Največja, najbolj fascinantna razstava oz. nekaj, kar še nismo videli. To je Expo 2020 v Dubaju, največji svetovni dogodek v letošnjem letu in na sploh največji v zadnjih letih. Expo prvič poteka v kakšni od arabskih držav, trajal pa bo vse do 31. marca prihodnje leto. Za slovenska podjetja je svetovna razstava izrednega pomena. O tem smo se pogovarjali z Maticem Volkom, generalnim komisarjem Slovenije za Expo 2020, ki pravi, da je edinstvena razstava za Slovenijo odlična priložnost, da svetu pokaže najboljše, kar ima, naša podjetja pa lahko stkejo nove poslovne priložnosti in se podajo na nove trge po vsem svetu.

Slovenija ima na svetovni razstavi svoj veličasten paviljon, in to na izjemni strateški lokaciji. To je res izjemen dosežek ministrstva.
Res je, slovenski paviljon se nahaja ob enem od treh glavnih vhodov, zagotovo pa najbolj izstopa prav zaradi zelene fasade, v katero je vgrajenih 45.000 sadik rastlin in pa lesene strehe, ki je izdelana iz slovenskega lesa. Odločitev, da se Slovenija na tokratnem Expu predstavi z lastnim paviljonom in s celovitim programom, je del strateških načrtov naše države za okrepitev sodelovanja z okolji, ki predstavljajo zanimive trge za naše gospodarstvo, turizem, inovacije in kulturo. Dogovor o sodelovanju na Expu 2020 je Slovenija podpisala kot tretja država po vrsti, kar je tudi eden izmed razlogov zakaj naš paviljon stoji na tako hvaležni lokaciji. Na Expu se sicer predstavlja kar 192 držav, od katerih jih ima 83 samostojni paviljon.

Naša »hiša« oz. paviljon je zelo zelen, nahaja pa se poleg švedskega, litvanskega in uzbekistanskega. Kaj sporoča obiskovalcem in svetu?
Naš paviljon je prava lebdeča oaza na vodni gladini, kar predstavlja slovensko modrost, inovativnost in energijo. Po obodu objekta iz lesene konstrukcije je nameščeno rastlinje, inovativnost slovenskega gospodarstva pa predstavlja kot sito oblikovana streha objekta. V pritličju se nahajata showroom, predstavitveni prostor za promocijo gospodarstva in turizma ter interaktivna soba, ki na inovativen in interaktiven način prikazuje naravne in kulturne dediščine turizma in športa. Največji tehnološki zalogaj je bila vzpostavitev prve 360-stopinjske projekcije v prvem nadstropju paviljona, kjer se nahajata Smart room in Green room, kjer lahko obiskovalci v dveh filmih spoznajo zelen in pameten značaj Slovenije. Posebej živahno dogajanje pa se ves čas odvija tudi v Slovenskem poslovnem središču, ki se razprostira v drugem nadstropju paviljona in je že gostilo številne poslovne delegacije in obiske visokih predstavnikov iz Slovenije ter tujine.

Za slovenska podjetja je dogajanje na največjem letošnjem svetovnem dogodku – mogočnem in impresivnem Expu 2020 – izjemnega pomena. Zakaj?
Gre za največji globalni dogodek od začetka pandemije covida-19. Samo v oktobru je naš paviljon obiskalo okoli 120.000 obiskovalcev. Na Expu je posebej živahno za vikend – ob petkih in sobotah in pa v večernih urah, ko se nad razstavo spusti tema in ji doda kanček čarobnosti.

To je izjemna priložnost tudi za slovenska podjetja, da se predstavijo številnim udeležencem, stkejo nove poslovne priložnosti in se podajo na nove trge po vsem svetu. V pol leta se bo na slovenskem paviljonu odvilo kar 11 tematskih sklopov, med njimi: podnebje in biotska raznovrstnost, vesolje, razvoj mest in podeželja ter pametne zgradbe, tovarne prihodnosti in razvoj materialov, digitalizacija in umetna inteligenca, potovanja, povezovanje in mobilnost, trajnostni razvoj, zelene tehnologije in les, zdravje in dobro počutje, prehrana in kmetijstvo, kulturne in kreativne industrije ter voda. Ob vsaki temi oz. na vsakem dogodku je prisotna ena delegacija z več podjetij iz Slovenije. Sicer pa se v slovenski hiši vsak mesec predstavi približno 20 naših tako malih, srednjih kot tudi velikih podjetij. Vsako od njih se obiskovalcem predstavlja en teden.

Uradni slogan Expa 2020 je Connecting Minds, Creating the Future (Povezovanje misli, ustvarjanje prihodnosti). Znotraj tega se prepletajo trije tematski sklopi; mobilnost, priložnost in trajnostni razvoj. Slovenija se v Dubaju predstavlja z geslom Slovenia: Green and Smart Experience
Drži, naša dežela na sončni strani Alp s sloganom poudarja trajnostno, sodobno in ustvarjalno plat našega značaja. V našem pavilijonu so v ospredju zgodbe o prepletu neokrnjene narave ter znanja in inovacij. Skozi multimedijske predstavitve Slovenija predstavlja svoje glavne adute – od tistih kotičkov naše dežele, na katere smo še posebej ponosni, do izvirnih doživetij za ustvarjanje nepozabnih spominov. Ko obiskovalci obiščejo našo hišo, lahko opazijo in spoznajo, kako zelena dežela je Slovenija in kako pri nas živimo. Naš fokus pa sicer usmerjamo na poslovni del. Na slovenskem paviljonu se bo v času trajanja Expa predstavilo več kot 120 podjetij, ki so inovatorji vsak na svojem področju. Pripravljen imamo močan poslovni program, ki bo odprl številne priložnosti, razmišljanja in nova partnerstva. Samo v oktobru smo v slovenskem poslovnem središču gostili 10 poslovnih dogodkov, ki so bili namenjeni širi javnosti, sem pa niso všteti dogodki, ki so jih organizirala slovenska podjetja in so bila namenjena njihovim poslovnim aktivnostim. Poleg tega smo kot država sodelovali tudi na dogodkih, ki so bili del širšega mednarodnega povezovanja. Tako smo imeli izpostavljeno vlogo na Dnevu Evropske unije, pa na treh odmevnih dogodkih na ženskem paviljonu, na temo krepitve enakih možnosti v vesoljskem gospodarstvu, drugi na temo žensk in kariernega napredka ter tretji na temo žensk in oblikovanja pametnih mest prihodnosti. Novembra nas je že obiskala delegacija pametnih mest prihodnosti z ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem na čelu, v novembru pričakujemo še eno številčno poslovno delegacijo s področja pametnih tovarn in materialov, vrsto zanimivih poslovnih dogodkov pa bo dopolnil še obisk slovenskega znanstvenika dr. Jureta Leskovca z univerze Stanford, ki bo na slovenskem paviljonu predaval konec novembra.

Intervju je pripravil Sašo Avramovič