Nenehno spremljanje razvoja sodobnih tehnologij in tehnoloških novosti je glavno vodilo uspešnosti telekomunikacijskih podjetij. Kot upravljalec lastnega naprednega mednarodnega telekomunikacijskega omrežja Andrej Boštjančič, direktor Softneta, ugotavlja, da podjetja že dolgo niso več zadovoljna z rešitvami, ki jih ponuja enotna informacijska storitev, prilagojena najširšemu krogu uporabnikov. Zato v podjetju, ki je z lastnim omrežjem prisotno v kar 17-ih državah po vsem svetu, kot prvi v Sloveniji pa omogoča storitev neposrednega dostopa t.i. AlibabaCloudexpress in TencentDirectConnect do vsebin na Kitajskem, sledijo vsem novostim poslovnega komuniciranja in naprednim tehnološkim modelom.  

V podjetju ste se priključili na ameriško stičišče internetnih ponudnikov DE-CIX New York, na katerem je preko 400 drugih operaterjev, predvsem iz Severne in Južne Amerike. Ste prvi slovenski operater, ki mu je to uspelo.  

Glavna prednost naše priključitve na omenjeno vozlišče je, da bodo naši uporabniki bistveno hitreje in brez vmesnih skokov lahko dostopali do virov, ki jih ponuja omenjenih 400 operaterjev. To je pri nas pomembno predvsem za velika podjetja, ki se recimo ukvarjajo s finančnimi storitvami ali te povezave uporabljajo za t. i. VPN povezave.

Poslovno komuniciranje je ključnega pomena za uspešno delovanje slehernega podjetja. S sodelovanjem podjetij s tujino naraščajo tudi stroški komuniciranja, zato IP telefonija po svetu postaja standard sodobnega poslovanja.

Res je, IP telefonija znižuje stroške klicev in ponuja več funkcij, ki povečujejo produktivnost zaposlenih ter lajšajo vsakodnevno poslovanje. Zato je vse bolj priljubljena VoIP (Voice over Internet Protocol) storitev, ki omogoča telefonijo preko internetnega protokola.

Z vse pogostejšim in intenzivnejšim sodelovanjem slovenskih podjetnikov s tujino je znižanje stroškov telefonije postal en izmed glavnih ciljev podjetij.

Prav zato imamo v našem podjetju storitev VoIP. Gre za napredne stacionarne telefone, ki delujejo prek IP spletnih strežnikov in v poslovnem svetu postajajo vse bolj priljubljeni. Med njimi lahko najdete tudi telefone prihodnosti, ki ponujajo najrazličnejše funkcije, od izbora zadnjih klicanih številk in možnosti nastavitve poslovnih funkcij, do glasovne pošte in datuma oziroma ure na zaslonu. Aparati se napajajo prek elektrike, ob neprekinjenem pogovoru pa zdržijo tudi do 10 ur.

Pretok podatkov narašča in je vse bolj obsežen, pojavljajo se novi poslovni modeli. WAN arhitekture enostavno ne morejo več slediti novim trendom. Rešitev je nadgrajeno in zmogljivejše omrežje, ki temelji na SD WAN tehnologiji.

Ta tehnologija uporabniku omogoča vzpostavitev zasebnega prostranega omrežja, ki povezuje geografsko oddaljene lokacije z javno internetno povezavo in tudi z zasebnim MPLS omrežjem. SD WAN tehnologija prav tako znižuje stroške upravljanja in izboljšuje uporabniško izkušnjo na  različnih lokacijah. Upravljalci omrežja pa lahko pasovno širino izkoristijo bolj učinkovito in omogočijo nemoteno delovanje najbolj zahtevnih poslovnih aplikacij, kot so denimo SaaS aplikacije, ter ohranijo visoko zaščito in varen pretok poslovnih podatkov.

Nova tehnologija je razvila enotno, centralizirano nadzorno ploščo za konfiguracijo in upravljanje omrežja WAN, oblaka in varnosti. V katerih državah je uporaba tovrstne tehnologije najpogostejša?

V Združenih državah Amerike se je ta tehnologija, ki je vzpostavila tudi enotno platformo in konfiguriranje brez dotika za vse lokacije, hitro razširila, predvsem zaradi velike razlike v ceni med internetnimi povezavami in zasebnimi omrežji, kot je IP MPLS. V Evropi so razlike v cenah znatno manjše ali pa jih sploh ni. Treba pa je dodati, da je oglaševanje SD WAN tehnologije zelo močno, rekel bi, da skoraj premočno. Delež denarja, vloženega v to tehnologijo, samo še narašča. To je globalno dejstvo.

Za podjetje, ki ima pisarne v tujini, je zagotovo prednost, če za celotno  komunikacijsko infrastrukturo skrbi en operater.

Podjetje ima vso podporo na enem mestu in tako se jim ni treba ukvarjati s posameznimi operaterji v državah, kjer imajo pisarne. Za vso komunikacijsko infrastrukturo poskrbi en sam operater. Vsaka stranka oziroma podjetje ima skrbnika, na katerega se obrne v primeru težav, ne glede na to, v kateri državi oziroma pisarni se ta pojavi. Pomembno je, da za podjetje pripravimo celostne telekomunikacijske storitve – nujno je, da je operater, ki zagotavlja telefonske, fiksne in mobilne, podatkovne in glasovne storitve, prilagodljiv in hitro odziven.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek

Foto: Barbara Reya


Nazaj