Slovenci smo znani kot mojstri ločevanja odpadkov, a včasih pozabimo na pomembnega igralca - organske odpadke. Podjetje Plastika Skaza s svojimi nagrajenimi kompostniki iz reciklirane plastike že več kot desetletje spreminja navade potrošnikov po vsem svetu in jih uči pravilnega ravnanja z organskimi odpadki. Glavno sporočilo produktne linije Bokashi Organko je, da ostanki hrane niso odpadki, ampak lahko postanejo dragoceni vir novega življenja.

»V letošnjem letu smo spodbudili trajnostno transformacijo podjetij v Sloveniji, saj se zavedamo, da je v poslovnem DNK načeloma sicer že zapisano pravilno ravnanje z odpadno embalažo, steklom in papirjem, pogosto pa se pozablja na organske odpadke, ki v podjetjih romajo v koš za mešane smeti in nato gnijejo na odlagališčih,« pravi dr. Jelena Rašula, vodja marketinga v Skazi.

Zavedajoč se, da hrano lahko spremenijo v dragoceno surovino, podjetje Endava, vodilni ponudnik IT storitev v regiji, stopa v ospredje kot pionir spodbujanja odgovornega ravnanja z biološkimi odpadki med svojimi zaposlenimi: »Verjamemo, da s svojim vedenjem, tako na delovnem mestu kot doma, soustvarjamo rešitve za podnebne spremembe,« pravi Maja Brajković, Direktorica poslovne enote Endava Slovenija. V novih pisarnah, v katere so se pred kratkim preselili, namensko niso namestili navadnih košev za biološke odpadke, kar je sprožilo val vprašanj med zaposlenimi - kje so in kaj zdaj storiti z biološkimi odpadki? V odgovor so jih presenetili z namestitvijo rešitev za kompostiranje in izobraževanjem o pravilnem načinu ravnanja z ostanki hrane.

Vsako leto se v Sloveniji nabere neverjetnih 328.000 ton bioloških odpadkov, kar pomeni približno 140 kilogramov smeti na prebivalca. To ni samo obremenitev za okolje, ampak tudi vir toplogrednih plinov, ki so kar 25-krat močnejši od ogljikovega dioksida. Vendar ti odpadki dejansko nosijo potencial, ki ga lahko izkoristimo v našo korist, kar bo preizkusila Endava v Sloveniji, v pilotnem projektu: »Želimo si, da bi našemu projektu sledilo čim več podjetij, saj gre za skupno vizijo, da pritegnemo vsa slovenska podjetja k temu gibanju in prispevamo k ohranitvi našega planeta,« razloži Maja Brajković.

Skaza je včeraj na dogodku predstavila inovativen koncept za ravnanje z biološkimi odpadki. V Endavi bodo uporabljali dnevne posode Organko Daily, ki so bile letos nagrajene z Red Dot nagrado za kakovost in dizajn. V te posode bodo odlagali biološke odpadke, nato pa jih praznili v inovativne kompostnike Bokashi Organko. S tem postopkom bodo ustvarjali prvovrstno osnovo za kompost in fermentacijsko tekočino, ki lahko služi kot organsko gnojilo ali naravno čistilo za odtoke.

Dr. Jelena Rašula je poudarila: »Pripravljenost, da podjetje spremeni način ravnanja z ostanki hrane, je za nas izkaz prave trajnostne naravnanosti. Ne samo, da bodo v Endavi izobrazili zaposlene o tem, kako pravilno ločevati in odlagati organske odpadke, ampak bodo tudi poskrbeli za to, da pridobljena fermentirana masa roma v vrtove ali na kompostne kupe njihovih zaposlenih. Vsi skupaj se zavedamo, da je bokashi kompostiranje z mikroorganizmi edinstveno po tem, da prepreči gnitje hrane ter v organski snovi zadrži veliko več hranil v primerjavi s tradicionalnim kompostiranjem. Zato je primarni cilj našega sodelovanja zapreti krog pridelave in porabe hrane ter vrniti zemlji to, kar je za nas ustvarila.«

Obe podjetji sta ob koncu izpostavili prepričanje, da bodo zaposleni produkte, ki bodo nastali z bokashi kompostiranjem, uporabili na svojih vrtovih za rast rastlin, in da bodo zadovoljni z izboljšanjem kakovosti svojih pridelkov. Prav tako se bodo zaposleni povezali v ekološko skupnost, ki bo z enim korakom delala dobro za okolje in zanje. Želja je, da s tem projektom Skaza ustvari gibanje tudi med ostalimi slovenskimi podjetji. Kdo bo torej naslednji trajnostni junak? Ne odlašajte več, sprejmite ključen korak k bolj trajnostni prihodnosti tudi v vašem podjetju. Stopite iz cone brezbrižnosti in udobja ter se pridružite novodobnemu gibanju pri preobrazbi organskih odpadkov v uporabne surovine. Pridružite se Skazini iniciativi, privoščite si biti vodilni na področju trajnosti in prispevajte k pozitivnemu vplivu na okolje.

Vse, kar delamo za naravo in iz narave, boste našli na spletni strani www.skaza.si in v spletni trgovini bokashiorganko.si.