Konec leta je tudi čas obdarovanja, česar se še posebej zavedajo v podjetju Acron s 30–letno tradicijo, ki ima po Sloveniji papirnice Office&More, galanterije Bags&More, spletno trgovino s šolskimi potrebščinami go2school.com in največjo spletno galanterijo pri nas bagsandmore.si. Zavedajo se, da je bolje, če lahko pomagaš. Zato so v zadnjih 3 letih donirali že več kot 110.000 evrov sredstev in izdelkov različnim organizacijam. Trenutno poteka njihov dobrodelni Festival daril, že četrtič zapovrstjo pripravljajo akcijo Darilo za prijatelja. Zakaj je treba pomagati, katere akcije imajo in kako lahko sodelujete, pa nam je zaupala Tina Naraglav, vodja marketinga in odnosov z javnostmi pri podjetju Acron.

V vašem podjetju v ospredje dajete dobrodelnost in večina akcij v tem sklopu ima v imenu besedno zvezo »ZA PRIJATELJA«. Zakaj?
Zavedamo se pomena dajati in pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Z akcijami želimo ozaveščati otroke, da mislijo na svoje prijatelje in tiste, ki jih mogoče ne poznajo, vendar s pomočjo naredijo prijateljsko gesto. Zato ima večina projektov z dobrodelno noto, ki jih čez leto izvajamo, v imenu besedno zvezo »ZA PRIJATELJA«. Ponosni smo, da v vseh letih, odkar imamo tovrstne aktivnosti, doživljamo vse večji odziv. V različne projekte smo vključili tako šolarje kot vrtčevske otroke iz vse Slovenije in mislim, da so skoraj vsi šolarji že slišali za projekt Rišem za prijatelja. Verjamemo, da je velik korak naprej, če mlade naučimo, da je dajati nekaj lepega. Ko daš za prijatelja, daš vsem in predvsem sebi.

Trenutno poteka akcija Darilo za prijatelja. Kaj to konkretno pomeni?
V papirnicah Office&More in galanterijah Bags&More je med tisoč drugimi na voljo pet posebnih izdelkov oz. igrač za nakup. Če kupci v novembru in decembru kupijo enega izmed izbranih izdelkov, mi istega podarimo organizaciji Božiček za en dan in slovenski Karitas. V novembru smo tako podarili 1200 igrač organizaciji Božiček za en dan. S tem dopolnijo darilne škatle za otroke iz revnih okolij. Naš cilj v decembru je podariti še vsaj 2500 igrač. V akciji Darilo za prijatelja imamo vsako leto različne dejavnosti, pri enih doniramo denar, darila oz. različne zbrane izdelke. V letu pred epidemijo smo na primer zbrali več kot 2000 plišastih igrač in ostalih materialov.

Bližamo se novoletnim praznikom, zato so aktualni tudi dogodki za otroke. Kaj ste vi pripravili zanje?
V sklopu Festivala daril smo pričeli z zelo simpatično aktivnostjo Pismo Božičku. Za otroke smo pripravili osem delavnic, kjer bodo otroci izdelovali novoletne voščilnice v Jolly kotičkih in tudi pisali pisma Božičku. V poslovalnicah bosta v času delavnic prisotna tudi Miklavž in Božiček, ki bosta zabavala otroke, z njima se bodo lahko tudi fotografirali. Sicer pa vabim vse otroke, da v naših poslovalnicah oddajo pismo Božičku, ki ga dobijo v poslovalnicah, lahko pa si ga natisnejo tudi na tem linku.

Pohvalno pa je, da imate dobrodelne akcije skozi vse leto, zato je težko izbrati samo najpomembnejše. Pa vseeno, katere bi izpostavili?
Ena najbolj odmevnih je kreativno-dobrodelni natečaj Rišem/pišem za prijatelja. Na njem sodelujejo tako osnovnošolci kot tudi malčki iz vrtcev in srednješolci. Izredno ponosni smo, da se je letos prijavilo že več kot 500 šol in vrtcev in več kot 700 mentorjev. Zmagovalna likovna in literarna dela na določeno temo krasijo šolske zvezke, zbran denar od prodanih izdelkov pa se podari različnim dobrodelnim ustanovam in posameznikom. Poleg tega vsako pomlad že peto leto izvajamo projekt Z barvicami do nasmeha. Ob nakupu kompleta barvic Jolly dodaten komplet podarimo v dobrodelne namene. Omenila bi še projekt Knjiga za prijatelja, kjer zbiramo rabljene otroške knjige in jih podarimo otrokom iz revnejših družin. Služi pobegu otrok v fantazijski svet in je namenjen opismenjevanju.

Letos v podjetju obeležujete 30-letnico. Kaj to pomeni za vas?
Za podjetje to pomeni nenehno vlaganje v razvoj, kadre in želja biti najkakovostnejši ter vodilni ponudnik galanterije in potovalnega programa, kar mislim, da nam je že uspelo, gradimo pa tudi na prepoznavnosti naših papirnic Office&More in ponudbe za šolo. Po vsej Sloveniji imamo 67 poslovalnic, osrednja dejavnost pa so papirnice Office&More, galanterije Bags&More, spletna trgovino s šolskimi potrebščinami go2school.com in največja spletna galanterijo pri nas bagsandmore.si. V ospredje postavljamo dosegljivost po vsej Sloveniji in kakovostne izdelke, vse skupaj pa vedno prepletemo z dobrodelno noto. Tako že vneto razmišljamo o novih akcijah in načrtih za naše najbolj ranljive skupine.

Intervju je pripravila Karin Lisjak.