Petek, 21. junij 2024 - V prostorih Razvojnega centra MIK in Inštituta dr. Petra Novaka včeraj in danes poteka XII. Konferenca slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar. Med nastopajočimi na konferenci so poleg univerzitetnih profesorjev različnih področij tudi direktor MIK Celje Franci Pliberšek in predstavniki podjetij LEGO, Dewesoft in Cosylab. Poglobili so se v aktualne teme, ki obsegajo kakovost bivanja, tehnološki in trajnostni razvoj ter perspektive znanosti in gospodarstva. To so tudi področja, ki jih obravnava in pomaga reševati podjetje MIK Celje z Razvojnim centrom MIK in Inštitutom dr. Petra Novaka.

Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič je uvodoma  povedal, da so glavni nameni konference razširjanje znanja, saj je konferenca na vrhunski ravni. »Ocenjujem, da ima Slovenija še velik potencial v prihodnosti. Želim si, da bi lahko mladi talenti prišli do bogatih izkušenj. Soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar je dejal, da nobena zgodba izseljencev ni nevredna poslušanja. Od prve generacije izseljencev je minilo toliko časa, da njihovi potomci včasih izgubijo stik s kulturo in domovino prednikov. »Zato je toliko bolj pomembno da imamo Svetovni slovenski kongres. Vsaka zgodba šteje, saj vse te zgodbe soustvarjajo domovino in narod. Lahko smo ponosni na vse dosežke naših znanstvenikov doma in v tujini.« Inovator in podjetnik Franci Pliberšek, ki se zavzema za povezovanje med ljudmi, je na uvodni slovesnosti med drugim v pozdravu dejal: »Prepričan sem, da bodo razprave odprle marsikatero novo idejo za boljši jutri. Verjamemo v moč sodelovanja podjetnikov z znanstveniki in raziskovalci na področju trajnosti.« Avtorica knjige Šepet metulja Mateja Zorko Pavšar pravi, da je Pliberšek njen največji navdih, saj je prvi dal idejo za snemanje filma Šepet metulja. »Želimo dati čim več priložnosti mladim in deliti izkušnje, ki jih v šoli ne najdejo,« je pojasnila. Župan Občine Celje Matija Kovač je izpostavil, da je Savinjska dolina izkoristila mnoge priložnosti za razvoj in sodelovanje v lokalnem okolju. »Tukaj je gospodarstvo zelo odporno in prodorno.« Vodja sektorja za Slovence po svetu na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Suzana Martinez pa pravi, da dogodek pomembno vpliva na povezovanje, saj krepi osebni stik med posamezniki. »Za uspeh je ključno povezovanje tudi s strokovnjaki v tujini. Znanje, ki ga dobimo doma ali v tujini, pa pomembno vpliva na trajnost.«

Po uvodni slovesnosti je sledilo predavanje Roka Žgalin Kobeta iz podjetja LEGO, ki je osvetlil pomembne vidike tehnološkega napredka in inovacij v svoji panogi. Nato je potekala okrogla miza z naslovom »Tehnološki in trajnostni razvoj – perspektive znanosti in gospodarstva,« ki ji je predsedovala Sonja Šmuc iz podjetja Dewesoft. Razprava je zajela širok spekter tem, povezanih s trajnostnim razvojem in tehnološkimi inovacijami, ter poudarila vlogo znanosti in gospodarstva pri oblikovanju prihodnosti. Po predavanjih so udeleženci konference imeli priložnost obiskati Razvojni center MIK in Inštitut dr. Petra Novaka. Ogled je omogočil vpogled v raziskovalno-razvojne dejavnosti, ki jih vodijo v centru, ter v inovacije in rešitve, ki jih razvijajo za izboljšanje kakovosti bivanja in trajnostni razvoj. Danes je na programu še predavanje z naslovom »Ohranjanje čistega okolja in kakovost bivanja,« kjer bo Pliberšek predstavil ključne elemente trajnostnega življenjskega sloga. Pri predavanju bo sodeloval tudi Hakim El Khiar iz podjetja Aqua Lab, ki bo predstavil onesnaženje pitne vode z mikroplastiko. Temu bo sledila še okrogla miza z naslovom »Spodbudno vs. birokracija – pridobivanje in ohranjanje kakovostnega kadra in investicij v Sloveniji«. Vodil jo bo Aleš Pustovrh iz Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Foto: Metod Perme