Včeraj je v Republiko Uzbekistan in Republiko Kirgizijo pod okriljem SPIRIT Slovenija odpotovala delegacija predstavnikov slovenskih podjetij, ki jih zanima poslovanje na dveh izjemno zanimivih trgih osrednje Azije. V obeh državah bosta organizirana poslovna foruma z b2b srečanji med udeleženimi podjetji, obiski nekaterih tamkajšnjih podjetij in institucij, SPIRIT Slovenija pa bo podpisal tudi memoranduma o sodelovanju z Agencijo za razvoj in investicije Kirgizije (KADI) in Gospodarsko zbornico Kirgizije (CCI KR).

V prestolnici 35 milijonskega Uzbekistana, Taškentu (naslovna fotografija), bo potekal Slovensko – uzbeški poslovni forum ki mu bodo sledili pogovori med slovenskimi in uzbeškimi podjetji. V Biškeku, prestolnici manjše 7 milijonske Kirgizije pa bo Slovensko – kirgiški poslovni forum z individualnimi pogovori med udeleženimi podjetji obeh držav. Obeh forumov se bo udeležila tudi slovenska ministrica za zunanje in evropske zadeve, Tanja Fajon, ki se bo v tem času mudila na delovnem obisku v obeh državah, člani delegacije pa se bodo z njo srečali tudi na sprejemu v Taškentu. V času obiska bodo slovenska podjetja obiskala tudi nekaj uzbeških in kirgiških podjetij in institucij.

»Gospodarski obisk Uzbekistana in Kirgizije je namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja z državama, ki predstavljata pomembna trga priložnosti za slovenska podjetja. Trenutno gospodarsko sodelovanje z obema državama je sicer majhno, vendar pa je zadnja leta v očitnem porastu, kar kaže na široke možnosti za poglobitev odnosov in nove posle. Prepričan sem, da bodo skupna prizadevanja in aktivnosti z našimi partnerji v prihodnje botrovali številnim uspešnim zgodbam med slovenskimi, uzbeškimi in kirgiškimi podjetji,« pravi Rok Capl, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija.

Obisk Uzbekistana in Kirgizije predstavlja povratno delegacijo izjemno uspešnega obiska uzbeških gospodarstvenikov iz različnih panog v Ljubljani novembra lani. Takrat je SPIRIT Slovenija organiziral Slovensko-uzbeški poslovni forum, ki je pokazal na številne priložnosti za vzpostavitev in okrepitev poslovnega sodelovanja med slovenskimi in uzbeškimi podjetji. Na forumu je agencija podpisala tudi dva memoranduma o sodelovanju (MoU), in sicer z uzbeškima Trgovinsko in industrijsko zbornico ter Agencijo za spodbujanje tujih investicij (UZIPA), ki bosta olajšala krepitev gospodarskega sodelovanja in skupne projekte med podjetji obeh držav.

Leta 2021 je Uzbekistan postal največja gospodarska partnerica Slovenije v osrednji Aziji. Blagovna menjava med državama je do leta 2015 počasi, a vztrajno rasla in dosegla približno 40 milijonov evrov. Naslednje leto je padla pod 30 milijonov evrov, od leta 2017 pa v blagovni menjavi beležimo 30-odstotno rast, tako da je lani dosegla že skoraj 70 milijonov evrov. Je tudi ena od redkih centralno azijskih držav, s katero ima Slovenija sklenjen sporazum o medsebojni zaščiti investicij. V zadnjih petih letih se povečuje tudi blagovna menjava s Kirgizijo, predvsem na račun izvoza Slovenije v Kirgizija. V letu 2021 je naša država tja izvozila za 12 milijonov evrov blaga, uvozila pa za slabega pol milijona evrov. Največ izvažamo farmacevtske in prehrambne izdelke ter izdelke kemične industrije, predvsem barve, iz Kirgizije pa uvozimo največ zelenjave, predvsem stročnic.

Foto: www.VisitKyrgizstan.com in www.Wikipedia.org