»Mlade želimo opogumiti, da razmišljajo širše in drzneje. Za celodnevno druženje lahko izberejo direktorja, župana, poslanca, glasbenika, igralca, športnika in celo evropsko komisarko,« je o edinstvenem projektu Sejanje optimizma povedal župan občine Trebnje Alojzij Kastelic. Občina Trebnje, nosilka certifikata Mladim prijazna občina, zato vabi vse mlade, ki želijo dan preživeti z uspešno osebo, da se prijavijo k sodelovanju. Svoj predlog lahko pošljejo na e-naslov info@trebnje.si. »Srečanja, ki smo jih organizirali, so bila odlična, nadobudni šolarji so jih opisali kot nepozabna,« je strnil župan Kastelic.

V občini Trebnje ste letos spomladi zagnali svojstven projekt, namenjen mladim, s ciljem, da se iz lokalnega že na začetku prelevi v vseslovenskega.

Mladino želimo povezati z uspešnimi športniki, umetniki ali politiki, ki pomagajo na poti ustvarjalnosti, izobraževanja in iskanja prave poti. Pomembno je, da pobliže spoznajo različne poklice in način dela. Ponosni smo, da Sejanje optimizma vodimo v okviru dveh evropskih projektov, Europe goes local in S.P.A.C.E. ali Street participation for active citizenship in Europe. Vzpostaviti želimo različne možnosti za mlade in za izražanje mnenja prebivalcev o lokalnih, državnih in tudi evropskih temah.

S projektom Sejanje optimizma vzpodbujate mlade od 15 do 29 let, da se aktivno vključijo v družbo in širijo svoja poznanstva. Od kje ideja za takšno svojevrstno povezovanje?

Življenje je pokazalo, da potrebujemo tudi projekte, ki vzpodbujajo ljudi, jih družijo in dajejo možnost vključevanja. Vsekakor gre za dobro priložnost za mlade, da iz lokalnega okolja odidejo v svet, nato pa se polni znanja in izkušenj vračajo nazaj. To naj bo motivacija za naprej, ne samo v Občini Trebnje, ampak tudi širše. Upam, da bomo sprožili val optimizma po vsej Sloveniji.

Med mlade želite vsejati miselnost, da imajo možnost uspeha tako v Sloveniji kot tudi tujini. Je ključ do velikih dosežkov v optimizmu?

Vse večja odprtost in povezovanje večine sveta omogoča razširjeno delovno ustvarjanje in aktivno sooblikovanje družbe. Mlad človek se lahko povezuje tako doma kot tudi po svetu. Nebo je meja, so rekli včasih, a danes, ko SpaceX osvaja nove daljave, niti to ne drži več popolnoma. Meje si postavimo sami. S Sejanjem optimizma bo morda v Sloveniji manj ovir, a več veselja, druženja in novega znanja.

Šolarji so si zaželeli srečanja z Omarjem Naberjem, Karlom Erjavcem in ustvarjalci muzikala Briljantina. Kako so se na druženje odzvali mladi?

Šolarka iz Trebnjega je dan preživela z glasbenikom Omarjem Naberjem, ki ji je zaigral na kitaro in klavir. Kasneje se jima je na kavi pridružil Rok Terkaj – Trkaj, na klepetu pa sta se ustavila tudi Rebeka Dremelj in Gašper Rifelj. Večer se je zaključil na vajah z zasedbo Omar Naber & band, osnovnošolka pa je bila navdušena nad glasbenikovo odprtostjo in iskrenostjo. Kot drugi je enkratno izkušnjo s politikom Karlom Erjavcem doživel devetošolec, ki se je v diplomatskih vodah počutil kot doma. Pohvalil ga je tudi minister, ki je hudomušno pripomnil, da v radovednem devetošolcu vidi svojega naslednika. V začetku junija pa je 15-letnica spremljala vajo za muzikal Briljantina. Med drugim je spoznala igralce Uroša Smoleja, Alenko Tetitkovič in Gojmirja Lešnjaka — Gojca ter vrhunskega glasbenika Patrika Grebla. Ustvarjalci muzikala so z igro, plesom in zabavnimi domislicami dekle, ki je odrsko izkušnjo opisala kot nepozabno, povsem očarali. Vesel sem pozitivnega odziva aktivnih šolarjev, ki so za nekaj ur vstopili v drug svet. Vsi, ki si želijo spoznati svojega vzornika, lahko prijavo še vedno pošljejo na e-naslov.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek


Nazaj