Ljubljana, 27. januarja 2023 - Javna agencija SPIRIT Slovenija marca letos pričenja z usposabljanjem nove generacije izvoznih managerjev. Mednarodni izobraževalni program 'Vodenje izvoznega poslovanja – International Trade Management (ITM) velja za enega najučinkovitejših izobraževalnih programov s področja izvoznega poslovanja v Evropski uniji. Na voljo je le še nekaj prostih mest, prijava v program je možna do 3. februarja 2023. SPIRIT Slovenija v sodelovanju s fundacijo ITM Worldwide ter Swedish Trade Council program izvaja že od leta 2006. V tem času se je v njem kalilo in ga uspešno zaključilo že 206 izvoznih managerjev slovenskih malih in srednje velikih podjetij. Zadovoljstvo udeležencev je vsako leto izjemno, podjetja pa kažejo odlične rezultate poslovanja v tujini, saj so v treh do petih letih po udeležbi v programu prihodke iz poslovanja na tujih trgih v povprečju povečala za 40 odstotkov, nekatera pa tudi za več kot dvakrat.

Izobraževalni program Vodenje izvoznega poslovanja – International Trade Management™ je odlična kombinacija akademskega in praktičnega izobraževanja, njegova glavna prednost je v izjemno praktični usmerjenosti, ki podjetja prisili k razmisleku in temeljitemu načrtovanju izvoznih aktivnosti ter jim na ta način prihrani nepotrebne stroške in napake. Kot namreč kažejo podatki, se še vedno preveč slovenskih podjetij na tuje trge podaja naključno, iz nepravih razlogov, brez načrtovanja in brez opredeljenih izvoznih strategij. »Z odličnimi vsebinami programa ITM skušamo v podjetja 'pripeljati' znanje ter jim s tem prihraniti veliko časa in sredstev zaradi napačnih poslovnih odločitev. Veseli nas, da je vse več podjetij, ki verjamejo, da je vlaganje v znanje in kompetence zaposlenih ključnega pomena, s čimer si postavljajo trdne temelje in si odpirajo pot v stabilno vstopanje na tuje trge,« pravi Rok Capl  v. d. direktorja SPIRIT Slovenije.

Program je prvenstveno namenjen izvoznim menedžerjem mlajšim od 40 let oziroma zaposlenim na izvoznih oddelkih mikro, malih in srednje velikih podjetij, ki so željni osebnega in strokovnega razvoja na področju mednarodnega poslovanja ter želijo aktivno pripomoči k uspešni širitvi poslovanja podjetja na nove tuje trge. Udeleženci programa med drugim pridobijo nova znanja in veščine s področja mednarodnega poslovanja, informacije o novostih in trendih pri načrtovanju in oblikovanju izvoznih aktivnosti ter mednarodna poznanstva ter individualno pomoč s strani mednarodnih svetovalcev pri pripravi konkretnega izvoznega načrta. Na koncu udeleženci prejmejo diplomo, priznano s strani mednarodne organizacije za usposabljanje na področju trgovine IATTO.

Program vključuje delavnice 'Passport2Export', na katerih udeleženci pripravijo izvozni načrt ter prodajno predstavitev za svoje podjetje, ter seminarje s področja trženja v mednarodni trgovini, medkulturnega poslovanja, upravljanja sprememb, mednarodnih tržnih raziskav in prodajnih in pogajalskih veščin. V letu 2023 je v mednarodnem programu ITM prostora za 15 slovenskih podjetij/udeležencev. Stroške programa krije javna agencija SPIRIT Slovenija, podjetje krije le stroške depozita, ki je jamstvo za redno prisotnost udeležencev in se po uspešnem zaključku izobraževanja vrne podjetju, ter stroške udeležbe zaposlenega na petdnevnem sklopu seminarjev na Švedskem. Na voljo še nekaj prostih mest, prijava je možna do petka, 3. februarja 2023.

Več informacij o izobraževalnem programu ter prijavnica so objavljeni na spletnem portalu Izvozno okno, kjer je na voljo tudi posnetek predstavitvenega webinarja za ITM 2023.

Foto:STA/Tamino Petelinšek