23. 2. 2024 - V ponedeljek v Sofijo odhaja delegacija 14 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij, ki bo med 26. in 28. februarjem 2024 spremljala predsednico države, dr. Natašo Pirc Musar ob njenem uradnem obisku v Bolgariji. V tem času bo v Sofiji organiziran Slovensko – bolgarski poslovni forum z individualnimi poslovnimi srečanji, potekali pa bodo tudi obiski tamkajšnjih podjetij, ki delujejo na področjih avtomobilske, obrambne in vesoljske industrije ter IKT in energetike.

Gospodarski del političnega obiska organizira SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Uradom Predsednice Republike Slovenije, Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve, Ministrstvom za gospodarstvo, šport in turizem ter Veleposlaništvom Slovenije v Bolgariji in v partnerstvu s sorodno bolgarsko agencijo BSMEPA (Bulgarian Small and Medium Enterprise Promotion Agency). V času obiska bo v bolgarski prestolnici organiziran Slovensko-bolgarski poslovni forum, ki se ga bosta udeležila tudi predsednica države dr. Nataša Pirc Musar in bolgarski predsednik države Rumen Radev. Na forumu bosta predstavljeni poslovni in investicijski okolji obeh držav, vključno s priložnostmi, ki jih ponujata za podjetja, zaključil pa se bo s poslovnimi srečanji in mreženjem med slovenskimi in bolgarskimi podjetji. Organizirani bodo tudi obiski nekaterih bolgarskih podjetij s področja avtomobilske, obrambne, vesoljske in digitalne industrije ter energetike.

Bolgarija je odprto, tržno gospodarstvo z višjim srednjim dohodkom, zato je zanimiv in privlačen trg za tuja podjetja, predvsem zaradi številnih ugodnih dejavnikov vstopa na trg, kot so najnižje stopnje plač v EU, strateška geografska lega, poenostavljen postopek registracije za nova podjetja, nizki davki od dohodkov pravnih oseb, spodbude za naložbe v določene sektorje (IKT, raziskave in razvoj ter proizvodnja) in drugi. Blagovna menjava med Slovenijo in Bolgarijo je skromna, a se vsako leto povečuje. Slovenija je v letu 2023 v Bolgarijo izvozila za 324 mio EUR blaga, uvozila pa ga je za 226 mio EUR. Skupno je blagovna menjava v letu 2023 dosegla 642 mio EUR, kar uvršča Bolgarijo na 27. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi. Trenutno Slovenija največ izvozi farmacevtskih proizvodov (skoraj 40 % izvoza), veliko neizkoriščenih poslovnih priložnosti pa je na področju visokih tehnologij, kjer bi lahko državi pospešili blagovno menjavo in investicije. Priložnosti za slovenska podjetja so predvsem v naslednjih panogah: farmacija, okoljske tehnologije, IKT in zdravstveni turizem. Po podatkih iz baze slovenskih izvoznikov Sloexport v Bolgarijo izvaža 452 slovenskih podjetij, v Sloveniji pa naj bi bilo po podatkih iz baze GVIN 95 podjetij s poreklom kapitala iz Bolgarije.

Foto: www.wikipedia.org