije, zagotovo pa tudi subvencije za projekte, ki prispevajo k manjšemu onesnaževanju. Zato razlogov za zaprtje cementarne ne vidimo.

Na nedavnih protestih v Kanalu ob Soči večina protestnikov ni bila iz naše občine, zato se sprašujemo, kdo stoji za organizacijo protestov in s kakšnim namenom. Prepričani smo, da sprejetju zakona nasprotuje le peščica lokalnih prebivalcev. Bistveno je spoštovati zdravstveno stroko, ki je jasno podprla izenačitev mejnih vrednosti. Občina se bo še naprej borila za zdravo okolje, nujno potrebno za zdrav razvoj in lepo prihodnost prebivalcev.

Občina Kanal ob Soči