»Recept za uspeh je prodornost, vztrajnost, natančnost in dobra vizija«, je prepričana Bernarda Škrabar, direktorica Detektivsko-varnostne agencije. Kot ženska na vodilnem položaju, ki se ukvarja s prav specifično dejavnostjo, se je na svoji poti srečala s številnimi ovirami. A je z vztrajnostjo, delom in pogumom uspela v detektivskem svetu. Rešitev ne išče z agresijo, temveč skuša biti čim bolj prodorna. V njenem podjetju poudarjajo ženske kvote in sodelovalni način vodenja, z mednarodno dejavnostjo pa so Slovenijo postavili na svetovni zemljevid profesionalnih detektivov.

Na mednarodnem kongresu združenj detektivov IKD v Istanbulu je bila Slovenija izbrana za gostiteljico prestižnega srečanja leta 2021. Vi ste vložili kandidaturo, prav vsi udeleženci so jo tudi potrdili. Kaj vam izbor pomeni?

Počaščena sem, da bo gostiteljica srečanja prav Ljubljana. Zame je to, da sem vložila kandidaturo in predstavljala državo, velik uspeh, med drugim tudi iz razloga, ker sem leta 2007, ko smo se včlanjevali v združenje IKD, pri tem aktivno sodelovala. Kot da bi to, da pripeljem srečanje domov, čakalo več kot desetletje, ravno name. Izbor naše države je potrditev, da smo na pravi poti, saj so za nas glasovali vsi. Tako smo ob bok stopili bolj prepoznavnim evropskim državam. V svetu digitalizacije je namreč vse bolj pomembno mednarodno sodelovanje, kjer imaš razvito mrežo zanesljivih in profesionalnih detektivov po svetu, ki se znajo hitro odzvati. Mednarodna srečanja so priložnost za povezovanje, mreženje in spoznavanje novih stvari.

Svetovna javnost na mednarodnih srečanjih tudi vidi, da smo Slovenci aktivni pri različnih projektih doma in v tujini.

Res je. Pomembno se je povezovati in deliti izkušnje. Dober glas o detektivski dejavnosti v Sloveniji in naši državi na sploh se z mednarodnimi srečanji hitreje širi. Različna srečanja so priložnost, da se tudi Slovenija postavi na svetovni zemljevid profesionalnih detektivov. Svetu lahko pokažemo, da tudi majhna država sledi vsem svetovnim trendom v detektivski dejavnosti. Vsekakor nas ne gre podcenjevati.

Pravite, da je prihodnost v družbah, kjer je več detektivov. Zagovarjate povezovanje in skupno delo. Lahko kolektivno delo prinese boljše rezultate?

Pogosto preiskujemo primere in opravljamo nadzore, ki trajajo po več dni, tednov ali celo mesecev. En sam človek bo težko že en sam dan nadziral človeka, kaj šele dlje. Pomembno je nenehno izobraževanje, usposabljanje, sledenje trendom, kar pa večinoma počnemo v tujini. Moje zadnje usposabljanje na tem področju je bilo letos poleti v Berlinu.

Detektivska dejavnost je v Sloveniji zakonsko regulirana že 24 let, a se o njej vseeno ne sliši veliko. V Sloveniji je okoli 90 ljudi, ki opravlja delo detektiva. Si vas večina ljudi predstavlja kot preiskovalce v plaščih in z orožjem?

Ne sedim v grmovju, ne oprezam za nezvestimi partnerji, saj ima večina detektivov zelo malo tovrstnega dela. Zato so vse romantične oziroma filmske predstave o naši dejavnosti odveč. V praksi se namreč včasih zgodi, da tudi po 20 ali več ur sedimo v vozilih in se ne zgodi nič. Gledamo v stavbo, iz katere ne pride nihče. Zato so natančnost, potrpežljivost in tudi konstruktivna trma tiste lastnosti, ki jih mora imeti pravi detektiv, da lahko zdrži ure opazovanja in čakanja na pravi trenutek, ki ga morda sploh ne bo. Pri nas več kot 95 odstotkov dela opravimo za podjetja in javno upravo. Primeri, ki jih obravnavamo, pa so iz leta v leto bolj zapleteni in za njihovo uspešno reševanje potrebujemo vedno več znanja, ustrezne opreme in predvsem izkušenj. Naše delo je sicer kdaj tudi akcijsko obarvano, a v prvi vrsti je resno in odgovorno.

Vse se digitalizira, zelo pomembna je tehnološka pismenost. Redno spremljate trende na področju komunikacij in družbenih omrežij?

Detektivi moramo slediti vsem novostim, treba je iti v korak s časom. Sodobna oprema, internet in forenzika so namreč pri našem delu nepogrešljivi. Naš forenzični laboratorij je razdeljen na dva segmenta, in sicer na testnega in procesnega, kjer izvajamo določene postopke digitalne forenzike in informacijske varnosti.

Ste zelo prilagodljivi trgu in strankam. S čim vse se ukvarjate v vašem podjetju?

Najpogosteje preiskujemo nepravilnosti v podjetjih in javni upravi, notranje tatvine, odtekanje informacij ali lažno prikazovanje potnih stroškov ter zavarovalniške goljufije. Direktorji nas pokličejo, če sumijo, da je njihov delavec vinjen, dnevno pa nadziramo tudi bolniške dopuste.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek

Foto: Barbara Reya


Nazaj