20.6.2024. - Veliki športni dogodki običajno povzročijo porast gospodarske aktivnosti, še posebej, če so povezani z najpomembnejšo stransko stvarjo na svetu - nogometom. Investicije v infrastrukturo, kot so stadioni, transport in nastanitve, spodbujajo različne sektorje, vključno z gradbeništvom, turizmom in gostinstvom, ter imajo pozitiven kratkoročni učinek na gospodarstvo organizatorja. Na primer EURO 2016 v Franciji je neposredno prispeval k BDP-ju z neverjetnimi 122 milijardami evrov. 

Pred nekaj dnevi se je začel EURO 2024 v Nemčiji, analitiki znane trgovalne platforme Freedom24 pa so poskušali ugotoviti, koliko bi Nemčija lahko profitirala od tekmovanja tega obsega. Povečana gospodarska aktivnost, povezana z dogodkom, bo privedla do povečanih davčnih prihodkov, povezanih s turizmom. Državno financirano širjenje javnih storitev in razvoj infrastrukture lahko prav tako prinese dolgoročne koristi, vendar to niso edini sektorji, ki bodo cveteli.

Prihodki od turizma, gostinstva in osebne porabe
Pritok navijačev, ekip in medijskih predstavnikov med turnirjem povečuje prihodke od turizma in hotelskega poslovanja, kar krepi poslovanje v restavracijah, hotelih, barih in trgovinah s spominki. Za primer, med prvenstvom na Poljskem in v Ukrajini leta 2012 se je število turistov na Poljskem povečalo za 15 % v primerjavi s prejšnjim letom. Evropsko prvenstvo pogosto vodi do povečanja potrošnje za spominke, vstopnice, hrano in pijačo. EURO 2020, ki se je odvijal v različnih evropskih mestih, je povzročil visoko povpraševanje po vstopnicah in spominkih, kar je pomenilo povečanje maloprodaje in rast lokalnih gospodarstev.

Pritok tujih in domačih turistov povečuje povpraševanje po hotelih, restavracijah in sorodnih storitvah, kar bo pozitivno vplivalo na lokalne gostince. Povečana zasedenost in poraba v restavracijah, barih in atrakcijah bo privedla do povečanja prihodkov, veliki igralci, kot sta MarriottInternational in Hilton Worldwide Holdings, pa jo bodo tudi dobro odnesli. Začasne možnosti zaposlovanja v hotelih, gostinstvu in na dogodkih bodo rasle, da bi zadostile povečano povpraševanje. Dominantni igralci v ekonomiji prostega najema, Airbnb, Expedia Group in Booking, bi lahko imeli koristi od povečane turistične aktivnosti in povpraševanja po nastanitvah med prvenstvom in Olimpijskimi igrami.

Prirejanje prvenstva, zlasti nogometnega, zagotavlja neprimerljivo globalno izpostavljenost, daje priložnost za predstavitev lokalne kulture, atrakcij in možnosti milijonom gledalcev po vsem svetu. Ta izpostavljenost lahko privede do dolgoročnih koristi in privabljanja bodočih turistov, investitorjev in potencialnih poslovnih priložnosti.

Zaposlovanje in razvoj infrastrukture
Gostinstvo ustvarja možnosti zaposlovanja v različnih sektorjih, kot so upravljanje dogodkov, varnost in transport. Prav tako veliki športni dogodki pogosto spodbujajo projekte razvoja infrastrukture, ki lahko imajo dolgoročne gospodarske koristi. Izboljšanje prometne mreže, modernizacija stadionov in javnih prostorov lahko privabi dodatne investicije in poveča gospodarsko konkurenčnost države gostiteljice.

Gradnja športnih objektov, hotelov in javne infrastrukture pred tekmovanjem spodbuja gradbeni sektor, medtem ko kratkoročni najem in povečano povpraševanje po nepremičninah v gostiteljskih mestih lahko spodbudita aktivnosti na trgu nepremičnin. Podjetja, ki zagotavljajo storitve upravljanja dogodkov, varnosti in logistike, bodo priča rastipovpraševanja. Povečana uporaba mobilnih in internetnih storitev s strani obiskovalcev bo povečala prihodke telekomunikacijskih operaterjev. Javni prevoz, vključno z vlaki, avtobusi in taksiji, bo doživel porast uporabe, kar bo vodilo do kratkoročnega povečanja prihodkov.

