Več kot 350.000 pacientov, 125.000 tisoč operativnih očesnih posegov, šest klinik v štirih državah je le nekaj podatkov, ki opisujejo uspešno 20 letno delo dr. Nikice Gabrića, ustanovitelja in direktorja Klinike Svjetlost, ki velja za največjo in najsodobnejšo očesno kliniko v jugovzhodni Evropi. Dr. Gabrić je doktor znanosti, profesor in specialist oftalmologije, redni profesor na medicinski fakulteti Univerze na Reki in soustanovitelj Akademije medicinskih znanosti Hrvaške. Objavil je več kot 400 znanstvenih in strokovnih prispevkov v domačih in tujih časopisih ter petih knjigah, operiral je v 17 državah na svetu, opravil že več kot 30.000 operacij, oči pa so mu zaupali številni politiki in zvezdniki.

Dr. Nikica Gabrić, podatki govorijo sami zase, a vseeno, kako bi vi strnili zadnjih 20 let od ustanovitve Klinike Svjetlost?

Ponosen sem na našo zgodbo. Začeli smo kot oftalmološka poliklinika s tremi zaposlenimi v enem stanovanju. Pozneje smo se širili znotraj iste zgradbe, vendar so prostori postali premajhni, mi pa neučinkoviti. Zato smo leta 2009 odprli nove prostore z več kot 2000 kvadrati, naslednje leto smo dobili status Specialistične bolnišnice za oftalmologijo in Klinike za oftalmologijo Medicinske fakultete na Reki. Svjetlost je s tem postala prva zasebna očesna bolnišnica z znanstveno-raziskovalnim statusom v JV Evropi. Že po dveh letih smo se razširili tudi v BIH, v Sarajevo in Banja Luko, letos pa smo obeležili peto leto dela Klinike Svjetlost v Splitu. Nedavno smo odprli še dve novi kliniki v Budvi in v Novem Sadu. Trenutno imamo 45 oftalmologov, ki delajo izključno v Kliniki Svjetlost, skupaj 115 zaposlenih.

Marsikdo bi si mislil, da ste dosegli vse, kar se na tem področju doseči da …

Nikakor. Ne bomo se ustavili. Delamo na tem, da bomo čez nekaj let realizirali investicijo v razširitev sedanjega objekta v objet ki bo dvakrat večji. Če želite biti uspešni, morate biti motivirani, si nenehno zastavljati cilje, da se strast in energija ne bi prekinila. Ko ste zadovoljni z doseženim, lahko greste samo navzdol. Strast bo zbledela, energija izginila, ljudje pa odšli.

Bojazni, da bi vam zmanjkalo pacientov, ni. Interesa za tovrstno zdravljenje je namreč vedno več. Največ vaših pacientov imate še vedno iz Slovenije, dobro prepoznani ste še v Avstriji, Italiji in Nemčiji, kličejo vas celo iz Norveške in Danske. Svoje oči pa so vam zaupali tudi številni znani …

Res je. Med našimi pacienti je polno znanih obrazov, veliko  ministrov,  pevcev, kot so Oliver Dragovjević, Neda Ukraden, Špela Grošelj, Jasmin Stavros, Matija Vuica., nogometašev, med zadnjimi nas je obiskala tudi slovenska igralka Zvezdana Mlakar. Na pregledu pa se je pri nas ustavila tudi nekdanja žena aktualnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa Ivana Trump.

Kateri pa so najpogostejši posegi, ki jih opravljate na vaših klinikah?

To sta zagotovo laserska operacija dioptrije in sive mrene. Bil sem prvi med zaposlenimi na kliniki, ki sem oba posega preskusil tudi na sebi. Z lasersko operacijo sem odpravil dioptrijo, pred kratkim pa sem z vgradnjo leče, ki omogoča odličen vid, odpravil še sivo mreno. S tem sem dokazal, da verjamem v tisto, kar priporočam svojim pacientom.  Sicer pa pri nas nudimo kompletno oftalmološko storitev, ukvarjamo se z vsemi segmenti očes in uspešno zdravimo najbolj kompleksna obolenja.

Niste le eden največjih strokovnjakov za zdravljenje oči v JV Evropi ampak tudi izvrsten manager, vizionar in mentor svojim zaposlenim. Zakaj menite, da je vse našteto pomembno za uspeh?

Res je, da veliko energije vlagam v razvoj lastne vizije, dobro izurjen in strokoven kader ter sodobne oblike zdravljenja z najsodobnejšimi tehnološkimi pridobitvami. Moji standardi dela so zelo visoki, dosegam jih lahko le s popolno predanostjo, nič manj ne pričakujem od zaposlenih. V zameno jih naučim vsega, kar znam, omogočim jim najboljša izobraževanja doma in v tujini. Prav tako želim, da v delu uživajo. Če so pri svojem delu ljubeznivi in profesionalni, pomeni, da so na svojem delovnem mestu zadovoljni.

Pripravila: Mojca Vakselj


Nazaj