Svetovno priznano podjetje Ledinek, ki izdeluje celovite in kompletne linije za obdelavo lesa, stalno vlaga v zaposlene, nenehno raste in se razvija. To dokazujejo tudi njihovi uspehi na tujih trgih – v zadnjih dveh letih so obseg delovanja povečali na več kot 50 držav. »Samo v zadnjih parih letih smo prodrli še v Kanado, Izrael, Urugvaj, na Slovaško in Japonsko. Projekt v Južni Ameriki je na primer eden pomembnejših, kar smo jih delali,« je poudaril vodja prodaje pri podjetju Ledinek Engineering Robert Mlinarič.

Nedavno ste svoje delovanje razširili tudi v Južno Ameriko, natančneje Urugvaj. Zakaj je ta država tako pomembna?
Tako je, v Urugvaju načrtujemo začetek montaže prvega obrata za proizvodnjo križno lepljenih plošč v tej državi. Nedavno smo odposlali prvo ekipo. V Južni Ameriki tak projekt še ni bil izveden. Pomemben je, ker bo oblikoval matriko predelave lesa Urugvaja. Državo bo postavil na svetovni trg inženirsko obdelanega lesa. Za nas je to prvi projekt v tej državi in zelo velik po obsegu.

Jeseni boste zaključili tudi projekt v Izraelu.
Tam smo zmontirali celotno vstopno mehanizacijo s predskobeljno linijo in linijo dolžinskega spajanja s strojem Kontizink 2000. Trenutno prehajamo v fazo programiranja linije, ki bo po tem koraku usposobljena za delo, mehansko montažo pa smo že zaključili.

Nedavno ste zaključili enega največjih projektov, tokrat precej bližje domu, na Češkem. Je to prvi projekt v tej državi?
Drži, končujemo največji projekt na Češkem, in sicer montiranje linije za izdelavo čelnega spoja. Projekt je v polnem zagonu v fazi povečevanja kapacitete. Pred tem smo v tej državi že postavili nekaj hitrih skobeljnih strojev, vendar noben projekt še ni bil tako obsežen. Sedaj smo pripeljali stroj Kontizink 5000 H, ki proizvaja horizontalne čelne spoje in ima kapaciteto do 5 tisoč metrov na uro proizvedenih lamel. S tem smo postavili novo linijo za izdelavo lamel za proizvodnjo križno lepljenih plošč (CLT).

Že kar nekaj časa ste aktivni v Nemčiji in Avstriji. Ste se v zadnjem času tam lotili novih projektov?
V začetku leta smo zaključili z največjo kompletno linijo križno lepljenih plošč (CLT) v Nemčiji. V podjetju Ante bodo tako z novo linijo lahko izdelali preko 100.000 m³ plošč na leto. Sicer pa ravnokar začenjamo montažo nove opreme pri dolgoletni stranki. Poleg tega dobavljamo stroje za Binderholz, ki je največji predelovalec masivnega lesa v centralni Evropi in drugi največji v Evropi. Tudi v Avstriji smo zaključili projekt in pričeli z montažo proizvodne linije pri podjetju Mosser Leimholz. Novi projekti se pojavljajo ves čas, ne samo v državah, kjer smo »novi«, ampak tudi tam, kjer smo prisotni že dlje časa.

Precej poznana vam je tudi Skandinavija, na Švedskem na primer ravno zaključujete drugega od največjih projektov?
Drži, na Švedskem smo v novem tovarniškem obratu postavili linijo za proizvodnjo križno lepljenih plošč (CLT) v švedskem podjetju Södra. Projekt je trenutno v zaključni fazi PLC programiranja, testiranja opreme in šolanja kadrov. Posebnost projekta je v tem, da smo pri pripravi in realizaciji projekta morali upoštevati švedske standarde izdelave opreme. S Finsko sodelujemo že 23 let, tam pa je v teku projekt, ki bo zaključen jeseni. Trenutno je v fazi montaže linije skobljanja in sortiranja, montaža bo konec septembra.

Med proizvajalci avtomatskih linij za proizvodnjo lesnih polizdelkov ste zagotovo najbolj celostni. Kaj menite je tisto, kar vas postavlja v sam vrh?
Vse stroje smo razvili z lastnimi idejami, so plod lastnega razvoja in patenta. Dnevno razvijamo nove stvari, zato se zaposleni ne samo učijo, temveč tudi razvijajo. Soustvarjajo in spoznavajo najboljše prakse številnih tujih držav, mi pa slovensko znanje širimo po vsem svetu.

Intervju je pripravila Karin Lisjak