Podjetniški inkubator Kočevje je na včerajšnji zaključni prireditvi v Kulturnem Centru Kočevje podelil nagrade ZLATA ŠAPA 2022 za najbolj perspektivna mlada podjetja in podjetniške ideje. V kategoriji START-UP je slavila naravna kozmetika  Butter Be Kind, v kategoriji SCALE-UP pa podjetje iSmart, biometrične rešitve d.o.o. Nagradni sklad je znašal več kot 20.000 EUR finančne in podporne pomoči. 

Letošnji izbor najbolj perspektivnih podjetij in idej v občini Kočevje se je zaključil na velikem odru. Spoznali smo šest finalistov, ki so se uvrstili v zaključni izbor ZLATA ŠAPA 2022, tri v kategoriji Start-up in tri v kategoriji Scale-up. Finalisti v kategoriji Start-up, ki jih je izbrala strokovna komisija med osmimi prijavljenimi poslovnimi idejami, so bili:
- Butter Be Kind razvija linijo slovenske naravne kozmetike za nego najbolj mehke in občutljive kože.
- a:musé candles izdelujejo sveče iz slovenskega čebeljega voska, soje in naravnih eteričnih olj v oblikovno dovršenem keramičnem lončku.
- LightGarden je ustvaril prvi slovenski notranji vrtiček, ki s pomočjo posebne razsvetljave zagotavlja optimalne pogoje za rast zelišč in mikro zelenjave v stanovanju.

V kategoriji Scale-up so bila nominirana podjetja, ki so bila prepoznana kot uspešna hitro rastoča podjetja z globalnim potencialom:
- iSmart razvija inovativne pametne sisteme odklepanja vhodnih vrat brez uporabe ključa.
- Natural Log House izdeluje lesene hiše iz brun, ki omogočajo bolj zdrav način bivanja.
- Good4Dogs proizvaja naravno, surovo hrano za pse, ki velja za zdravo in naravno prehrano hišnih ljubljenčkov.

Na velikem platnu je potekala premiera novonastalih promocijskih videov za vsakega finalista. Sledil je sproščen pogovor na odru z vsakim izmed njih. Vrhunec pa je bila svečana razglasitev zmagovalca v vsaki kategoriji. Slavila je mlada podjetnica Teja Urankar z naravno kozmetiko Butter Be Kind v kategoriji Start-up ter podjetje iSmart biometrične rešitve v kategoriji Scale-up. Po razglasitvi in čestitkah zmagovalcem je sledilo prijetno druženje, mreženje podjetnikov in okusna pogostitev, ki jo je pripravil Big Bear, lanskoletni finalist izbora ZLATA ŠAPA.

Več o finalistih ZLATA ŠAPA 2022 / Video predstavitve podjetij

START-UP kategorija

Butter be Kind
Za blagovno znamko Butter be Kind stoji biofarmacevtka Teja. Ustvarila je slovensko naravno kozmetiko za nego tudi najbolj občutljive kože. Svoje produkte že prodaja širom Evrope preko spletne strani ter butičnim hotelom. Izdelki so popolnoma naravni, cilj podjetja pa je zmanjševanje količine odpadne embalaže v kozmetični industriji. Kot sami pravijo, izdelujejo produkte, ki ljudem pomagajo najti veselje v vsakem trenutku.

a:musé
Urban in Eva sta razvila oblikovno dovršene sveče iz slovenskega čebeljega voska in soje ter naravnih eteričnih olj. Leta 2021 sta se prvič preizkusila na tekmovanju Zlata Šapa, kar pa se ni izteklo po pričakovanjih. Zato sta zavihala rokave, razvila pravi prototip, izdelala prvo serijo sveč in pripravila poslovni načrt, za katerega verjamemo, da bo prinesel lepe uspehe.

LightGarden
Ustanovitelj blagovne znamke Lightgarden, Jaka Iglič, je razvil prvi slovenski notranji vrtiček z optimalnimi pogoji za rast zelišč in mikrozelenjave. S pomočjo posebne razsvetljave, ki v celoti nadomesti sončno svetlobo, omogoča, da si lahko vsak doma pridela svežo, kakovostno mikrozelenjavo in zelišča. Kupci imajo na voljo različne modele za različne potrebe. Naročite jih lahko kar v njihovi spletni trgovini.

