Andrej Boštjančič, direktor Softneta, ugotavlja, da podjetja že dolgo niso več zadovoljna z rešitvami, ki jih ponuja enotna informacijska storitev.  Zato so se v podjetju, ki je z lastnim omrežjem prisotno v kar 17-ih državah po vsem svetu, kot prvi slovenski operater priključili na ameriško stičišče internetnih ponudnikov DE-CIX New York, na katerem je preko 400 drugih operaterjev, predvsem iz Severne in Južne Amerike.

Pretok podatkov danes, na koncu 4. tehnološke revolucije, narašča in je vse bolj obsežen. Pogosto se pojavljajo novi poslovni modeli.

Te spremembe poslovnih modelov vplivajo na produktivnost zaposlenih, ki se soočajo s težavami v delovanju SaaS aplikacij. Poleg tega stroški WAN rastejo zaradi neučinkovite uporabe dodeljenih vezij. Informatiki se dnevno borijo s povezovanjem številnih uporabnikov prek številnih naprav do številnih oblačnih okolij. SD WAN tehnologija je čedalje popularnejša, sploh zaradi preprostega upravljanja in izvajanja. Nova tehnologija je razvila enotno, centralizirano nadzorno ploščo za konfiguracijo in upravljanje omrežja WAN, oblaka in varnosti, vzpostavila je enotno platformo in konfiguriranje brez dotika za vse lokacije ter s tem omogoča podrobne analize delovanja aplikacij in omrežja WAN za poslovno analitiko.

V Združenih državah Amerike se je ta tehnologija hitro razširila, predvsem zaradi velike razlike v ceni med internetnimi povezavami in zasebnimi omrežji, kot je IP MPLS. V Evropi so razlike v cenah znatno manjše ali pa jih sploh ni. Kakšno je oglaševanje?

Oglaševanje SD WAN tehnologije je zelo močno, rekel bi, da skoraj premočno. Delež denarja, vloženega v to tehnologijo, samo še narašča. To je globalno dejstvo.

Ta tehnologija uporabniku omogoča vzpostavitev zasebnega prostranega omrežja, ki povezuje geografsko oddaljene lokacije z javno internetno povezavo in tudi z zasebnim MPLS omrežjem. V čem vse je še njena prednost?

SD WAN tehnologija prav tako znižuje stroške upravljanja in izboljšuje uporabniško izkušnjo na  različnih lokacijah. Upravljalci omrežja pa lahko pasovno širino izkoristijo bolj učinkovito in omogočijo nemoteno delovanje najbolj zahtevnih poslovnih aplikacij, kot so denimo SaaS aplikacije, ter ohranijo visoko zaščito in varen pretok poslovnih podatkov.

Podatki za večjo varnost ne potujejo več nazaj do matičnega podjetja, temveč je za njihovo varnost in optimizirano delovanje poskrbljeno na več javnih oblakih.

SD-WAN arhitektura zajema optimalno varnost na ravni vseh podružničnih enot. Zahtevnost zaščite ključnih podatkov za mednarodna podjetja predstavlja izziv, ker aplikacije uporablja raznolika skupina oseb, katerih dostop je omejen glede na njihovo vlogo v podjetju. Zaradi omogočanja širokopasovnega dostopa v WAN omrežju so varnostna vprašanja toliko bolj pomembna in omrežnim strokovnjakom predstavljajo izziv, kako omogočiti najboljšo možno uporabniško izkušnjo in prav tako najvišjo varnost podatkov.

Če se ozreva malo v preteklost – tradicionalna WAN arhitektura je zajemala povezavo med matičnih podjetjem, podružnicami in podatkovnim središčem. Ker pa podjetja prehajajo na podatkovno oblačno poslovanje v obliki SaaS/IaaS, njihova WAN arhitektura beleži visok porast prenosa podatkov za dostop do različnih aplikacij.

Funkcija tradicionalnega WAN omrežja je bila povezovanje uporabnikov v podružnicah podjetja z aplikacijami na strežniku ali podatkovnem središču. Sedaj pa »stara« WAN omrežja postajajo nezmožna omogočati nemoteno delovanje poslovnih aplikacij in varen pretok poslovnih podatkov. WAN arhitekture enostavno ne morejo več slediti novim trendom. Zato rešitev predstavlja prav nadgrajeno in zmogljivejše omrežje, ki temelji na SD WAN tehnologiji.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek

Foto: Barbara Reya


Nazaj