Podjetje Piskar letos praznuje 36 let in je znano po svoji inovativnosti. Proizvajajo polietilenske folije in vrečke, največ za odpadke iz gospodinjstev. Še posebej so prepoznani po dišečih vrečkah za odpadke, vrečkah na drsno zadrgo, vrečkah za mokre dežnike in za pleničke. So prvi v Sloveniji, ki so začeli proizvajati biorazgradljive vrečke za biološke odpadke, ki so povsem razgradljive in zato primerne tudi za kompostiranje. Pod svojo blagovno znamko imajo na trgu več kot 1000 izdelkov. Njihove izdelke najdemo v kar 10 državah, med drugim tudi čez lužo. So tudi zakoniti zastopniki izdelkov za dom znamke Toppits, Melitta in Cilia, pri njih pa lahko najdemo tudi vrečke in dišave za sesalnike Swirl.

V podjetju Piskar ste vedno skrbeli, da ste bili med prvimi, ki ste razvili določen izdelek. Od kod vam ideje za novosti?
Tako je. Veliko idej se porodi doma med pospravljanjem stanovanja in ob pripravi hrane. Takrat se najbolj opazi, kaj nam bi pri gospodinjskih opravilih prišlo prav. Nekaj novosti pa smo razvili tudi na željo kupcev in kot odziv na potrebe trga. Tako so nastale na primer naše dišeče vrečke za pleničke, pa tudi vrečke na zadrgo in dišeče vrečke za odpadke. Smo tudi prvi v Sloveniji, ki smo naredili vrečke za iztrebke kužkov in vrečke za mokre dežnike.

Pred kratkim ste na trg postavili tudi tri nove izdelke. Katere?
Razvili smo tri nove izdelke, in sicer vrečke s patentnim zapiranjem, ki so na voljo kar v treh velikostih, vrečke za led s samodejnim zapiranjem in vrečke za juhe z razširjenim dnom, katere napolnjene same stojijo. Uporabnika tako s svojimi izdelki spremljamo tako doma kot tudi na poti v službo ali ob nakupovanju v trgovini. Pri uporabnikih pa so še vedno najbolj priljubljene samostoječe vrečke za shranjevanje živil in vrečke z drsno zadrgo.

Nam zaupate skrivnost? Zakaj vaše vrečke tako lepo dišijo?
Skrivnost dišečih vrečk se skriva v eteričnem olju, ki ga dodamo osnovni surovini za izdelavo vrečk (granulatu). Rezultat tega so dišeče vrečke, ki lep vonj sivke, vanilje ali kave ponesejo v vaš dom.

Pozabili niste niti na najmlajše. Za njih ste pripravili vrečke za pleničke.
Vrečke za pleničke so super za shranjevanje uporabljenih pleničk – doma, na poti, na sprehodu. Vedno pridejo prav. Njihova posebnost je, da lepo dišijo, ne prepuščajo in zadržijo neprijeten vonj umazane pleničke. Njihova prednost so tudi ročaji, ki omogočajo priročno, higienično in zanesljivo zapiranje. Hkrati so tudi 100 % reciklažne, kar prispeva tudi k skrbi za ohranjanje narave lepe in čiste. To je tudi naša konkurenčna prednost, ki jo prepoznavajo naročniki iz tujine.

Kot ste že omenili, ste s svojimi izdelki prisotni po celem svetu. Kje vse vas še lahko najdemo?
Smo eden večjih proizvajalcev vrečk za odpadke in vrečk za gospodinjstvo pri nas. Pod svojo blagovno znamko na trgu imamo več kot 1000 izdelkov. To je tudi razlog, da vsaj 20 % celotne proizvodnje izvozimo, z leti pa se ta delež še povečuje. Zaupa nam kar 12 držav širom sveta. Sodelujemo z Ameriko, Avstrijo, Avstralijo, Dubajem, Litvo, Estonijo, Italijo, Grčijo, Izraelom, s Francijo, Hrvaško in z Veliko Britanijo. Najbolj pa nam je v ponos, da smo s segmentom reciklažnih vrečk, za katere smo morali pridobiti prav poseben certifikat, vstopili tudi na ameriški trg.

Ste tudi vi pozorni na vrečke, kamor koli greste? Imate »poklicno deformacijo«, ko ste na poti, in preverite kakovost ter material vrečk ali ne?
Seveda, kadar sem na poti, sestankujem, ali ko obiščemo kakšen sejem, sem vedno pozoren na to, kako so narejene vrečke, ki so v koših pisarn ali hotelskih sob. Pogosto vidim, da niso kakovostne, se hitro trgajo, nimajo trakov za zavezovanje, predvsem pa so namenjene samo enkratni uporabi. Pri nas je kakovost izdelave vedno na prvem mestu. Prav tako se naš segment vrečk nenehno dopolnjuje. Rezultat tega je, da smo pred časom razvili vrečke za podpultne koše, ki so širše in bolj plitve ter primerne za moderne kuhinje. Z biorazgradljivimi vrečkami pa skrbimo za zdravo okolje in naravo.

Omenili ste biorazgradljive vrečke. V čem so posebne?
Biorazgradljive vrečke za biološke odpadke so narejene iz reciklažnih materialov. Vrečke so izdelane iz rastlinskega škroba, pod vplivom vlage in toplote pa se s časom pričnejo razkrajati. Namenjene so organskim odpadkom in testirane na Inštitutu v Avstriji, zato imajo certifikat TÜV o biorazgradljivosti. To pomeni, da jih lahko namesto v koš za biološke odpadke odvrženo tudi na kompost. Pred nakupom vse uporabnike opozorimo, naj vrečke uporabijo hitro, predvsem pa naj jih ne kupujejo na zalogo. Niso namreč brez razloga biorazgradljive – že po nekaj dneh začnejo razpadati, zato nakup na zalogo odsvetujem.

Ste zakonit zastopnik izdelkov za dom in gospodinjstvo znamk Swirl, Melitta, Toppits in Cilia iz Nemčije.
Tako je. Poleg lastnih Piskar izdelkov za dom in gospodinjstvo, imamo tudi izdelke drugih proizvajalcev, tako da je izbira res široka. Uporabniki pri nas najdejo folije in peki papir znamke Toppits, kavne aparate in dodatke znamke Melitta, vrečke in dišave za sesalnike Swirl ter vse za pripravo okusnega čaja z izdelki Cilia. Novost v naši ponudbi so še vrečke za robotske sesalnike z lastnim košem za izpraznjevanje (Swirl Rob 1).

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Pri nas se vedno kaj »kuha«, zato bo gotovo kmalu na voljo kakšen nov izdelek za dom ali gospodinjstvo. Veseli smo tudi vaših predlogov, saj je naš glavni namen, da z našimi izdelki olajšamo in izboljšamo vsakdan uporabnika. S kakovostjo in z inovacijami si odpiramo vrata v svet ter v domove naših kupcev. Sicer pa si želimo, da v vsakem slovenskem domu »zadiši« po vrečkah Piskar. 

Intervju je pripravila Petra Viki Čeru


Nazaj