Izpostavljenost blagovnih znamk
Vidljivost in izpostavljenost je pomemben dejavnik za vsako blagovno znamko, ki želi ohraniti ali povečati prodajo, aktivnosti med priljubljenimi športnimi tekmovanji pa so ključne za psihološki vidik pri privabljanju kupcev. Trgovinam, zlasti tistim, ki prodajajo športno opremo, lokalne umetnine in spominke, se bo povečala prodaja. Trgovci lahko izkoristijo dogodek z usmerjanjem marketinških kampanj in promocij, specifičnih za dogodek. Kot vodilna sponzorja in dobavitelja športne opreme bi lahko Nike in Adidasdosegla povečano prodajo in dvignila prepoznavnost blagovne znamke. Še ena blagovna znamka, ki bo verjetno profitirala od prodaje opreme, je Puma. Neposredni prihodki od prodaje vstopnic za tekme in povezane dogodke ter povečanje sponzorskih pogodb in prihodkov od oglaševanja zaradi velike vidljivosti dogodka bodo prinesli finančne koristi podjetjem, kot so The Walt Disney Company, Comcast Corporation, Alphabet. Njihova moč leži v možnosti odkupovanja prenosa ter veliki oglaševalski mašineriji.

Finančni učinek UEFA Evropskega prvenstva
Glede na zgodovinske rezultate, prihodki od UEFA Evropskega prvenstva kažejo stalno rast in komercialni uspeh:
- Leta 1992, ko je bila Švedska gostiteljica, je dodaten prihodek od prvenstva znašal 40,9 milijonov evrov.
- Leta 1996, ko je bila gostiteljica Anglija, so prihodki narasli na 147,3 milijonov evrov.
- Trend rasti se je nadaljeval leta 2000 na 229,9 milijonov evrov za Belgijo in Nizozemsko.
- Številke na Portugalskem so leta 2004 presegle vse meje, dosegle so 855,2 milijonov evrov prihodkov.
- Prihodki 1.350 milijard evrov so postavili nov mejnik, Švica in Avstrija pa sta si leta 2008 delili gostiteljstvo.
- Na Poljskem in v Ukrajini leta 2012 so prihodki prvič stagnirali, vendar ostali stabilni na 1.390 milijard evrov.
- EURO v Franciji leta 2016 je ponovno prinesel rast, s prihodki 1.916 milijard evrov.
- Kljub izzivom večdržavnega formata in pandemije so prihodki Evropskega prvenstva leta 2021 dosegli impresivnih 1.882 milijard evrov.

Gospodarski učinek na Nemčijo
Pričakuje se, da bo največje evropsko gospodarstvo letos raslo za približno 0,3 %, kar je počasneje v primerjavi z drugimi velikimi industrializiranimi državami, vendar bi prvenstvo lahko prineslo kratkoročni spodbujevalni učinek sektorjem, povezanim s turizmom in storitvami. Nemčiji se ocenjuje več kot 2 milijardi evrov prihodkov, pri čemer bosta turizem in gostinstvo verjetno največ prispevala. Velika nogometna tekmovanja so v preteklosti pokazala, da se med turnirjem pije več piva kot običajno. Na primer, med Svetovnim prvenstvom leta 2006, ki je bilo prav tako v Nemčiji, je prodaja piva narasla za približno 5 % pred in med turnirjem, kar bo opazno izboljšalo rezultate industrije pijač. Vendar navedena povečanja v porabi na koncu pomenijo prihranek na drugih mestih.

Pričakovati je, da bo EURO 2024 prinesel znatne kratkoročne gospodarske koristi Nemčiji, zlasti v sektorjih turizma, gostinstva, transporta, maloprodaje in storitev. Euro lahko ima pozitiven psihološki in posreden učinek na nemško gospodarstvo. Hoteli in gostinska industrija bodo profitirali od dodatnega povpraševanja, vendar to morda ne bo imelo velikega vpliva na gospodarstvo. Neto gospodarski učinek bo v veliki meri odvisen od učinkovitosti načrtovanja in sposobnosti različnih sektorjev, da povečajo operacije za zadostitev povečane povpraševanja ter od splošnega zdravja globalnega gospodarstva. Kljub temu psiholoških koristi za gostitelje velikega športnega dogodka ne gre podcenjevati. Takšni dogodki lahko izboljšajo nacionalni pripadnost in povečajo ugled države gostiteljice. Uspešno Evropsko prvenstvo, tako v športnem kot organizacijskem smislu, lahko poveča privlačnost destinacije.

Euro 2024 predstavlja priložnosti za vlaganje v sektorje, kot so gostinstvo, mediji in maloprodaja. S strateškim razporejanjem naložb v podjetja, ki lahko profitirajo od povečane potrošnje potrošnikov, medijskih prihodkov in razvoja infrastrukture, lahko vlagatelji potencialno izkoristijo gospodarski učinek tega dogodka. Vendar pa je potrebno skrbno upravljanje tveganj in dolgoročna perspektiva za maksimiranje donosov in premagovanje tržnih negotovosti.