Ljubljana, 30. november 2022 – Sandoz, ena izmed vodilnih družb na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil na svetu, se je na dnevih raziskav in razvoja s prestižnimi nagradami poklonil svojim znanstvenikom iz celega sveta. Med 18 podeljenimi nagradami so raziskovalci in raziskovalke iz Razvojnega centra Slovenija in Razvoja bioloških zdravil Mengeš prejeli kar deset znanstvenih nagrad, med njimi dve najvišji nagradi za znanstveno odličnost. Prejeli so tudi pet nagrad za najboljše posterje.

»Izjemno ponosni smo, da prestižne Sandozove nagrade že vrsto let prejemajo slovenski strokovnjaki, letos smo osvojili več kot polovico vseh nagrad. V hitro rastoči in tehnološko dovršeni farmacevtski panogi sta agilnost in inovativnost ključnega pomena. Oboje velja tudi za naše sodelavke in sodelavce, ki vedno znova izkazujejo svojo odličnost in stopajo v koraku s časom – tudi z najnovejšimi tehnološkimi pristopi, digitalizacijo in podatkovno znanostjo,« je dejal Matjaž Tršek, direktor Razvojnega centra Slovenija.

Sandoz vsako leto posebej nagradi tudi najboljše raziskovalce z večletnimi izjemnimi dosežki v raziskavah in razvoju. Letos sta nagrado za znanstveno odličnost prejela Matjaž Vogelsang iz Razvoja bioloških zdravil Mengeš in Ivana Gazić Smilović iz Razvojnega centra Slovenija:

Matjaž Vogelsang iz Razvoja bioloških zdravil Mengeš je bil nagrajen za uvajanje novih paradigem, tehnik in pristopov pri razvoju celičnih linij in genetske/genomske karakterizacije celičnih linij za proizvodnjo bioloških zdravil ter inovativno karakterizacijo produktov celične in genske terapije z uporabo sekvenciranja naslednje generacije. Skupaj z ekipo je pomembno prispeval k povečanju produktivnosti celičnih linij za proizvodnjo bioloških zdravil in kot prvi v industriji razvil s sistemom dobrih proizvodnih praks (GMP) skladno metodo za sproščanje surovih materialov za proizvodnjo genskih terapij, osnovano na tehnologiji sekvenciranja naslednje generacije.

Ivana Gazić Smilović iz Razvojnega centra Slovenija je pomembno prispevala k uspešnemu zaključku študij fizikalno-kemijskih lastnosti za kompleksen izdelek za injiciranje. Z odličnim znanstvenim pristopom je opredelila ustrezne ortogonalne analitične tehnike, ki so bile uporabljene za karakterizacijo zdravilne učinkovine, kar je privedlo do dokazovanja primerljivosti z referenčnim izdelkom. Njeno poglobljeno poznavanje novih tehnik in zavzetost sta zagotovila pravočasno izvedbo študij in se izkazala za ključna pri regulativnem sprejetju Sandozovega generičnega izdelka v EU.

Raziskovalci in raziskovalni timi Razvojnega centra Slovenija in Razvoja bioloških zdravil Mengeš so prejeli še nagrade za inovativne preboje v analitiki in tehnologiji, odličnost klinične študije, preboj na področju operativne odličnosti, izjemno podporno vlogo, vzhajajočo zvezdo med sodelavci, najbolj navdihujočega vodjo in nagrado za ambasadorja kulture.

Kot je poudarila Špela Jalen, direktorica Razvoja bioloških zdravil Mengeš, ta priznanja niso samoumevna, ampak so vsakič znova plod izjemnega znanja in izkušenj. »Naši razvojni timi že vrsto let dosegajo resnično zavidljive uspehe na mednarodni ravni in so zasluženo nosilci priznanj za prebojne rešitve v razvoju in proizvodnji zahtevnih inovativnih ter generičnih zdravil. Za temi dosežki stoji ogromno dela, timskega duha, motivacije in tudi odrekanja, za kar se vsem sodelavkam in sodelavcem iskreno zahvaljujem,« je še dodala.

Nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo!

Opis fotografije
Sandozovo nagrado za znanstveno odličnost sta letos prejela Matjaž Vogelsang iz Razvoja bioloških zdravil Mengeš in Ivana Gazić Smilović iz Razvojnega centra Slovenija.