Umivanje zob še zdaleč ni nekaj samoumevnega, ampak je veščina, ki se je moramo naučiti. Pogosto ljudje že več let uporabljajo napačne tehnike ščetkanja zob, pa se tega sploh ne zavedajo. Zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić, ki svoje delo opravlja že 20 let, opozarja na nenatančno in nepravilno ustno higieno pri vseh generacijah. Zato direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj poudarja pomembnost nenehnega izobraževanja na tem področju. Težave z zobmi, s katerimi se srečujejo pacienti, so največkrat ravno posledica nepravilnega in površnega ščetkanja.

Čeprav se nam zdi umivanje zob rutina, si jih veliko ljudi ščetka napačno. Redno umivanje zob še ne pomeni, da smo primerno poskrbeli za higieno naše ustne votline. Kakšna je pravilna skrb za ustno higieno?

Pravilno ščetkanje zob, uporaba zobne nitke, medzobne krtačke ali ustne prhe je ključni pogoj, da se izognete številnim neprijetnim zobnim težavam in celo hujšim boleznim. Pri svojem delu opažam, da pri umivanju najpogosteje izpuščamo ploskve, pozorni pa smo le določene dele. Pogosto pozabimo tudi na čiščenje medzobnih prostorov in jezika, kar je zelo pomembno za ustno higieno. Jezik je namreč glavni indikator čistih zob, zato nanj nikakor ne smemo pozabiti.

Opažate tudi, da je najpogostejša napaka pri umivanju zob smer ščetkanja. Drgnjenje s ščetko levo in desno ali gor in dol ni ustrezno. Kaj svetujete za zdrave in močne zobe?

Pomembno je, da zobe ščetkamo od dlesni proti zobu in na koncu uporabimo še zobno nitko. Le-ta doseže tiste ostanke hrane, ki jih z navadno zobno ščetko ni mogoče odstraniti. Prav tako je pomembno, da pri ščetkanju nismo površni. Seveda se prav vsakemu izmed nas zjutraj mudi, a se moramo zobem vseeno posvetiti. Zunanje in notranje ploskve zob ščetkamo z  krožnimi gibi, od dlesni proti zobu. Grizne ploskve čistimo drugače, in sicer s potegi naprej in nazaj. Če bi tehniko, ki jo uporabljamo za grizne ploskve, uporabili za čiščenje zunanjih in notranjih ploskev zob, bi umazanijo zatlačili v medzobne prostore. S tem bi tvegali poškodbo dlesni.

Veliko škode v ustni votlini lahko povzroči že nekakovostna zobna ščetka. Priporočate mehke, trde ali poltrde ščetke?

S ščetkanjem zob masiramo dlesni in odstranjujemo zobne obloge. Če je zobna ščetka slaba, lahko naredimo več škode kot koristi in dlesen celo poškodujemo. Kakovostna zobna ščetka naj bo bogata s ščetinami. Najboljše zobne ščetke imajo več tisoč ščetin, ki so na koncu zaobljene. Ne sme bit prevelika tako da lažje dostopamo do  lahko dostopajo do najbolj skritih kotičkov naše ustne votline in odstranijo še tiste zadnje ostanke hrane. Mehkejša kot je krtačka, daljši mora bit čas čiščenja. Priporočljivo je, da s strgalom za čiščenje jezika na koncu očistimo še jezik.

Na kaj naj bomo pozorni pri nakupu zobne ščetke?

Pri izbiri zobne krtačke moramo paziti na njeno mehkobo. Najboljša zobna krtačka naj ne bo premehka ali pretrda. Pretrda zobna ščetka lahko ob nepravilni tehniki čiščenja  poškoduje dlesen, ki jo odrinemo od zoba in s tem razgalimo zobni vrat, ki je na dotik zelo občutljiv. Z manjšo glavo zobne ščetke lažje dosežemo zobne ploskve zadnjih kočnikov. Glava zobne krtačke naj bo tako velika, da zajame enega do dva zoba. Velikost ščetke izbiramo glede na velikost ust.

Že 20 let ste zobozdravnica, predavate na Akademiji za laserje in zdravje,   vaša klinika je opremljena z najsodobnejšo zobozdravstveno tehnologijo. Prav tako že vrsto let opravljate manjše estetske posege, svoje znanje o uporabi laserjev pa na izobraževalnih delavnicah delite že enajsto leto.

Že dvanajst let se ukvarjam z laserji v stomatologiji in nekaj teh najsodobnejših naprav uporabljamo tudi pri pomlajevanju kože obraza vratu, ustnicah, odstranjevanju raznih nepravilnosti,  žilic, dlak, znamenj, in pri odpravi aken. Z laserjem naredimo tudi terapijo za odpravo smrčanja.

Tako kot v drugih panogah se tudi v zobozdravstvu spremembe dogajajo s svetlobno hitrostjo. Zato je pomembno, da zobozdravniki ves čas sledijo novim trendom in postopke čim bolj digitalizirajo.

Res je. Digitalizacija v zobozdravstvu nam olajša veliko stvari. Digitalni podatki, kot so posnetki, skeni in rentgeni, pomagajo pri sestavi 3D rekonstrukcije celotne čeljusti in 3D diagnostiki. Danes z digitalizacijo, dosegamo predvsem bistveno boljšo diagnostiko, možnost konzultacije z kolegi iz celega sveta ,merljivo v urah ne več v tednih ali mesecih. Prav tako nam omogoča natančno realizacijo predvidene terapije, za katere v računalniških programih izrišemo končen izzid terapije, nato izdelamo vodila za posege, ki nam omogočajo izredno natančnost in s tem doseganje načrtovani rezultatov.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek


Nazaj