SCALE-UP kategorija

iSmart
Podjetje iSmart se ukvarja s celovitimi rešitvami za pametno kontrolo dostopa v vhodnih vratih. V kratkem času svojega delovanja so se specializirali za biometrične ključavnice. Kljub temu, da so postali v zelo kratkem času eno vodilnih podjetji na področju biometričnih dostopov v Evropi, se niso ustavili. Naslednji korak je vključevanje umetne inteligence v razvoj rešitve za dostop v poslovne ali fizične objekte.

Good4Dogs
Podjetje Good4dogs proizvaja hrano za hišne ljubljenčke, specializirali pa so se na področju surove pasje prehrane. Podjetje je svoj prvi preboj doživelo z nastopom v oddaji Štartaj Slovenija, skozi katero so si prislužili sodelovanje s trgovsko verigo SPAR Slovenija. Danes jih najdemo v trgovinah Spar in Mr. Pet po celotni Sloveniji, naslednji korak pa je vstop na hrvaški trg in širitev proizvodnje.

Natural Log House
Še preden je nastalo podjetje in blagovna znamka Natural Log House, so sprva zgradili hišo iz brun za lastne bivanjske potrebe. Kasneje pa so prepoznali priložnost na trgu in se odločili, da se s tem pričnejo ukvarjati profesionalno. Iz leta v leto podjetje raste, se razvija in gradi občudovanja vredne brunarice po Sloveniji in okoliških državah.

O natečaju ZLATA ŠAPA
Podjetniško tekmovanje ZLATA ŠAPA 2022 je namenjeno vsem s kopico ‘malih norih idej’, ki se ne bojijo izziva in so temeljito pripravljeni na raznorazne viharje na poti do cilja. Pogumni posamezniki in mlada podjetja iz lokalnega okolja so se podala na lov za nagradami in novimi veščinami. Na drugi strani pa smo organizatorji nagradnega natečaja na sledi tistim najbolj perspektivnim, ki se odzivajo na potrebe trga in so transparentni ter vztrajni. Z njimi kot inkubator »dihamo«, jim ponudimo tisto, kar potrebujejo in pustimo, da se dokažejo.

Program usposabljanja 16-ih delavnic, Inkubatorjev 4x4, je trajal pol leta - od marca do septembra. Skozi ta čas smo podjetnike pripravljali, kako se premišljeno in z jasnim ciljem lotiti svoje poslovne poti. Šli smo postopoma od osnov do naprednih konceptov na področjih oblikovanja poslovnega modela, financ, organizacije in prodaje. Osredotočili smo se na to, da omogočimo čim več praktičnih vsebin. Na zadnji delavnici, 7. septembra 2022, je sledil t.i. »pitch« oz. nastop pred strokovno komisijo, ki je nato izbrala 3 finaliste v kategoriji Start-up. Finaliste v kategoriji Scale-up so predlagali podjetniški svetovalci Podjetniškega inkubatorja Kočevje na podlagi analize preteklih bilanc in poznavanja aktualnega poslovanja. Zmagovalca pa je izbrala strokovna komisija.

ZLATA ŠAPA je bila razvita v okviru programa SIO-KOCEVJE-2020-22, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Občina Kočevje pa zagotavlja finančne nagrade za prepoznana perspektivna podjetja z namenom spodbujanja njihove nadaljnje rasti.

Več o Podjetniškem inkubatorju Kočevje
Podjetniški inkubator Kočevje prispeva dobršen delež k nastajanju novih podjetij in razvoju obstoječih podjetij, podjetniških skupin in podjetnikov na Kočevskem. Posamezniki, ekipe ali podjetja z inovativno poslovno idejo lahko pridobijo povratne informacije - vrednotenje ideje, pomoč pri izboljšanju poslovnega modela in vključitev v primerne nadaljnje aktivnosti - mentorski program, delavnice in/ali individualna svetovanja. V programih se pospešeno dela na oblikovanju poslovnega modela, testiranju trga in pomoči pri nastopu na trgu.

Pomemben del podpore je namenjen obstoječim podjetjem, ki želijo izboljšati svoje poslovanje, pri tem pa potrebujejo določena specialna znanja oz. pomoč pri postavljanju ideje na trg. Skozi celo leto se v inkubatorju in na ostalih lokacijah vrstijo brezplačni podjetniški dogodki in izobraževalne delavnice, ki postrežejo s primeri dobrih praks, prenosom znanj in mreženjem. Aktivnosti Podjetniškega inkubatorja Kočevje v okviru operacije SIO-KOCEVJE-2020-22 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.