Na konferenci E-commerce Jam smo v sklopu tekmovanja Web Retailer Award 2023 podelili tudi nagrade za najboljše spletne trgovce v regiji. Z več kot desetletno tradicijo je Web Retailer Award največje tekmovanje spletnih trgovin v regiji Adriatic. Tekmovanje organizirajo Ceneje.si, Jeftinije.hr in Idelno.rs - vsi del skupine Heureka. Letos se je na tekmovanje WRA 2023 prijavilo 242 spletnih trgovin iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. V četrtek zvečer pa smo v sklopu konference E-commerce Jam pod pokroviteljstvom dostavne službe DPD podelili 68 nagrad v 14 različnih tekmovalnih kategorijah.

Zmagovalce so izbrali kupci in vodilni strokovnjaki iz panoge
Lani so morali prijavljeni spletni trgovci zbrati mnenja svojih spletnih kupcev, letos pa smo metodologijo prenovili. Upoštevali smo samo ponakupna mnenja - mnenja dejanskih kupcev -, kar je tekmovanje dvignilo na še višjo raven. V naslednjem koraku smo spletne trgovine ocenjevali na dveh nivojih: zadovoljstvo uporabnikov in tehnična skladnost trgovine z evropskimi standardi za varno spletno nakupovanje. Tri spletne trgovine z najvišjo oceno v vsaki kategoriji so bile uvrščene med finaliste.

Najbolje ocenjene spletne trgovine so se uvrstile na seznam trgovin, ki jih je ocenila mednarodna komisija vrhunskih e-commerce strokovnjakov: “Letos smo izjemno ponosni na našo mednarodno komisijo e-commerce strokovnjakov, ki je štela več kot 100 članov, a naloga je bila vseeno težka. Poudariti moram, da so se letošnji spletni trgovci še bolj osredotočili na omogočanje izvrstne uporabniške izkušnje svojim uporabnikom, kar je bil eden izmed glavnih razlikovalnih faktorjev med tekmovalci. Spletne trgovine, ki so od komisije dobile najvišje ocene, so pokazale izjemen trud pri izboljšanju celotne nakupne poti - od trenutka odkrivanja, preko personalizacije do zadovoljitve potreb in pomoči uporabnikom. 

Takšna nagrada lahko sicer izboljša ugled spletne trgovine in jo loči od ostalih, a hkrati pokaže tudi širšo sliko trenutnih trendov v industriji spletnega nakupovanja in ustvarja pozitivne spremembe za vse vpletene,” je poudarila Ana Lipovšek, strokovnjakinja za UX in analitiko na Ceneje.si in predsednica letošnje strokovne komisije WRA 2023. Glavno nagrado, Best in Adriatic Award, je osvojila spletna trgovina malinca.si, People’s Choice Award za Slovenijo je odšla v roke spletni trgovini conorsadventure.si, Web Challenger Award je dobila spletna trgovina woolf-shop.si, Web Champion Award in Committee Award pa spletna trgovina malinca.si.

E-commerce Jam je presegel vsa pričakovanja!
V razprodanem Kinu Šiška v Ljubljani je konferenca gostila vodilne predstavnike regionalne in evropske e-commerce industrije. David Čreslovnik in David Chmelař, izvršna direktorja skupine Heureka za regijo Adriatic, sta otvorila konferenco E-commerce Jam in nam po uvodnih besedah predstavila prvi del programa, ki je bil posvečen brand marketingu. Prvi govorec je bil Tom Dupont, direktor tržnih operacij in razvoja spletnega giganta in trgovine About You.

V naslednjem delu programa, ki se je ukvarjal s performance marketingom so predavali Marian Lončar in Pavel Jašek z Googla, Kremena Yordanova (ex. Adidas in Reebok) in Hugo Faustino (ex. Nike in Cisco Systems). Srednji del programa je bil rezerviran za resnično poslastico - predavanje Vasilyja KasSaba, glavnega oblikovalca ta PepsiCo za Latinsko Ameriko. Sledila so predavanja Diega Asprosa s FedExa ter Pei-Tse Tsenga in Kiliana Schuldta z eCommerceDB. V okviru Data Jama je Snježana Stanić, regionalna marketing menedžerka (DPD) delila svoje znanje o spletnih kupcih v Adriatic regiji.

Zanimivo predavanje Alexa Velinova, CTO s Tag Digitala, je pokazalo, kako uspešno integrirati AI v marketinške operacije. Sledila so navdihujoča predavanja Kende Kcdonald z Automation Ninjas in Mance Šalehar z Wolta. Navdihujočim predavanjem je sledila zaključna slovesnost tekmovanja Web Retailer Award, dan pa se je zaključil v stilu - s pijačo, glasbo in nepozabno zabavo. Nova znanja in izkušnje vrhunskih strokovnjakov iz cele Evrope, številni lokalni e-commerce strokovnjaki in vodilni spletni trgovci iz regije so E-commerce Jam konferenco postavili na evropski zemljevid kot eno izmed najpomembnejših konferenc regije.

Informacije o zmagovalcih izbora najdete v priponki.